Kamyon ve tırlar hangi yolu kullanacak?

Kuzey Ege Otoyolu’nun hizmete girmesi ile birlikte, İzmir-Çanakkale Devlet Yolu'nun Koyundere Kavşağı ile ALOSBİ Kavşağı arasında kalan kısmının "Tehlikeli Madde Taşıyan Araçlar" ile "Kamyon ve Çekici" türü araçların geçişine yasaklanmasına ilişkin UKOME kararı kafalarda soru işareti oluşturdu. 

Kamyon ve tırlar hangi yolu kullanacak?
Editör: Aliağa Medya
11 Mart 2020 - 02:51

Kuzey Ege Otoyolu’nun hizmete girmesi ile birlikte, İzmir-Çanakkale Devlet Yolu'nun Koyundere Kavşağı ile ALOSBİ Kavşağı arasında kalan kısmının "Tehlikeli Madde Taşıyan Araçlar" ile "Kamyon ve Çekici" türü araçların geçişine yasaklanmasına ilişkin UKOME kararı kafalarda soru işareti oluşturdu. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 6 Şubat 2020 tarihli Teknik Kurul Toplantısında; İzmir-Çanakkale Devlet Yolu'nun (550-09) yapım çalışmaları devam etmekte olan Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu'nun "Koyundere Kavşağı ile Foça Kavşağı" arasında kalan kısmının hizmete alınmasından sonra "Koyundere Kavşağı ile ALOSBİ Kavşağı" (Aliağa Organize Sanayi Bölgesi) arasında kalan kısmının "Tehlikeli Madde Taşıyan Araçlar" ile "Kamyon ve Çekici" türü araçların geçişine yasaklanmasına ilişkin rapor hazırladı. Teknik kurul görüşünün uygunluğuna oybirliği ile karar verildi. Alınan karar henüz uygulanmaya başlamamış olsa da kamyon ve tır benzeri araçların bundan sonraki süreçte hangi karayolunu kullanacağı belirsiz hale geldi.
“Bilgi kirliliğinin giderilmesini istedik”
UKOME’nin bu yöndeki kararı hakkında görüşüne başvurduğumuz Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Ömer Ertürk, “Bilindiği üzere Menemen- Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nun Çandarlı liman kavşağı ve Menemen kavşağı arası 29 Ekim’de hizmete alındı. Aliağa Ticaret Odası olarak açılış tarihinden önce otoyolun yapımını gerçekleştiren ve işletecek olan İKA İzmir Otoyol Yatırım ve İletme A.Ş. firmasının yetkilileri ile bu yolu kullanacak paydaşları bir araya getirerek bilgilendirmede bulunulmasını sağlamayı ve tüm kesimlerin kafalarındaki soru işaretlerini kaldırarak otoyoldaki uygulamaların ne olacağı ile ilgili kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğinin giderilmesini istedik. Ancak toplantıya katılan firma yetkililerinden tehlikeli madde taşıyan araçlar ile kamyon ve çekici araç türlerinin otoyola zorunlu giriş yapıp yapmayacağı yönünde gerekli bilgileri alamadık.” dedi.
“Araçlar devlet karayoluna lastik basmadan bu sistemin çalışmayacağı kesin”
İzmir’in kuzey aksının merkezini ve bel kemiğini oluşturan Aliağa’nın; ülkemizin dış ticaret hacminin yüzde 6,1’ini oluşturmasının yanı sıra 65 milyon ton elleçlemenin ve 1,1 milyon TEU konteyner hareketinin olduğu, ülkemizin en önemli liman merkezlerinden birisi konumunda olduğunu vurgulayan Ömer Ertürk, “Aynı zamanda Aliağa, ülkemizin demir çelik ihtiyacının 1/4’ünü karşılamaktadır. Bu yoğun sanayi bölgesinin geri hizmet alanları da Aliağa – Menemen arasındaki devlet karayolunun sağına ve soluna konuşlanmıştır. Ayrıca bölgemizde gemi söküm, çok büyük 2 adet petrol rafinerisi ile petrokimya tesislerinin dolum ve depolama alanları da bu bölgede yoğunlaşmıştır. Anılan bu devlet karayolu aynı zamanda Menemen Serbest Bölgeye de ulaşımı sağlamaktadır. Genel çerçevesini çizdiğimiz bu ekonomik bölgeye hizmet sunacak söz konusu araçların devlet karayoluna lastik basmadan bu sistemin çalışmayacağı kesindir.” diye konuştu.
“Kararın yeniden irdelenmesini talep ilettik”
13 Şubat 2020 tarihinde toplanan Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı 660.(220/4) toplantı kararı ile İzmir – Çanakkale Devlet Yolu’nun (550-09) Koyundere Kavşağı ile ALOSBİ Kavşağı arasında kalan kısmının 13.02.2020 tarih ve 2020/86 sayılı UKOME kararı ile tehlikeli madde taşıyan araçlar ile kamyon ve çekici türü araçların geçişi için yasaklandığını öğrendiklerini hatırlatan ALTO Başkanı Ertürk, “ Anılan UKOME kararını şubat ayının sonunda öğrenmemizin akabinde, bölgemizdeki ekonomik işleyişin çalışmasına zarar vereceğini göz önüne alarak ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde önce telefon diplomasisi ile ardından da yazılı olarak kurum ve kuruluşlara sistem hakkında gerekli bilgileri aktararak sahanın gerekliliklerine göre bu kararın yeniden irdelenmesi talebimizi ilettik.
05 Mart 2020 tarihinde tekrar toplanan UKOME Teknik Kurulunun da Odamızın talebi doğrultusunda 5. Madde de görüşe açılan konu belirli saatler arasında uygulanabilirliğinin daha gerçekçi olacağı kanaati ile UKOME toplantısında karara bağlanması konusunda mutabakata varıldı.” ifadelerini kullandı.
“En doğru kararın verileceğini düşünüyorum”
Ömer Ertürk, mevcut hali ile yasak olan devlet karayolunda UKOME tarafından verilecek ikinci bir karara kadar söz konusu araçların kullanımı dolayısıyla trafik denetleme şube müdürlüğü tarafından herhangi bir ceza uygulaması yapılmayacağının ilgili kurumlar ile yapılan görüşmede taraflarına iletildiğini vurguladı.  Ertürk, “Gelinen noktada UKOME’nin İzmir – Çanakkale Devlet Yolu’nun (550-09) Koyundere Kavşağı ile ALOSBİ Kavşağı arasında kalan kısmının tehlikeli madde taşıyan araçlar ile kamyon ve çekici türü araçların geçişi için yasaklanması kararını yeniden gözden geçireceği bir toplantı yapacağı tarafımıza iletilmiştir. Gerçekleştirilecek toplantı ile de gerek vatandaşlarımız için gerek de bölgemiz ekonomisinde önemli yeri olan lojistik firmalarımız için en doğru kararın verileceğini düşünüyorum” dedi