İHRACATA İLK GİDEN KİRAZ KEMALPAŞA'DAN

Kiraz üreticisi ve ihracatçısı olan Kemalpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Dr. Ahmet ÖZKEN 2020 yılı kiraz sezonunda Türkiye’den ihracata giden ilk kiraz sevkiyatını Kemalpaşa’dan gerçekleştirdiklerini söyledi.  

 İHRACATA İLK GİDEN KİRAZ KEMALPAŞA'DAN
Editör: Aliağa Medya
28 Nisan 2020 - 00:12
 
Kiraz üreticisi ve ihracatçısı olan Kemalpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Dr. Ahmet ÖZKEN 2020 yılı kiraz sezonunda Türkiye’den ihracata giden ilk kiraz sevkiyatını Kemalpaşa’dan gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Kemalpaşa Tarımı Destekleme ve Geliştirme Derneği Başkanı olan Özken “ Kemalpaşa Bağyurdu-Yiğitler-Ören havzası Kuzey yarımkürenin ilk kirazlarının çıktığı topraklar. Türkiye yıllık 650.000 ton kiraz rekoltesi ile dünyanın birinci Kiraz üreticisi konumunda, Kemalpaşamız ise Türkiye kirazının yaklaşık %12’sinin yetiştirildiği Kirazın başkenti konumunda olan tarım kenti. Türkiye üretimde dünya birincisi olmasına rağmen yurt dışı pazarlarındaki ihracat rakamlarında maalesef Amerika ve Şilinin ardından üçüncü sırada yer almaktadır. Bizler de bu topraklarda yerleşik üreticiler olarak yıl boyu emek vererek yetiştirdiğimiz kirazlarımızı değerinde satma gayesi ile çalışmalar sergiliyoruz” dedi.
 
Uluslararası alanda farklı kıtalarda bir ülkede görev yapmış olan E.Albay ve aynı zamanda Kemalpaşa Tarımı Destekleme ve Geliştirme Derneği (KEMTAR) Genel Sekreteri Zafer ÖZKEN “Bu yıl erkenci kiraz olarak adlandırılan “Burlent ve Early Bearly” cinsi kirazlarımızı hem Türkiye’nin hem de Kuzey yarımkürenin ihracata gönderilen ilk kirazları olarak havayolu ile Uzakdoğu’ya gönderdik. Tüm dünyayı saran Covid-19 virüs tehlikesi birçok sektörü olumsuz etkilemiştir. Ancak bu musibetin tarımın ve toprağın önemini çok daha fazla hissetmemize vesile olduğu da aşikârdır. “Tarım varsa hayat var” düsturu ile yetiştirdiğimiz ürünleri “Tüm hijyen ve sağlık kurallarına uyarak” bahçelerimizde toplayıp işleyerek tüketici ve yurtdışı alıcılara ulaştırmaktayız. Tüm bahçeler ve tesiste çalışan tarım işçilerimizin maske, eldiven, siperlikleri temin edilmiş olup, titizlikle toplanan kirazlarımızın sevkiyatı gerçekleştirilmektedir” dedi.
 
Birçok Uluslararası firmada yönetici konumunda görev yapan ve ardından “İyi Tarım Uygulamaları” ile tarım sektöründe aile şirketinde faaliyet gösteren Endüstri Mühendisi Dr. Ayşe ÖZKEN “Tarımda özellikle kadının emeği ve gücünün çok önemli olduğunu burada amaçlarının öncelikle emektar üretici, çiftçi kardeşlerimizin ürünlerini hak ettikleri değerde piyasaya satmak ardından da kiraz diyarı Kemalpaşa’mızın meşhur kirazlarının tüm dünya raflarına ulaştırmak olduğunu beyan etti. İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıların tek çözümün tarıma hak ettiği değeri vermekten ve katma değerli ürünlerin ihracatını artırmaktan geçtiğini bilmekte ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaktayız.
 

Kemalpaşa kirazının Uzakdoğu, Ortadoğu, Avrupa ve Rusya’da alıcıları ile buluşmaya devam edeceğini söyleyen Dr. Ahmet ÖZKEN “bu kiraz sezonunda Kuzey yarım kürenin ilk çıkan kirazlarını Bağyurdu Kemalpaşamız’dan tüm dünyaya ihracatını gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.