Foça'da Tarım Arazileri Ve Anıt Ağaçların Çevre Yoluna Kurban Edilmesine İsyan

İzmir’i turistik İlçesi Foça’ya 10 kilometre mesafedeki Bağarası Mahallesi’nde yapılması planlanan çevre yolunun güzergahtaki anıt ağaçları, tarım arazileri ve mevcut sulama sistemini yok edeceğini id

Foça'da Tarım Arazileri Ve Anıt Ağaçların Çevre Yoluna Kurban Edilmesine İsyan
Editör: Aliağa Medya
10 Kasım 2019 - 22:29
İzmir’i turistik İlçesi Foça’ya 10 kilometre mesafedeki Bağarası Mahallesi’nde yapılması planlanan çevre yolunun güzergahtaki anıt ağaçları, tarım arazileri ve mevcut sulama sistemini yok edeceğini iddia eden vatandaşlar isyan etti. Yolun gereklilik olduğunu ancak güzergahının yanlış olduğunu belirten vatandaşlar çok daha uygun ve maliyeti daha düşük bir hat varken 1992 yılında belirlenen ve halkın nereden geçtiğini bilmediği güzergahın yapılmasında ısrar etmenin çevre ve doğa katliamı olacağına dikkat çektiler.

PLAN 1992 YILINDA YAPILMIŞ HALKIN BİLGİSİ YOK

Çevre sakinlerinden (Emekli Deniz Albay) İşadamı Recep Tan; Bağarasında yaşanan trafik yoğunluğunu çözmek için yerleşim birimini by pass eden bir güzergahın 1992 yılında oluşturulduğunu, İller Bankası’nın çıktığı ilana itiraz olmayınca kesinleştiğini, bazı firma elemanlarının arazilerinde ölçüm ve tespit çalışması yaparken öğrendiklerini ve şok olduklarını söyledi. Recep Tan; “Karayolları 2.Bölge Müdürlüğü’ne müracaat ettik. İmar planı üzerinde böyle bir kanal bırakıldığı için yol çalışmasına başladıklarını öğrendik. Fakat bu yol çok verimli olan tarım arazilerinden ve Devlet Su İşleri(DS)’nin sulama havzasının ortasından geçiyor. Biz bunu öğrendikten sonra tarım arazilerinden geçmeyen bir yol önerisinde bulunduk. Bu zaten tarihi Foça yolunun da geçtiği, tamamı kamulaştırma problemi yaşanmayacak hazine arazisi olan, Yenibağarası kavşağına ve yerleşim yerlerine dokunmayan tarıma kapalı, DSİ’nin sulama sistemini etkilemeyen, asırlık zeytin ağaçlarının kesilmesine gerek olmayan, taşlık bir bölge. Yetkililer gelip teklif ettiğimiz bu güzergahı görürlerse mantıklı bir kişinin hayır demeyeceği bir alternatif olarak öneriyoruz. Umarız kabul edilir, tarım arazilerimiz kurtulur”dedi.

ASIRLIK AĞAÇLARA KIRMIZI BOYAYLA İŞARET- AKLA ZİYAN BİR GÜZERGAH

İstanbul’daki meslek yaşamının ardından bölgeye yerleştiğini ve ailesiyle birlikte yeşil bir dünya oluşturduklarını belirten Emekli Gazeteci Gül Atmaca’da bir sabah bahçelerinde bir şeyler yapan kişileri gördüklerini ve durumu öğrendiklerini söyledi. Gül Atmaca; “Bir gün baktık ki üç arkadaş, ellerinde değişik aletlerle ölçüm yapıyorlar. Evlere, aralarında anıt niteliğinde olan asırlık ağaçlara kırmızı boyalarla işaretler koyuyorlar. Maliyet hesabı yapmak için Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından görevlendirildiklerini söylediler. Mevcut yolun yetersiz olduğunu kabul ediyoruz. Ancak 100 yıl önce kullanılan dağ eteğinden geçen bir yol hattı varken şu anda akla ziyan bir güzergah öngörülüyor. Yol yarım ay şeklinde toplam 5 kilometre uzunlukta. Tarlalar, asırlık ağaçlar, DSİ’nin kanalları, su kuyuları hepsi bu yolun altında kalacaklar. Dolguyla güzergah yükseltileceği için Bağarası ovası ikiye ayrılacak, ne tarım kalacak ne hayvancılık kalacak. Biz diyoruz ki. Evet yola ihtiyaç var. 100 yIl önce kullanılmış bir güzergah varken buradan yol geçirmek bir doğa katliamı ve tarım kıyımı olacaktır. Günümüzde insanlar ağaçlardan doğadan koparıldıkça kanserin nasıl çoğaldığını hep birlikte yaşıyoruz. Alternatifi varken lütfen bu doğa kıyımına sebep olmayın. Asırlık ağaçlarımızı değil, fidanımızı bile vermeyeceğiz. Bu kadar da kararlıyız. “dedi.

ASIRLIK ZEYTİNLERİ KENDİMİZDEN ÇOK KORUDUK - YAVAŞ ŞEHİRE YAVAŞ GİDİLİR

Eşiyle birlikte yerleştikleri ev ve bahçeyi 20 yıldan fazla bir süre emek vererek cennetten bir köşe yapmaya uğraştıklarını, 10 tane asırlık zeytin ağacını kendilerinden fazla koruduklarını, eşinin vefatına ve ilerleyen yaşına rağmen diktikleri fidanlara çocukları gibi özenle bakmaya devam ettiğini anlatan Neval Aydın bahçesinde ağaçların üzerine kırmızı boyayla işaret koyan topografları görünce şok olduğunu anlattı. Neval Aydın; “Burası çok verimli bir yer. Yılda üç ürün alabilirsiniz. Yeraltı suyu yüzeye çok yakın. Örtü toprağı çok kalın. Tarım için ideal özelliklere sahip. Bin yıllardır burada tarım yapılmış. Buradan yol geçmesini kesinlikle istemiyoruz. Foça bir taraftan Sakin Şehir Yavaş Şehir olmak için çalışıyor. Yavaş Şehir’e ulaşmak bu kadar hızlı olmamalı. Yavaş Şehir’e yavaş gidilir. İnsanlar kendi yiyecekleri ürünleri, yararlanacakları ağaçları telef ederek bir yere ulaşmak istememeliler. Gerçekten bunun bilincinde olanlar bu yolu kullanmak istemeyeceklerdir. Biz bu ağaçları, evleri kaybetmekle kalmayacağız. Buradaki yaşanmışlıkları, anlatılan öyküleri, geçmişimizi, torunlarımızın nefes alanlarını, kaplumbağaları, kirpileri kaybedeceğiz. Yetkililer lütfen alternatifi varken bu güzellikleri yok etmesinler. “dedi.



Foça Çevre Platformu(FOÇEP) üyelerinin de destek verdiği sakinler yolun alternatif güzergahta yapılması için imza kampanyası düzenlediler. İmza kampanyasına İlk gün 100’ü aşkın kişi imza verdi.

FOÇA/Seyfi GÜL