Güzelhisar Barajı'nda  doluluk oranı düşüyor!

 Güzelhisar Barajı'nda  doluluk oranı düşüyor!
Editör: Aliağa Medya
27 Kasım 2020 - 01:34
Yaz aylarında yaşanan kuraklığın ardından sonbaharda da yağışların beklenenden az olması barajlardaki su seviyesini olumsuz etkiledi.
İzmir'deki barajların su seviyesi kuraklık ve bilinçsiz tüketim sonucu düştü, sular altında kalması gereken bazı barajlarda zemindeki toprak görünmeye başladı.
İzmir'de 2019 yılının kasım ayında metrekareye 92 kilogram yağış düşerken, bu sene metrekareye 1.5 kilogram yağmur düştü. Yağışların az olması sebebiyle İzmir'deki barajlardaki su seviyelerinde de düşüş yaşandı.
İzmir'in günlük 52 bin metreküplük içme suyu ihtiyacını karşılayan Aliağa Güzelhisar Barajı'ndaki son olarak ölçülen su seviyesi ise yüzde , 45,56 olarak belirlendi. Güzelhisar Barajı'nın doluluk oranı, mayıs ayında yüzde 63.08, haziran ayında yüzde 60.69, temmuz ayında yüzde 56.67, ağustos ayında yüzde 52,78 eylül ayında 49,45 olarak  ölçüldü. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (İZSU) resmi internet sitesinden edinilen bilgilere göre, İzmir'deki barajların güncel su seviyeleri şöyle; Tahtalı Barajı yüzde 35.93 , Balçova Barajı yüzde 15.64 , Ürkmez Barajı yüzde 29,61, Gördes Barajı yüzde4.61 , Alaçatı Kutlu Aktaş yüzde 13,26
İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, İZSU olarak gerekli tüm tedbirleri aldıklarını ancak önümüzdeki yazın kurak geçeceğini belirterek su tasarrufu uyarısı bulundu
Pandemi döneminde su kullanımının arttığına dikkat çeken Genel Müdürü Aysel Özkan  şunları söyledi: “ Aşırı su kullanmakla hijyen sağlanmıyor. Tabii ki hijyene dikkat edeceğiz. Aşırı su kullanmakla değil, uygun su kullanmakla hijyen sağlanır. Pandemi döneminde mart ile mayıs sonu arası 3 aylık süreçte İzmir'de geçen yıla göre 2 milyon 50 bin metreküp daha fazla su harcandı. Pandemi kaygısı ile insanlar aşırı su harcadı ama aşırı suyla değil, yeterli su harcanarak hijyen sağlanabilir. Tarımdan asla vazgeçemeyiz ama kırsal kesimde tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlarımıza şunu öneriyorum; lütfen sulama yaparken damla sulama yöntemi kullanalım ve suyu tasarruflu kullanalım. Bölgemizin ve Türkiye'nin su kaynakları sınırlı olduğu için kuraklığa dayanıklı yem bitkilerine geçmemiz şart.  Dolayısıyla barajlardaki su seviyesi hızla düşüyor; ayrıca yeraltı sularındaki seviye de hızla düşüyor ancak idare olarak biz de tedbir alıyoruz. Aynı zamanda DSİ Bölge Müdürlüğü ile de iletişim halinde B planları hazırlıyoruz. Önümüzdeki yazın çok kurak geçeceğini düşünerek önlemlerimizi alıyoruz.En iyi kaynak, tasarruf edilmiş kaynaktır. Öncelikle halkımıza şu çağrıda bulunuyorum; lütfen suyu çok tasarruflu kullanalım. Buna çok ihtiyacımız var” diye konuştu..