Foça'da 'Toprak Ana Festivali'

Slow Food Foça Zeytindalı Birliği, Foça Belediyesi’nin destekleriyle ‘‘Toprak Ana Günü’’nü kutladı

Foça'da 'Toprak Ana Festivali'
Editör: Aliağa Medya
08 Aralık 2019 - 22:31


Slow Food Foça Zeytindalı Birliği, Foça Belediyesi’nin destekleriyle ‘‘Toprak Ana Günü’’nü kutladı. ‘Toprak Ana Festivali’ ismiyle düzenlenen kutlama gününde, Slow Food Foça Yeryüzü Pazarında ve Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde etkinlikler düzenlendi.

Toprak Ana Günü kutlu olsun

Foça Yeryüzü Pazarında pişen sıcak tarhanayı, kardeşlik ve dayanışma duygularıyla paylaştıklarını ifade eden Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; ‘‘İyi, Temiz, Adil Gıda felsefesinden hareketle, toprağa ve çevreye zarar verilmesin, üretici de, o ürünü alan kişi de karşılığını alsın diyerek, geleneksel ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaygınlaştırmak için çalışan Uluslararası Slow Food Hareketinin 30. Kuruluş Yıldönümü ve Toprak Ana Günü kutlu olsun. Bu güzel gün için emek veren Slow Food Foça Zeytindalı Birliğimize ve tüm Slow Food gönüllülerine teşekkür ediyorum’’dedi.
Başkan Fatih Gürbüz, Foça Kent Konseyi Çevre Meclisinin açtığı stantta, Prof. Dr. Emine Aksoydan’ın başlattığı ‘Zehirsiz Sofralar-Zehirli Tarım İlaçlarına Hayır’ kampanyasını imzaladı ve yöresel yemek atölyelerine katıldı.

Bizim gıdamız, bizim dünyamız

‘‘Toprak Ana Günü’’ kutlamasının açılış konuşmasına ‘Slow Food Manifestosu 1989’u okuyarak başlayan Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Sevtap Barandır; Toprak Ana Günü ve Foça Yeryüzü Pazarı hakkında bilgiler verdi. Sevtap Barandır; ‘‘-Bizim gıdamız, bizim dünyamız, bizim geleceğimiz- sloganıyla düzenlediğimiz Toprak Ana Günümüzde; tüm hayatın başlangıç sorumlusu tohumuna, her şeyin toprağına sahip çık. Yerel üret, yerel tüket ve üreticini tanı diyoruz’’dedi.

2018 Yılı Mayıs ayında vefat eden Slow Food Foça Zeytindalı Birliğinin kurucu lideri Gül Girişmen’i saygıyla andıklarını ifade eden Sevtap Barandır; ‘Toprak Ana Festivali’ne katkıları ve katılımları için, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’e, Slow Food Foça Yeryüzü Pazarı üreticilerine, Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerine ve öğretmenlerine, Foça Kent Konseyi üyelerine, Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağına, Dikili Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerine, Karşıyaka Kültür ve Sanat Derneği üyelerine ve Slow Food gönüllülerine teşekkür etti.

Festival gibi kutlama

Kutlama kapsamında, ‘Ege otları’, ‘çekme makarna’ ve ‘basma börek’ yemeklerinin atölye çalışmaları yapıldı. Zehirsiz Sofralar Yürütme Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Emine Aksoydan, ‘Zehirsiz Sofralar’ ve Ziraat Mühendisi Mesut Yüce Yıldız, ‘Yerel Tohum ve Buğday’ konulu söyleşilerini gerçekleştirdi. Foça Yeryüzü Pazarında vatandaşlara tarhana ikram edildi. Karşıyaka Kültür ve Sanat Derneği üyeleri, dans gösterilerini sahneledi. Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi, Zehirsiz Sofralar Yürütme Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Emine Aksoydan’ın başlattığı ‘‘Zehirsiz Sofralar’’-Zehirli Tarım İlaçlarına Hayır kampanyası için imza standı açıldı.

Foça Yeryüzü Pazarı

Foça Zeytindalı Birliği’nin, Foça Belediyesi’nin desteği ile Mayıs 2011’de kurduğu yerel Pazar, 18 Mart 2012’de Slow Food tarafından ‘‘Earth Market’’ yeryüzü pazarı ilan edildi.
Türkiye’nin ilk, dünyanın 28’inci yeryüzü pazarı (Foça Earth Market) Pazar merkezinden en çok 40 km. uzaklıktan gelen üreticilerin bölgede var olan ürünlerini veya geçmişte var olmuş, unutulmak üzere olan yemek kültürünü yaşatmak, korumak, katkıda bulunmak ve gelecek nesillere iletmek için sosyal ilişkiler kurarak üreticilerle tüketiciyi buluşturuyor. Foça Yeryüzü Pazarı, pazar günleri merkez taksi durağı yanında kuruluyor.

Foça Bld.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor, masa, içecek, yiyecek ve açık hava








Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam