İzmir'de 10 kişiden 6'sının borcu yok!

“Yerel Halkın Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırması” sonuçlarını açıkladı.

İzmir'de 10 kişiden 6'sının borcu yok!
Editör: Aliağa Medya
30 Eylül 2020 - 22:33

BİREVİM Genel Müdürü Mahir Orak: “İlan ettiğimiz tasarruf seferberliği kapsamındaki ‘180 Günde Birlikte Mümkün’ farkındalık projemizin yeni durağı İzmir oldu. İzmir’e özel gerçekleştirdiğimiz, “Yerel Halkın Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırması” çalışmamızdan, İzmir halkının tasarruf ve finans tutumuna ilişkin önemli sonuçlar çıktı. Birevim’in, İzmir halkı tarafından marka bilinirlik oranının yüzde 82 çıkması, şaşırmadığımız ama gururlandığımız bir sonuç oldu. Ayrıca İzmir’de her 2 kişiden 1’inin Tasarruf Finans Yöntemini bilmesinin de; İzmirlilerin tasarrufun bir finans aracı olduğu gerçeğini algılamaya başladığını gösteriyor. Bu oldukça sevindirici bir sonuçtur.”

 

  • İzmir’de her 5 kişiden yaklaşık 2’si tasarruf yapıyor ve her 3 kişiden 1’i de tasarruf yapabilecek durumda.
  • İzmir’de her 2 kişiden 1’i, 30 yaşından önce tasarruf yapmaya başladığını belirtiyor.
  • İzmir halkının yarısı pandemi döneminde tasarruflarının azaldığını ifade ediyor.
  • İzmir’de her 2 kişiden 1’i Tasarruf Finansı Yöntemini biliyor.
  • İzmir’de tasarruf yapanların yüzde 81’inin bankada vadesiz hesabı var.
  • İzmir’de tasarruf yapanların yüzde 40’ı tasarruf amacı ile altını değerlendiriyor.
  • İzmir halkı yatırım amacı olarak “konut” ile “otomobili” görüyor.
  • İzmir’de her 10 kişiden yaklaşık 4’ü borçlu durumda. Her 10 kişiden 2’sinin ise, banka kredisi dışında borcu olduğu tespit edildi.
  • İzmir’de yerel halkın yüzde 21’i borçlarını “çalışarak” kapatmayı düşünüyor.
  • Kredi dışı borcun alındığı yer olarak “arkadaşlar”ın ön plana çıktığı görüldü. Arkadaşlık ilişkilerinin İzmir’de önemli olduğu görülmektedir.
  • Birevim’in İzmir’deki marka bilinirliği yüzde 82’dir.

Geliştirdiği özgün ve sürdürülebilir “Birlikte Tasarruf Finansı” yöntemiyle sektörünün lokomotif gücü haline gelen “BİREVİM”; ilan ettiği “2020 Tasarruf Seferberliği Yılı” kapsamında, ülke sathına yaymayı hedeflediği “180 Günde Birlikte Mümkün” ve “Kırmızı Tim” iletişim ve farkındalık projeleri için İzmir’deydi. Ayrıca İzmir ziyaretinde, şehre özel gerçekleştirilen İzmir Yerel Halkının Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırması”nın sonuçları açıklandı. İzmir, proje kapsamında, Malatya, G. Antep, Denizli, İstanbul, Konya, Samsun, Bursa ve Ankara’dan sonra 9. şehir oldu.

Mahir Orak: “Birevim’in, İzmir’deki marka bilinirlik oranının yüzde 82 olması şaşırmadığımız ama gururlandığımız bir sonuç oldu.”

İlan ettikleri “2020 Tasarruf Seferberliği Yılı”, kapsamında düzenledikleri iç iletişim ve çalışan motivasyonu ayağı olan “Kırmızı Tim” gibi uygulamaların Tasarruf Finansı sektörü için bir ilk olduğunun altını çizen BİREVİM Genel Müdürü Mahir Orak; “İlan ettiğimiz tasarruf seferberliği kapsamındaki ‘180 Günde Birlikte Mümkün’ farkındalık projemizin yeni durağı İzmir oldu. İzmir’e özel gerçekleştirdiğimiz, “Yerel Halkın Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırması” çalışmamızdan, İzmir halkının tasarruf ve finans tutumuna ilişkin önemli sonuçlar çıktı. Birevim’in, İzmir halkı tarafından marka bilinirlik oranının yüzde 82 çıkması, şaşırmadığımız ama gururlandığımız bir sonuç oldu. Ayrıca İzmir’de her 2 kişiden 1’inin Tasarruf Finans Yöntemini bilmesinin de; İzmirlilerin tasarrufun bir finans aracı olduğu gerçeğini algılamaya başladığını gösteriyor. Bu oldukça sevindirici bir sonuçtur.” dedi.

Kırmızı Tim Canlı Yayını

İzmir Hilton’da İzmir’deki 4 şubenin yöneticileri ve şube çalışanlarının katılımıyla gerçekleşen Kırmızı Tim canlı yayınında, İzmir’in, tasarrufun bir finans aracı haline geldiği Tasarruf Finansı alanındaki yükselen grafiğiyle kendileri için yıldız şehirlerden birisi olduğunu vurgulayan BİREVİM Pazarlama ve Pazarlama İletişiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Sübar Özdemir ise şöyle konuştu: “Bu çalışmamızın ve ‘Birlikte Tasarruf Finansı’ yöntemimizin ülke genelindeki sonuçları ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. 4 yıl gibi kısa bir zamanda sektörde faaliyet gösteren bir marka olarak, sektördeki her 3 müşteriden 1’inin ev ve araba sahibi olmasına vesile olduğumuz gibi, emekliden çiftçiye; yeni evli çiftten tüm aile bireylerine, her kesimin farklı ihtiyaçlarına paylaşım ekonomisinin bir parçası olması için çalışıyoruz.”

