Kılıçdaroğlu Avrupa'nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisini açtı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam maliyeti 1 milyar lirayı aşan 4 yatırımının hizmete alınması için kente geldi. Kılıçdaroğlu önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda Ödemiş'te kurulan, kendi sınıfında Avrupa'nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisinin açılışına katıldı. Tesisin sadece İzmir’e değil tüm Türkiye’ye hizmet edeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bereketli topraklarımızla övünmek yetmiyor, gereğini de yapmak gerekiyor. Evet, Tunç Başkanımız gereğini yaptı ve bu tesisi hizmete sundu” dedi.

Kılıçdaroğlu Avrupa'nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisini açtı
Editör: Aliağa Medya
26 Haziran 2021 - 00:09
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan 3 tesisin açılışı ve toplu ulaşım filosuna dahil edilen 364 otobüsün hizmete alınması nedeniyle düzenlenen törenlere katılmak üzere kente gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk durağı Ödemiş ilçesi oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda katı atıkları elektrik ve gübreye dönüştürmek üzere kurulan Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle açıldı.

Açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP PM üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP PM üyesi Devrim Barış Çelik, CHP PM üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, BİOSUN Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özler, CHP'li ilçe belediye başkanları, bürokratlar, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Kılıçdaroğlu: “Bu tesis Türkiye’ye hizmet ediyor”
Küçük Menderes Havzası'nda yer alan Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçelerine hizmet verecek, 350 milyon liralık yatırımın açılış töreninde konuşan Kılıçdaroğlu, bu tesiste herkesin kapısının önüne koyduğu çöplerin sanayide hammaddeye, tarımda gübreye ve elektriğe dönüşeceğini belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Ödemiş Belediye Başkanımız el ele verdiler, böyle bir tesisi İzmir’e kazandırdılar. Aslında bu tesis bütün Türkiye’ye hizmet ediyor. Bu tesisin değerini hepimizin bilmesi gerekiyor” dedi.

21. Yüzyıl Türkiyesi’ne yakışan tesis
Kentten uzak bir yere götürüp dökülen çöplerin kokuya ve görüntü kirliliğine neden olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “21. yüzyıl Türkiyesi’nde bunları ortadan kaldırmamız gerekiyor. İşte bu tesis bunları ortadan kaldıran bir tesis. Birinci özelliği bu. İkincisi burada çöpler alınıp işlenecek, ayrışacak ve biz onları kullanacağız. Onları birer değer olarak sanayiye gönderiyoruz, sanayide hammadde olarak kullanıyor bazen sandalye, bazen aletler bu çöplerden üretiliyor. Yani bir dönem çok sık kullanıldı İstanbul’un taşı toprağı altın diye. Aslında çöplerin hepsi altın değerinde ve bunu değerlendiriyoruz. Sanayi için hammadde, tarım için gübre elde ediyoruz ve toprakları koruyoruz. Daha güzel meyveler, ürünler ortaya çıkıyor ve biz onları tüketiyoruz. Ayrıca elektrik elde edilecek. Elektrik çok pahalı ama buradan elde edilecek elektrik sisteme verilerek herkes yararlanacak. Bu da bizim için avantaj ve istihdam yaratacak. Dışarıya attığımız kapıya koydunuz çöpün ekonomiye getirdiği yararlar” şeklinde konuştu.

“Tunç Başkan gereğini yaptı”
Konuşmasında Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’in “Bereketli topraklarımızla övünmek yetmiyor, gereğini yapmak gerekiyor” sözüne de değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Evet, Tunç Başkanımız gereğini yaptı ve bu tesisi Ödemiş’in hizmetine sundu. İki başkanı da yürekten kutluyorum. Ellerinden gelen çabayı gösterdiler. Ödemiş’e tekrar gelip caddelerini, sokaklarını gezip vatandaşlarımızla iç içe olmak istiyorum. İzmir’in bir özelliği var. İzmir mutlu insanların kenti. İzmir’e gelen herkes bir süre sonra ‘İzmirliyim’ der. İzmir onların tamamını kucaklar. İzmir’i mutlu insanlar kenti haline getiren seçtiğiniz belediye başkanlarıdır. Onlar ellerinden gelen çabayı gösterirler. Bunu yaparken bizim belediye başkanlarımızdan istediğimiz bir şey var. Ben onlara ‘harcadığınız her kuruşun hesabını millete vereceksiniz, çünkü o para sizin paranız değil milletin parası, ihaleleri sosyal medyadan yayınlayacaksınız’ diyorum. Bizim düzende göstermelik ihaleler, aradan aldığım parayı cebime koyarım gibi bir düzen yok. Bizim düzen hakça bir düzen. Ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen.”

