FOÇALI BALIKÇILAR 2 BİN KİŞİYE BALIK EKMEK DAĞITIP DENİZE AÇILDILAR

FOÇALI BALIKÇILAR 2 BİN KİŞİYE BALIK EKMEK DAĞITIP DENİZE AÇILDILAR
Editör: Aliağa Medya
01 Eylül 2023 - 01:17
İzmir’in balıkçılığıyla da ünlü ilçelerinden Foça’da balıkçılar 2023- 2024 av sezonuna düzenlenen etkinlikle merhaba dediler. Meydanda pişirilen balıklar 2 bin kişiye ekmek arası olarak dağıtıldıktan sonra sezonun bereketli olması dilekleriyle ve Vira Bismillah çekilerek denize açıldılar.
Foça İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Foça merkez Su Ürünleri Kooperatifi’nin desteğiyle Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlediği sezon açılış etkinliğine Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir , Foça Belediye Başkan Vekili Yasin Tercanlıoğlu, daire ve şube müdürleri, bazı STK temsilcileri, Foçalı balıkçılar ve yüzlerce vatandaş katıldı.
BALIK EŞİTTİR SAĞLIK
Törende bir konuşma yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Tercanlıoğlu balığın sağlık açısından uygun gıdalarda ilk sıralarda yer aldığını, bu nedenle önümüzdeki aylarda çocuklara balık yemeyi özendirici projeler yapacaklarını söyledi. Harun Tercanlıoğlu; “ Günümüzde insanlar beslenmelerine çok dikkat etmekte, sağlık açısından uygun gıdaları seçmeye özen göstermektedirler. Bu gıdalar içerisinde balık ilk sıralarda yer almaktadır. Zengin içeriği ile özellikle çocuklarda büyüme ve gelişme çağında ciddi katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda önümüzdeki aylarda çocuklara balık yemeyi özendirmek için değişik etkinlik ve projelerimiz olacaktır. İlçemiz 75 kilometrelik kıyı şeridi ile su ürünleri avcılığı açısından önemli bir potansiyele sahiptir. 9 adet trol, 1 adet gırgır teknesine ek olarak 130 adet 12 m. altı balıkçı teknesinin bulunduğu ilçemizde 2 adet balıkçı barınağı, 2 adet Su Ürünleri Kooperatifi , 1 adet Çökertme Ağ Dalyanı bulunmaktadır. 2022 yılında 966 bin 305 kilogram su ürünleri avcılığı yapılmıştır. Bakanlığımız tarafından önemli ölçüde desteklenen su ürünlerinde, Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi programı kapsamında 120 balıkçımıza 2023 yılında 538 bin 187 Tl ödeme yapılmıştır. Her yıl olduğu gibi 4.5 aylık yasak zamanın sonrasında bu gece itibariyle Vira Bismillah deyip ağları denize indirme vakti gelmiştir. 2023 – 2024 avcılık sezonunun balıkçılarımıza bereket ve bol kazanç getirmesini, vatandaşlarımızın da sağlık açısından bolca balık tüketmesini temenni ediyoruz. “dedi.
BALIKÇININ MAVİ VATANLA BULUŞMA VAKTİ
Foça Kaymakamı Mehmet Türköz’de yasağın sona ermesiyle bu gece balıkçıların mavi vatanla buluşarak şenlendireceklerini dile getirdi. Mehmet Türköz;” Üç tarafı denizlerle çevrili vatanımız ve Mavi vatanımız var. Bu Mavi Vatan’da 1 Eylül itibariyle su ürünleri avcılığı tekrar başlayacak. İlçe olarak 75 kilometrelik sahil şeridimizle balıkçık en önemli gelir kaynaklarımızdan biri. Tonlarca balık sağlıklı birşekilde tutulup sağlıklı bir şekilde vatandaşımızın tüketimine sunuluyor. Yetiştirme ve koruma dengesini sağlamak için ava bir süre ara veriliyor. Gelecek nesillere güzel bir vatan bırakmak istiyorsak bu koruma dengesini de sağlamamız gerekiyor. Denizlerdeki av kurallarına sıkı uymak gerekiyor. Sezonun önce Foçalı sonra ülkemizdeki tüm balıkçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bol kazançlı, bereketli bir sezon olacak. “dedi.
Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ‘de sezona bereketi paylaşarak neşe içinde girdiklerini ve birkaç saat sonra Vira Bismillah diyerek denize açılacaklarını söyledi. Ceyhan Çetin;” Endüstriyel gemilerimiz için bu gece Vira Bismillah diyerek sezonu açıyoruz. Amacımız halkımıza ucuz balık yedirmek. Bu sene malum ekonomik nedenler balık fiyatlarını normalin üstüne çıkardı. Ama biz yine de halkımıza ucuz balık yedirmek için mücadelemizi yapıyoruz. 2023- 2024 av sezonumuz tüm balıkçılarımıza camiamıza, hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Konuşmaların ardından, orkestranın çaldığı şarkılar eşliğinde, meydana kurulan mangallarda pişirilen balıklar ekmek arası yapılarak halka ücretsiz olarak dağıtıldı. Balıkçılar elleriyle pişirip vatandaşlara uzattıkları balıkları denizlere açılıp tutmak ve yeni sezon siftahını yapmak üzere teknelerine dağıldılar.
Seyfi GÜL