İzmir'de Tarımsal Üretim Planlama Hayata Geçiyor

 İzmir'de Tarımsal Üretim Planlama Hayata Geçiyor
Editör: Aliağa Medya
20 Şubat 2024 - 01:30
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı merkez birimleri ve İzmir ilindeki taşra birimlerinin katılımıyla Tarımsal Üretim Planlama Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, ülkemizin üretim odaklı kalkınma hedefleri çerçevesinde ortaya çıkan Tarımsal Üretim Planlama'nın detayları paylaşıldı.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, açılış konuşmasında tarımsal üretim planlama ile arz talep dengesinin sağlanarak, üreticinin korunup güçleneceğinden bahsetti. Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması ve ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilmesi gibi konularda bilgi verdi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz ise tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasının önemini vurguladı.

Toplantıda, tarımsal üretim planlama modelinin uygulanmasıyla birlikte stratejik ürünlerin en uygun yerde üretilmesi ve yetiştirilmesi, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması, hasat döneminde üreticilerin pazarlama sorunu yaşamamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilmesi gibi hedeflerin ele alındığı belirtildi.
Bakanlığa bağlı ilgili daire başkanlarının Tarımsal Üretim Planlama ve Sözleşmeli Üretim ile alakalı görüş alışverişlerinden sonra; katılımcıların görüş ve değerlendirmeleri ile istişare toplantısı son buldu.