FOÇALI EMİNE BACI'NIN (İZSU'YA) KÜNK İSYANI

FOÇALI EMİNE BACI'NIN (İZSU'YA) KÜNK İSYANI
Editör: Aliağa Medya
16 Aralık 2020 - 11:15

İzmir’in Foça İlçesi’nde 14 Aralık gecesi yaşanan su taşkınından büyük zarar gören gözlemeci Emine Bacı (Akıncı) İzsu’ya isyan etti. Emine Bacı derenin küçük künklerle yol altından devam ettirilmeye çalışıldığını ve yanlışta ısrar edildiğini iddia etti ve “Beni suç işlemeye mecbur edecekler” dedi.   

İzmir’in Foça İlçesi’nde yaşanan sel ve su taşkınlarının etkileri gündüz ortaya çıktı. Yeni ekim yapılan buğday tarlaları sular altında kaldı. Yaz döneminde susuzluktan tonlarca balığın öldüğü iki metreyi aşkın derinlikteki Eski Gediz yatağı köprülerin üzerinden sular akacak kadar dolup taştı. Sağanak yağış sonrası Yenibağarası mahallesinde bazı evleri de su bastı. 

Yenibağarası Mahallesi’nde yaşayan ve arazilerden topladığı doğal otlarla gözleme yapıp satarak geçimini sağlayan Emine Bacı (Akıncı)’nın mekanı ve etrafındaki oturma çardakları da sular altında kaldı. Emine Akıncı;  İZSU tarafından yapılan ve evler arasındaki dere yatağının yolla kesişme yerinde su geçişinin sağlanmaya çalışıldığı künklerin darlığından ve suların getirdikleriyle tıkanmasından kaynaklandığını iddia etti. Pandemi dolayısıyla çok zor durumda olduklarını, her yıl gibi bu yılda su baskınından kurtulamadıklarını ve bu durumdan bıktıklarını söyledi.

 “BENİ HAPSE ATSINLAR”

Emine Akıncı (Emine Bacı); “Akşam karşı taraftaki evimizdeydik. Arabalar geldi. Jandarmalar geldi. Bizde dışarı çıktık. Öyleki asfaltın üzerinden sular akıyor. Dere taştı. Herşeylerimiz battı. Zaten öyle bir zor durumdayız ki.  Bu su baskını bizi mahvetti. Zeytinlerim battı. Salçalar, bütün  herşey battı. Ne yapacağımızı şaşırdık. O kadar su ki içeriye giremedik. Buzdolaplarının yarısına kadar su.  O künk almadığı için. Ufacık bir künk nereden alacak. Geldiler baktılar. Hiçbirşey yapamadılar. Şu yolu kapatacağım. Kepçeyle künkleri açacağım. İZSU’ya bildireceğim. Yapsınlar. Benide hapise atsınlar.  Bu nedir böyle. Her sene işyerimize su giriyor. Bir sene girdi ses çıkarmadık. Bu sene daha çok girdi. Sabah baktık domatesler yüzüyor. Unlar yüzüyor. “ dedi.

Emine Akıncı bu felaketler bir daha yaşanmadan (kendilerini de suça mecbur etmeden) İZSU’nun künkleri dere genişliğindeki beton köprülerle değiştirmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Seyfi GÜL