Foçalılardan Biyokütle Enerji Üretim Tesisine Büyük Tepki

İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı kırsal Ilıpınar Mahallesi Gölyüzü Mevkii’nde mevcut cüruf depolama alanı içinde kurulmak istenen Biyokütle Enerji Üretim Tesisi’ne vatandaşlar büyük tepki gösterdi

Foçalılardan Biyokütle Enerji Üretim Tesisine Büyük Tepki
Editör: Aliağa Medya
15 Ekim 2019 - 23:01


İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı kırsal Ilıpınar Mahallesi Gölyüzü Mevkii’nde mevcut cüruf depolama alanı içinde kurulmak istenen Biyokütle Enerji Üretim Tesisi’ne vatandaşlar büyük tepki gösterdi. Tesisin 2 buçuk yıl öncede kurulmak istendiğini, ancak açılan davaların kazanılması sonucu yapılamadığını, bugün başka bir isimle ve kurulacağı yerin parsel numarasının değiştirilmesi ile yeni bir projeymiş gibi sunulduğunu iddia eden çevreciler Foça Belediyesi, İzmir tabip Odası ve bazı vatandaşların açtığı davanın bilirkişi incelemesine 100’e yakın vatandaşla birlikte katılarak tepkilerini dile getirdiler.

15 Ekim 2019 Salı günü saat 10.30’da Gölyüzü Mevkii cüruf depolama tesisinin önünde toplanan grupta bazı belediye meclis üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım ve bazı yönetim kurulu üyeleri, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Duvan Temizel ve Çevre Meclisi üyeleri, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Foça Şube Başkanı Ramazan Harmandar ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Foça Çevre Platformu(FOÇEP), Foça Forum, Yenifoça Forum, Foça Barış Kadınları Platformları, Türk Tabipler Birliği İzmir Şubesi temsilcileri, Ilıpınar ve Foça İlçesine bağlı değişik yerleşim birimlerinden gelen vatandaşlar katıldı.

Ellerinde “Zeytinin Karası Kara İs Bağladı”, “Biyokütle Ölümdür”, “Yenifoçalı Yaşamak İstiyor”, “Nefes Almak istiyoruz”, “ Bile Bile Zehirlemeyin”, “Gaz Değil Oksijen istiyoruz”, “Cüruf+Biyokütle=Felaket”, “Çocuklarımızın Engelsiz Doğması için Termik Santrallere Hayır” ve “Suyuma, Havama, Toprağıma Dokunma” yazılı döviz ve pankartlar taşıyan vatandaşlar tesis önünde bilirkişi ve mahkeme heyetini sessizce beklediler. Gelen heyetle yapılan görüşme sonucu açılan davada taraf olan kişi ve kurumlar ile STK ve platform temsilcileri görüş bildirmek üzere birlikte tesise girdiler.

CEHENNEM ATIKLARINI YAKACAKLAR

Yaklaşık 2 saatlik incelemeden sonra dönen heyette bulunan avukatlardan Diler Bosut Güven yapılmak istenen tesisin daha önce başka bir ad ama aynı amaçla yapılmak istenen tesisle aynı olduğunu 1 kilometre mesafede Ilıpınar Mahallesi yerleşim yerinin olduğunu, Aliağa sanayi bölgesi ile birlikte kirliliğin kümülatif etkisinin dikkate alınmadığını heyete anlattıklarını söyledi. Diler Bosut Güven; “Şirket temsilcilerince burada anız yakmanın önüne geçilmesi için, mısır ve pamuk gibi ürünlerin saplarının yakılması ve elektrik üretilmesi gibi masum bir bahane tanımlanıyor. Oysaki o cehennem atığı ki gördük plastik atıklar vesaire içiçe geçmiş durumda, bunlar yakıldığında pamuk sapını aşan bir kirlilik tehlikesinin olacağı izah edilerek bilirkişilerden raporda bunlara yer vermeleri istendi” dedi.

ÇED YETMEZ SED İSTİYORUZ

Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ezgi Levent’te Cüruf Deposunun çalışmasının Danıştay tarafından iptal edilmesine rağmen çalışmaya devam ettiğine, Foçanın Özel Çevre koruma Bölgesi içinde yer aldığına, kurulmak istenen tesisin Horozgediği, Kozbeyli, Ilıpınar, Yenifoça yerleşim yerlerine çok yakın mesafede olduğuna, etrafta tarım alanlarının bulunudğu ve çok sayıda vatandaşın bu tarım alanlarında ürettikleriyle geçindiklerine dikkar çektiklerini anlattı. Ezgi Levent; “Firma temsilcileri hala tehlikesi atık yakacaklarını, orman ve tarla atıklarını kullanacaklarını iddia ediyor. Yangın tehlikesi olmayacağını ve büyük yatırım yaptıklarını, yaktıklarının cinslerinin bacadan çıkacak dumanla belli olacağını söylediler. İnanmıyoruz. Reddettik. ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporunun yanısıra SED (Sağlık Etki Değerlendirme) raporunun da bilirkişi raporunda yer almasını talep ettik. “dedi.

KİRLİLİK VE KANSERLER BAKIMINDAN DİLOVASINA BENZİYOR

İzmir Tabip Odası Temsilcilerinden Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Feride Aksu Tanık hava kirliliği, partikül madde kirliliği ve bölgedeki kanserlerle ilgili olarak görüş ilettiklerini söyledi. Prof. Feride Aksu Tanık; “ Aliağa endüstriyel bölgesi kirlilik ve kanserler açısından Kocaeli Dilovası’na çok benzeyen bir bölge. Dilovası ve burada Türkiye ortalamasının çok üzerinde görülen kanser verilerini ifade ettik. Dokuz Eylül Üniversitesinde konuyla ilgili yapılan bir yüksek lisans tezi var. Bununda dosyaya intikal ettirilmesi önerimizi ilettik. “dedi.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, gökyüzü ve açık hava

KANGREN GİBİ FOÇA ORMANLARININ İÇİNE GİDİYOR

Foça Çevre Platformu(FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk ise 2.buçuk yıl önce burada bir katı atık yakma tesisi projesi olduğunu, açtıkları davayı kazanarak bu dosyayı kapattıklarını, ancak kar hırsı yüzünden aynı bölgede aynı tesislerin defalarca kurulmak istendiğini dile getirdi. Bahadır Doğutürk; “ Şu anda aynı ada aynı parselde, ancak parsel numarası değiştirilmek suretiyle yeni bir proje sunuldu. Bununla ilgili açmış olduğumuz davanın bugün bilirkişi incelemesi yapıldı. Umuyorum burada yine bir red kararı çıkacak. Çünkü bu bölge sadece bir cüruf alanı ve üzerine kurulacak tesisten ibaret değik. Aliağa Nemrut ağır sanayi bölgesi dünyada en önemli kirletici bölgelerden biridir. Bu nedenle bırakın burada yeni bir tesis yapmayı, mevcut tesislerin rehabilite edilmesi gerekiyor. Bu bölgede yeni bir kirletici tesis kurulmaması için ısrarcı davrandık. Umuyoruz haklı görüleceğiz ve davayı kazanacağız. Ancak davayı kazanmak yetmiyor. Bu cüruf alanına bir kilit vurlması lazım. Eğer biz bunu engelleyemezsek kangren gibi Foça Ormanlarının içine gidiyor.Buraya kalıcı bir çözüm getirmek zorundayız” dedi.

Jandarma’nın geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede İnceleme ve eylemcilerin bilgilendirilmesinin ardından gruplar sessiz ve olaysız olarak dağıldı.

Seyfi GÜL/Foça