İlhan Cihaner: Liderin partisine değil, halkın partisine ihtiyacımız var

İlhan Cihaner: Liderin partisine değil, halkın partisine ihtiyacımız var

İlhan Cihaner: Liderin partisine değil, halkın partisine ihtiyacımız var
Editör: Aliağa Medya
25 Temmuz 2020 - 01:01

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla CHP Genel Başkanlığı'na adaylığı resmen açıkladı.

Partisinin 25-26 Temmuz’da gerçekleştireceği 37. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan İlhan Cihaner, “Liderin partisine değil, halkın partisine ihtiyacımız var” dedi.
 
Cihaner’in açıklamasından satır başları şöyle:
 
“Partimizin tarihsel rolü en iyi şekilde ‘kurtuluşun ve kuruluşun partisi’ olarak tarif edilebilir. Bu niteliği gereği, yaptıkları ve hatta yapmadıklarıyla nasıl bir ülkede yaşayacağımızı belirleme potansiyeli vardır. Temel eleştirimiz partimizin bu potansiyelini, devasa insan kaynağını ve tarihsel birikimini yeterince verimli kullanmadığı yönündedir.  
 
Öncelikle kurultayımızın pandemi şartlarında düzenlenmesinin kurultayın verimli ve demokratik koşullarda yapılmasının önünde büyük engel oluşturduğunu belirtmeliyim. Onur üyeleri ve partililerimizin katılmayacağı bir kurultay, iktidar dinamizmini örgütümüze taşıyamaz. Ancak şimdi bize düşen bu kurultayı tarihsel önemine uyacak şekilde gerçekleştirmeye çalışmaktır. 
 
İkinci olarak;  kurultayın yaşadığımız alt üst oluşların muhasebesinin yapıldığı ülkenin temel meselelerinde doğrultunun tarif edileceği bir tartışma ortamından uzak yapılıyor olması.  Oysa kurultayda son yıllarda gerilimi yaşanan iki hattın tartışılması gerekir:  Partimizin ana siyasi hattı ne olacak?  Partimizin iç işleyişi ne kadar demokratik olacak? Bu tartışmaları elden geldiğince kurultay gündemine taşımaya çalışacağız. 
 
Kurultayımız CHP geleneğini geleceğe taşıma göreviyle karşı karşıya. Geçmişe dönmek için değil, geleceği kurmak için, yurdumuzda ve dünyada ön şartsız barış için, eğitim, sağlık, beslenme, barınma, çalışma hakkı için, çocuk, kadın, yaşlı, engelli, LGBT, her inancın, her kimliğin, her etnisitenin bir arada ve eşit yaşamalarının ön koşulu olan laiklik için, insancıl bilim ve yaratıcı sanat için, özgürlüklerin koruyucusu adalet için,  Irmaklarımız, denizlerimiz, dağlarımız, ormanlarımız, hayvanlarımız için,  gelecek için CHP’ ye ihtiyaç var. CHP’nin de ihtiyaç duydukları var.    
 
CHP’nin kurucu geleneği Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı’nın en zorlu günlerinde bile mücadeleyi kişilerle değil, Meclisle yürütmesiyle doğmuştur.  Öyleyse bu gün CHP’nin en güçlü yönetim organı Parti Meclisi olmalıdır.  
Liderin seçtiği Parti Meclisine değil, üyelerin seçtiği Parti Meclisinin temsilcisi liderlere ihtiyacımız var.  
 
Liderin partisine değil, halkın partisine ihtiyacımız var. Liderin aldığı kararlara uyan milletvekillerine değil, üyelerin, delegelerin, milletvekillerinin karar alma süreçlerine katıldığı MYK ve Parti Meclisine ihtiyacımız var. 
 
Bu ilkeleri parti yasalarına dönüştürmeyi amaçlayanlardan biri olarak Genel Başkanlığa aday oldum. Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlığı dünyayı değiştirebilecek bir konumdur. Önce partimizi sonra ülkemizi sonra dünyayı değiştirmeye talibiz. Partide ortak karar ülkede ortak karar. Partide demokrasi ülkede demokrasi.Partide özgürlük ülkede özgürlük .İhtiyacımız olan ise cesaret, cesaret, cesaret!"