Özdemir, BİREVİM olarak en büyük farklarından birinin de, tasarrufları planlanabilir temel ihtiyaçlara yönlendirmeleri olduğunu vurgulayarak; “İzmir araştırmamızın sonuçları, hem marka olarak bizim var olma sebeplerimize çok yakın hem de İzmir’in ve Türkiye’nin geleceği için umut verici.” dedi.

İzmirliler tasarrufa 30 yaşından önce başlıyor

Öncelikle, İzmir’e özel gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçlarına değinen BİREVİM Ege Bölge Müdürü Şahin Şükrü Levent ise şunları söyledi: “İzmir halkının yarısı, tasarrufa “30 yaşından önce başladığı” tespit edildi. İzmir’de yatırım ya da tasarruf etme amacı olarak, ‘konut’ ve “otomobil”i görüyor. Kredi dışı borcun alındığı yer olarak “arkadaşlar”ın ön plana çıktığı görüldü. Hem genç yaşta tasarruf alışkanlığı, hem “arkadaş” dayanışmasının ön plana çıkması ve hem de “konut” ve “otomobil” gibi önemli birer ihtiyaçlara eğilim açıkçası bizi şaşırtmadı. İzmir’de tasarruf yapanların yüzde 81’inin bankada vadesiz hesabı var ve İzmir’de tasarruf yapanların yüzde 40’ı tasarruf amacı ile altını değerlendiriyor.”

İzmir’de her 10 kişiden yaklaşık 6’sının borcu yok. İzmir halkının yarısı pandemi döneminde tasarruflarının azaldığını ifade ediyor.

Konuşmasında, İzmir’de, her 10 kişiden sadece 4’ünün borçlu durumda olduğunu vurgulayan Şahin Şükrü Levent, “Ben bardağın dolu tarafına bakanlardanım. Bu rakam aynı zamanda, İzmir’de her 10 kişiden 6’sının borcu olmadığını gösteriyor. İzmir’de her 5 kişiden yaklaşık 2’si tasarruf yapıyor ve her 3 kişiden 1’i de tasarruf yapabilecek durumda. Ve güncel bir bilgi, İzmir halkının yarısı pandemi döneminde tasarruflarının azaldığını ifade ediyor. İzmir’in, sosyal finans anlamında büyük potansiyeli var ve bu potansiyeli daha fazla harekete geçirmek için, tasarruf etme potansiyeli olanları sosyal finans konusunda motive etmek önem taşıyor. Bu nedenle, başta Tasarrufa İlk Adım olmak üzere, farklı kampanya ve ürünler geliştirerek tasarruf sahiplerimize sunmaya başladık.” dedi.

Şahin Şükrü Levent: “Tasarrufa İlk Adım Paketimize (TİAP) İzmir’de ilgi de büyük. Her 4 tasarruf sahibimizden 1’i TİAP’ı tercih ederek hayallerine yeni bir adım attı.”

Kırmızı Tim canlı yayınında, sektörde bir ilk olan ve yenilikçi bir yaklaşım getiren Tasarrufa İlk Adım Paketine de değinen Şahin Şükrü Levent sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm İzmir şubeleri olarak sadece 2020 yılının ilk 8 ayında 54 bin başvuru alarak, diğer yıllara oranla büyük bir gelişme kaydettik. Bu yılın ilk ayında teslimat adetlerimizde ise geçen yılın aynı dönemine göre 2 kat artış yaşandı. Ayrıca, ilk ayda sözleşme sayımızda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’a ulaşan büyük bir artış gerçekleştirdik. Bir yandan İzmir’deki tasarruf sahiplerimizin ev ve araba hayalini gerçekleştirirken, diğer yandan, ilk ayda yaptığımız teslimatlarla İzmir ekonomisine 40 milyon TL katkıda bulunduk. Tasarrufa İlk Adım Paketimize (TİAP) ilgi de büyük. Her 4 tasarruf sahibimizden 1’i TİAP’ı tercih ederek hayallerine yeni bir adım attı. İlimiz özelinde bu yılın sonuna kadar hedefimiz, 30 bin İzmirliyi daha BİREVİM yöntemleri ile tanıştırmaktır.”

BİREVİM-BİRTEP işbirliği

Kırmızı Tim canlı yayınında, ülkemizin “alıcısı hazır ticaret platformu” BİRTEP firması ve onun “hemen al, hemen sat” formülüyle, İzmir başlangıçlı girdikleri iş birliğine de değinen, BİREVİM Ege Bölge Müdürü Şahin Şükrü Levent, sözlerini şöyle tamamladı: Uyguladığımız Birlikte Tasarruf Finansı yöntemiyle, ev ve araba sahibi olmak isteyen insanların, ailelerin yararlanacağı yöntemi biz sunuyoruz. Bu konudaki ağı da oluşturuyoruz. Peki bu insanların ev ve araba satacağı kurumlar, kişiler, bu insanlara nasıl ve hangi yöntemle ulaşacaklar? İşte BİRTEP bu konuda oldukça özgün bir model oluşturdu. Ülkemizin “alıcısı hazır ticaret platformu” BİRTEP, tasarruf finansı ağına ulaşmak isteyen satıcıları organize ediyor. Açılımı, “Birlikte Tasarruf ve Ticaret Ekonomisi Platformu”dur. “Hemen al-hemen sat” olarak tanımlanabilecek bir yöntemle, konut/taşıt satıcılarının aylarca beklemeden, hemen satış yapmalarını sağlayan bir çözüm ortaya koyuyorlar. Basit anlamda, alıcı bizden, satıcı onlardan. Bu işbirliği İzmir’de ivmelenmiş durumda.”