İçişleri Bakanlığı'ndan Muafiyetlerin Kötüye Kullanımına İlişkin Yeni Genelge

İçişleri Bakanlığı’ndan Muafiyetlerin Kötüye Kullanımına İlişkin Yeni Genelge

İçişleri Bakanlığı'ndan Muafiyetlerin Kötüye Kullanımına İlişkin Yeni Genelge
Editör: Aliağa Medya
15 Aralık 2020 - 19:58
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine "Muafiyetlerin Kötüye Kullanımının Önlenmesi" konulu genelge gönderdi. Bakanlıktan valiliklere gönderilen genelgede; 30 Kasım 2020 tarihinde yayınlanan, hafta içi günlerde 21.00­-05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma 21.00’den Pazartesi 05.00’e kadar Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanması gerektiğine dair 20076 sayılı genelge hatırlatıldı. Söz konusu genelgedeki sokağa çıkma kısıtlamasından muafiyetin bazı art niyetli kişiler tarafından kötüye kullanılmaya çalışıldığına dair bilgi üzerine genelgede, şu kararlara yer verildi:

“Bu kapsamda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde kısıtlamadan muafiyet tanınacak yerler ve kişilerle ilgili istisnanın kapsamı sadece muafiyet nedeniyle sınırlı olacak. Bunun dışında genel muafiyet şeklinde bir durum kesinlikle söz konusu olmayacak. Kişiler, muafiyete neden olan durum kapsamında ikametlerinden çıkabilecek olup bu süre içinde muafiyet nedenine dair zaman ve güzergâh ile sınırlı kalacak. Zaman bakımından uygulamada kişinin istisna kapsamına dâhil olan durumu ile dışarıda bulunduğu zaman diliminin uyumluluğuna dikkat edilecek.”

Genelgeye göre, sokağa çıkma kısıtlamasında istisna kapsamındaki kişi, muafiyeti nedeniyle ikametinden ayrıldığında rutin güzergâhının dışına çıkamayacak. Bu doğrultuda ekiplerce kısıtlamanın uygulandığı süre ve günlerde dışarıda bulunan kişilerin kontrolleri sırasında muafiyet kapsamında olup olmadığı, muafiyet sebebiyle sokakta bulunma nedeninin zaman ve/veya güzergâh açısından uyumluluk gösterip göstermediği hususlarına dikkat edilecek.

Muafiyet sebebiyle zaman ve/veya güzergâh bakımından uyumluluk bulunmayan durumlarda ise idari yaptırım uygulanacak. Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süre ve günler için geçerli olan muafiyetleri suistimal eden/edebilecek kişilerle ilgili gerekli denetim faaliyetleri bu esaslar çerçevesinde yürütülecek.