Foçanın Karataşına Kepçe Tartışması

Foçanın Karataşına Kepçe Tartışması
Editör: Aliağa Medya
21 Kasım 2020 - 23:19
İzmir’in Foça İlçesi’nde kent içi yollarda yapılan yeni taş döşeme çalışmaları tartışmalara neden oldu. Bazı vatandaşlar ilçenin ünlü Karataş Efsanesi’yle özdeşleştirdikleri taşların kent kimliği açısından önemli olduğunu ve yerine tekrar döşenmesini isterken, bazıları buradaki taşların tarihi bir değeri olmadığını belirterek yenileme çalışmalarını desteklediler.
Foça’da benzeri çalışmalar daha önceki yıllarda ara sokaklarda yapılmış, ağır ve iri kaldırım taşları kaldırılarak yerine Bergama Taşı olarak tabir edilen daha küçük taşlarla kaplanmıştı. İlçede devam eden alt yapı çalışmalarıyla birlikte Foça Belediyesi ilçenin en işlek caddesi olan Reha Midilli Caddesi Sevgi Yolu’n da da eski taşları kaldırarak yeni tiplerle değiştirme kararı aldı. Bu karar bazı vatandaşların tepkisine neden oldu.
Tarihi Değeri Yok Ama Yapılan Yanlış
İlçede 60 yıldan beri esnaflık yapan ve geçmiş dönemlerde belediye de görev de üstlenen Rüştü Merul kaldırılan taşların ne tarihi değeri, nede Karataş Efsanesi ile bir ilgisi bulunmadığını söyledi. Rüştü Merul; “ İzmir’in Belediye Başkanı Osman Kibar’dı. Yeşilyurt’ta sökülmüş taşlar vardı. Foça Belediye Başkanı Mustafa Konuk beni ve arkadaşlarımı görevlendirdi. Aldık getirdik. Foçanın Karataşı diye geçiyor ama öyle 100 senelik 300 senelik falan bir geçmişi yok. 1965-1966 yılları. Ayakkabıcıydım. Belediye Başkanı Mustafa Ağbiyi kıramadım 3-5 ay bu yollarla uğraştım. Kaç kamyon taş geldi, kaç kamyon kum geldi fiş kestim. Şimdi değiştirmekle bence yanlış yapıyorlar. Ufak taşı koymakla ne olacak. Bence yanlış ama herkesin bir bildiği var.” Dedi.
Eski Taşlar Antik Kentlere Daha Çok Yakışıyor
Konuyla ilgili (isim vermek istemeyen) bazı turizmciler de eski ve iri taşların antik özelliği olan kente daha çok yakıştığını söylediler. Bölgede anakara yada adalarda gittikleri her yerde kaldırılan iri taşların olduğunu, bu taşların kentlerin tarihi özelliğini desteklediğine dikkat çektiler. Döşenen yeni taşların makina kırması olduğunu ve tarihi dokuya uymadığını belirterek tarihi kentler için insan eliyle işlenmiş iri taşların olmasının daha uygun olacağını “ne kadar iri o kadar iyi” sözleriyle tanımladılar.
Foçaya Katkı Yapacak
Sevgi Yolu esnaflarından İbrahim Solaç ise eski iri taşların yürümede ve engelli araçlarında zorluklar yaşattığına dikkat çekerek değiştirilmesini desteklediğini söyledi. İbrahim Solaç;” Belediyenin yaptığı yol yenileme çalışmasını destekliyorum. Vatandaşlar bu yolda bayağı mağdur oluyorlardı. Taşların arası çok açıktı. Kadınlar topuklu ayakkabılarıyla aralara sıkışıyordu. Ayağını burkan, bileğini inciten çok kişiye şahit oldum. Yapılan çalışma hem görsel açıdan hemde işlevsellik olarak Foça’ya katkı sağlayacaktır. “dedi.
Taşların Değiştirilmesinin Nedeni Yükseklik
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise taş değiştirme konusunun teknik zorunluluktan kaynaklandığını söyledi. Fatih Gürbüz; “ Mevcut yolda içme suyu şebekesini değiştiriyoruz. Çalışma için İzmir 2.Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli izin ve onaylar alındı. Çalışma İZSU ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yapılıyor. Kuruldan 40 santimetre derinliğe kadar çalışma izni verildi. Yenilenen su borularının kalınlığı 13 santimetre. Branşmanları da 13 santimetre. Toplam 26 santimetre yapıyor. Eski taşların yüksekliği 20 santimetre. Döşemeye kalktığımızda yükseklik fazla geliyor. Bu nedenle 10 santimetrelik granit taşlarla değiştiriyoruz. Bunlar daha kaliteli ve vatandaşların yolda yaşadığı sıkıntılar nedeniyle yapılan şikayetleri de önleyecek. “ dedi

Seyfi GÜL