“Halka hizmet etmek vatanseverliktir”
Oy versin vermesin hiçbir ayrım gözetmeden hizmet ettiklerini, belediye başkanlarından özellikle fakir mahallelere pozitif ayrımcılık yapmalarını istediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu mahallerde çocuklar için kreşler açın dedik. Böylelikle anneler de dışarıya çıkıp, alışverişe gidip kentli olmanın ne kadar güzel olduğunu öğrenecektir. Bir şeyi sakın unutmayın. CHP’nin geleneklerinde halka hesap vermek vardır. Bizim genlerimizde var bu. Harcadığımız her kuruşun hesabını millete verir, ihtiyaç sahibi ailelere yardım yaparken onların onurunu korur, yoksulluğunu teşhir etmeyiz. Bizim geçmişte yaptıklarımızı iktidar mensupları parça parça sattılar. Fabrikaları, tarlaları sattılar, her şeyi sattılar. Şunu sakın unutmayın! Biz yaparız, onlar satarlar, biz israftan çekiniriz ama onlar israf yaparlar. Bizimle onlar arasındaki fark beyazla siyah arasındaki fark kadar derindir. Bizim içimiz dışımız bir, ayna gibi cam gibiyiz. Biz halka hizmet etmeyi vatanseverlik olarak görürüz” dedi.

Ülkeye demokrasiyi getireceğiz
Son dönemde kamuoyuna yansıyan rüşvet, pazarlanan ihalelerle ile ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“AK Parti milletvekillerinin yüzüne bakarak da söyledim. Bu kadar işsiz varken 5 yerden maaş alıyorsunuz. Bunu hak ediyor musunuz? Adam evine ekmek götüremiyor, siz bu düzeni nasıl savunursunuz? Bunu defalarca söyledim, söylemeye de devam edeceğim. Adaleti sağlayacağım ama en büyük desteğim sizlersiniz. Yerel seçimlerde ne dedik? ‘Mart’ın sonu bahar’ dedik. Şimdi ampul patlayacak ve ülkeye güneş doğacak, her şey aydınlık olacak. Bu ülkede siyaset de ahlaklı olacak. Bütün bunların altyapısını oluşturuyorum. Her şeyin yeri zamanı gelince hukuk içinde hesabını soracağım. 128 milyar dolar fakir fukarının alın teri birilerine peşkeş çekiliyorsa ben bunu soracağım. Kul hakkı yiyenin burnundan fitil fitil getireceğim. Bütün bu çabaları millet ittifakı ile birlikte yapacağız, beraber olacağız ve bu güzel ülkeye demokrasiyi getireceğiz. Kimse tweet attım diye hapse girmeyecek. Çiftçi üretecek kazanacak, sanayici üretecek kazanacak. Türkiye üretecek işsizlik son bulacak. Benim size sözüm sözdür. Bu sözlerimin hepsini yerine getireceğim. Siz yeter ki destek verin. Güzel bir Türkiye inşa edeceğiz. Destek verin bölgesinde ve dünyada saygın olan bir devlet inşa edeceğiz. Destek verin hiçbir egemen gücün başkanı bir numaralı koltukta oturan kişi yani Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanını, Başbakanını, bakanını mal varlığı dolayısıyla tehdit edemeyecek. Ahlaklı siyaset, düzgün siyaset. Herkesin çalıştığı, alın terinin kazandığı bir Türkiye’yi inşa edeceğiz.”

350 milyon liralık yatırım
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir için geliştirdikleri geri dönüşüm vizyonunun önemli parçalarından biri olan Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisi’nin açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. İzmir’de çok yakın zamana kadar neredeyse tüm çöplerin hiçbir ayrıştırma yapılmadan Harmandalı’na gittiğini hatırlatan Başkan Soyer, “Bu da Çiğli halkı için çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Belediyemizin geri dönüşüm programı ile öncelikle buradaki devasa yükü dörde ayırdık. Kuzey’de Bergama’da, Batı’da Menderes’te, Doğu’da ise Ödemiş’te kurduğumuz üç yeni tesis, Çiğli’nin yükünün büyük oranda azalmasına neden olacak. Atık yönetiminde kentin toplam yükünü dörde bölecek bir geri dönüşüm sistemi kuruyoruz. Bu kapsamda, günde 800 ton atık işleme kapasitedeki Bergama tesisimiz yakın bir tarihte deneme üretimine başladı, Menderes tesisimiz ise ÇED aşamasında. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz Ödemiş’teki tesisimizin açılışını ise bugün büyük bir mutlulukla gerçekleştiriyoruz” dedi.

