İZTO Başkanı Özgener: "KDV indirimleri büyük bir beklentiye yanıt verdi"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, balık, yumurta ve mobilya sektöründe gerçekleştirilen KDV indirimlerinin, büyük bir talebe yanıt verdiğini belirterek, yapılan düzenlemenin piyasalara canlılık getireceğini ifade etti.

 İZTO Başkanı Özgener: "KDV indirimleri büyük bir beklentiye yanıt verdi"
Editör: Aliağa Medya
05 Ocak 2020 - 21:23

Su ürünleri toptan satışında KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesinin balık tüketimini arttıracağını, aynı zamanda kayıt dışı ekonomik faaliyetleri azaltarak milli gelirimize ve istihdama da katkı sağlayacağını ifade eden Özgener “Balık ve yumurtadaki KDV indirimini, halkımızın sağlıklı gıdaya, ucuz olarak ulaşması açısından son derece önemli görüyoruz. Ülkemizin en önemli sektörlerin biri olan mobilyadaki KDV indirimi de üyelerimizin beklentisiydi. Bu bakımdan, alınan kararlar sadece bir düzenleme olmaktan öte, sektörün ve halkımızın taleplerine, olumlu bir yanıt niteliğindedir” diye konuştu.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, gıda ve mobilya sektöründeki KDV indirimi ile kamu bankalarının faiz indirimi kararları konusundaki açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Özgener “Sayın Albayrak, yeni yılın ilk iş gününde önemli açıklamalar yaptı. Tarım kredilerinde 3 puanlık faiz indirimi, toptancı halleri ve su ürünlerinin toptan satış yerlerinde faaliyette bulunanlara yapılan balık teslimleri ile bu malların gerçek usule tabi KDV mükelleflerine tesliminde uygulanan KDV oranı da yüzde 8'den yüzde 1'e, tavuk yumurtasının toptan tesliminde yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 1'e ve mobilyada KDV’nin %18’den %8’e düşürülmesi iş dünyamıza hayırlı olsun. Bu düzenlemelerin piyasalarımıza da yansıyacağını düşünüyoruz.  Söz konusu KDV indirimlerinin kalıcı olmasını diliyoruz” dedi.

UCUZ VE SAĞLIKLI GIDA

Su ürünleri sektöründeki KDV indirimini, halkın sağlıklı gıdaya ucuz ulaşması bakımından çok önemsediklerini ve Oda olarak bu konuda birçok girişimde bulunduklarını ifade eden Özgener şöyle konuştu: “Balık ve su ürünleri, sağlıklı ve dengeli beslenme açısından en değerli besin maddeleri arasında. Halkımızın bu kıymetli besini daha ucuza ve daha fazla tüketebilmesi için, sektörün tüm paydaşlarıyla birlikte Odamız öncülüğünde çok sayıda çalışma ve girişimde bulunduk. Tüm Türkiye'den sektör paydaşlarının katılımıyla düzenlediğimiz Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı’nda,  balıkta uygulanan KDV oranının %1’e indirilmesi önerisi yer aldı. Söz konusu önerimizi ilgili bakanlarımıza ilettik. Bununla birlikte Odamız koordinasyonunda oluşturulan ve kentimizdeki ilgili tüm kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin yer aldığı İzmir Balıkçılık Çalışma Grubu, sektörün sorunlarının çözümü ve gelişimi için yoğun mesai harcadı. Tüm bunların neticesinde Hükümetimizce KDV oranının %1’e düşürülmesine yönelik önerimizin kabul görmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu düzenleme şüphesiz balık tüketimini ve su ürünleri sektörünün geleceğine katkı sağlayacak. Keza yumurtadaki KDV indirimi de halkımızın bir diğer sağlıklı gıda olan yumurtaya çok daha ucuza ulaşması adına önem taşımakta”.

DİĞER SEKTÖRLERE DE POZİTİF YANSIYACAK

Mobilya sektöründeki KDV oranının % 18’den % 8’e çekilmesinin de sektörün önünü açacağını ve mobilya ile bağlantılı diğer sektörlere de pozitif olarak yansıyacağını belirten Özgener şöyle konuştu: “Türkiye’nin en önemli sektörlerinden birisi olan mobilya sektörü diğer sektörlerle birbirini destekleyici bir yapı içerisinde. Söz konusu indirimin yalnızca mobilya sektörüne değil, aynı zamanda birçok sektöre de katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sektördeki indirimin,  Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğinde kuracağımız Mobilya Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte firmalarımızın gelişmesine ve markalaşmasına katkı sağlayacağını ve ekonomimizde kayda değer büyüme yaratacağını düşünüyoruz. Mobilya sektöründe KDV oranının düşürülmesi konusunda, sektörden gelen talepler üzerine geçtiğimiz yıl bir beklenti dosyası hazırlayarak Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a sunmuştuk. 15 Şubat 2019’da sunduğumuz dosyada, mobilya ile birlikte inşaat, otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki KDV indirimi beklentilerini ilettik. Tüm bunların ardından, sektörün talebine kulak vererek Mobilyada KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Mobilya sektöründeki indirimle iç piyasaya katkı sağlandı ve mobilyacı üyelerimiz derin bir nefes aldı. Söz konusu kararlarla birlikte ilgili sektörlerde kayıt dışılığın azalacağını ve perakende tarafında fiyatların daha makul ve istikrarlı olacağını düşünüyoruz. Tüm bu ekonomideki olumlu gelişmelerin, istihdam ve ihracatımıza da olumlu yönde yansımasını bekliyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a ve gündeme getirdiğimiz sektörel konuları takip ederek, çözümü için büyük çaba sarfeden TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve tüm emeği geçenlere yapılan düzenlemeler dolayısıyla teşekkür ediyoruz”.