İzmir'de 167 köyde su faturaları yeniden düzenlendi, mağduriyet giderildi

İZSU Genel Müdürlüğü, 5216 sayılı yasayla köy statüsünden çıkarılarak mahalleye dönüştürülmüş 191 yerleşim yerindeki su tarifelerinin indirim kapsamı dışında tutulmasının yarattığı mağduriyeti büyük ö

İzmir'de 167 köyde su faturaları yeniden düzenlendi, mağduriyet giderildi
Editör: Aliağa Medya
19 Ekim 2019 - 23:46
İZSU Genel Müdürlüğü, 5216 sayılı yasayla köy statüsünden çıkarılarak mahalleye dönüştürülmüş 191 yerleşim yerindeki su tarifelerinin indirim kapsamı dışında tutulmasının yarattığı mağduriyeti büyük ölçüde giderdi.

167 yerleşimin "Orman Köyü" vasfını koruması yasal dayanak kabul edilerek, yaklaşık 55 bin abonenin faturaları 1 Ekim’den itibaren eski tarifeye göre yeniden düzenlendi.

167 köyde fazladan yapılan ödemelerle ilgili iade süreci başladı. “Mahalle” statüsünde olduğu gerekçesiyle indirimli tarife uygulanamayan 24 köy içinse yasal çözüm aranıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; 7186 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu"nda yapılan değişiklik nedeniyle, bu kapsamdaki 191 köyde bulunan abonelerin 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren metropoldeki karşılığı olan abone türlerine aktarıldığı ve bu nedenle yüksek fatura bedelleriyle karşılaşıldığı belirtildi.

İZSU Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği'nce yapılan değerlendirmelerin ardından, yeni bir düzenlemeyle söz konusu köylerden orman köyü statüsündeki 167'sinde yaşayanların mağduriyetinin giderildiğini belirten yetkililer, diğer 24 köy için de yeni bir tarife hazırlanması yönünde çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

İade ve mahsuplaşma başladı

İndirimli tarifeden yararlanması için faturaları yeniden düzenlenen 167 orman köyündeki yaklaşık 55 bin abonenin iade veya mahsuplaşma işlemleri başladı. Buna göre; bugüne kadar ödeme yapmamış olanlar İZSU veznelerinden ödemeleri gereken indirimli tarife üzerinden hesaplanmış yeni tutarı öğrenebilecek. Fazladan ödeme yapanlar için sonraki ayların faturaları üzerinden mahsuplaşma yöntemine gidilecek. İade yapılmasını isteyenler ise İZSU Genel Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvuruda bulunabilecek.

5216 Sayılı Kanun ile İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet sınırlarına bağlanan 191 köyden 167’sinin “Orman Köyü”, 24’ünün ise “mahalle” statüsünde bulunduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “5216 sayılı kanun ile mahalleye dönüşen 24 köydeki 12 bin 87 adet aboneye 19 Temmuz 2019 tarihli yasa değişikliği nedeniyle indirimli tarife uygulamasına devam edilememektedir. Bu abonelerimize metropolde bulunan abonelerimizle aynı tarifeden fatura çıkarılmaktadır. Bu kullanıcılarımızın 463 adedi “Tarım ve Hayvancılık” abonesidir. 5216 Sayılı Yasa ile mahalleye dönüştürülmüş olmaları nedeniyle metropoldeki tarifeler üzerinden su faturası tahakkuk eden bu yerlerde yaşayan insanların bir kısmı köy yaşamını devam ettirmektedir, yani geçimlerini tarım ve hayvancılık yaparak sağlamaktadır. Ge&cced il;imlerini bu şekilde tarım ve hayvancılık yaparak sağlayan bu vatandaşlarımızın ekonomik durumunun “Eski Köyler” tarifesi uyguladığımız yerlerde yaşayan vatandaşlarımızdan farklı olmadığı göz önüne alınarak bu köylerde bulunan abonelerimize de yeni bir tarifenin yapılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir.”

* 19 Temmuz 2019 tarih ve 30836 sayılı mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7186 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” un 33 maddesinde “MADDE 33 – 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçici 1'inci maddesinin on beşinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir” hükmü ile 5216 sayılı yasa ile tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen yerlerdeki uygulanan su indirimi iptal edilmişti.

* 5216 Kanun kapsamında Büyükşehir sınırlarına dahil olan "mahalle" statüsündeki 24 köy: Aliağa'da Yukarı Şehit Kemal, Bayındır'da Hasköy ve Karaveliler, Çiğli'de Kaklıç, Kemalpaşa'da Çiniliköy, Halilbeyli, Örnekköy, Menderes'te Bulgurca, Menemen'de Buruncuk, Çavuş, Musabey, Seferihisar'da Ulamış, Torbalı'da Atalan, Bülbüldere, Çapak, Eğerci, Göllüce, Kırbaş, Kuşçuburun, Naime, Özbey, Pamukyazı, Şehitler ve Urla'da Gülbahçe.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, çocuk ve açık hava