İzmir atık yönetiminde dünyanın öncü şehri olacak
İzmir geri dönüşüm planının ikinci aşaması ise atık bertaraf tesislerini hem bir enerji santrali, hem de bir çöp ayrıştırma merkezi haline getirmek olduğunu ifade eden Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu dönüşümü Çiğli Harmandalı’da yine Sayın Genel Başkanımız’ın katılımıyla Kasım 2019’da tamamladık. Geri dönüşüm planımızın son ayağı ise bu tesisler ve şehrimizin sokakları arasındaki bağı kurmak. Yani, çöpü evler ve diğer meskun alanlardan ayrıştırılmış olarak toplamak, dört tesisimize taşımak ve burada yeniden bir hammaddeye ve enerjiye dönüştürmek. Büyük ölçekli yatırımlarımızı tamamlamamızın ardından sokak ve mahalle ölçeğinde başlatacağımız geri dönüşüm seferberliği, İzmir’in atık yönetiminde dünyanın öncü şehirlerinden biri olmasını sağlayacak.”

Çöp İzmir’de atık olmaktan çıktı
İzmir’in doğası ile uyumlu yaşam stratejisinin ana başlıklarından birinin döngüsel ekonomiyle ilgili çalışmalar olduğunu aktaran Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çöp artık İzmir’de bir atık olmaktan çıkmıştır. Doğa ve iklim dostu bir enerji ve hammadde kaynağıdır. Tesisimizin kurulmasına emek veren herkese ve bugünün onur misafiri olan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na çok teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisimiz, şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun.”

Eriş: “Tunç Başkanımızla köylüyü milletin efendisi yapacağız”
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ise “Bu güzel topraklarda bize övünmek yetmiyor. Övünmeyi hak etmek için kadınlarımıza, çiftçimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bunu da Tunç Başkanımızın önderliğinde başlattık; sürdürüyoruz. Son nehir kurumadan, Küçük Menderes yeraltı su kaynaklarımız Konya’daki gibi obruğa dönüşmeden, denizlerimiz müsilaj ile kaplanmadan yapmamız gereken ödevlerimiz var. Tunç Başkanımızla birlikte bu topraklarımızı korumanın, sonsuza kadar sahip çıkmanın adımını attığımız için çok mutluyuz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim döneminde Ödemiş’e gelerek 29 maddelik bir çalışma programı açıkladığını hatırlatan Eriş, “Başkanımız dersine çok çalışmıştı. Ben öğretmen olduğumu sanıyordum ama öğrenci oldum. Onun eşsiz destekleriyle ata tohumuna geri dönüyoruz. Kimyasal gübreye ‘dur’ diyoruz. Tunç Başkanımızla Küçük Menderes’teki çiftçiyi milletin efendisi yapmaya ant içtik. İzmir Büyükşehir Belediyemizle ele ele verip verimli topraklarımızda suyumuzu korumak, yoksullukla ve kuraklıkla mücadele etmek için projelerimiz hayata geçiriyoruz. Kendi sınıfında Avrupa ölçeğinde bir numara olan bu tesisin hayırlı olmasını diliyorum”.

Üretici kazanacak
Biosun Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özler, açılışı yapılan tesisin İzmir’in ilk entegre katı atık yönetim tesisi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin en modern çevre ve insan sağlığı açsından tüm önlemleri yerine getirmiş olan tesisimiz ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak, solar enerji desteğinden faydalanan kendi sınıfında Avrupa’nın en büyük tesisidir. Tesisimiz önemli bir çevre ve enerji yatırımıdır. Kaliteli tarım için sıvı, katı, organik gübre ile kompost üretimi yapılacak olup yöre çiftçisinin kullanımına sunulacak, Köy –Koop İzmir Birliği üyelerine üretimin 3 aylık tonajı ücretsiz olarak fabrikadan dağıtılacak. Tesisimizde 172 personel çalışıyor, ileriki aşamalarda bu sayı daha da artacak. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonu ile üreticinin yanında olan ve bu tesisi kente kazandıran Başkanımız Tunç Soyer’e, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

Açılışın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, beraberlerindeki heyetle birlikte Ödemiş'te bir kahvede çay içti. Kılıçdaroğlu, kahvede oturan vatandaşlarla sohbet etti.

116 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak
Günlük bin 600 ton katı atık işleme kapasitesi ile dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer alan tesiste 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda saatte 20 MW elektrik ile günde 100 ton gübre üretilecek. Tamamen kapalı olarak kurulan, doğal kaynakların korunmasını sağlayacak çevre dostu tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

Sistem nasıl çalışıyor?
Tamamen kapalı olarak kurulan tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam