Foçada Sarıkız Örümceği Tedirginliği

Foçada Sarıkız Örümceği Tedirginliği
Editör: Aliağa Medya
17 Eylül 2023 - 17:25
İzmir’in turistik İlçesi Foça’da halk arasında et yiyen örümcek olarak bilinen Sarıkız Örümceği görüldü. Akrep, kertenkele, fare ve kendinden büyük memelilerle beslenebilen, güçlü çeneleriyle et parçalarını koparıp yiyebilen sarıkız örümcekleri, bölgede tedirginlik yarattı. Vatandaşlar yerleşim yerlerine yakın, bakım ve kesim yapılmayan otluk, makilik alanların ilgililerce gözden geçirilerek önlem alınmasını istiyorlar.
İzmir’in Foça İlçesi merkezine 1 kilometre mesafedeki İsmet Paşa Mahallesi 1.Mersinaki bölgesinde bir evin sineklik kapısına tutunmuş halde Sarıkız örümceği görüldü. Kapısında el ayası büyüklüğünde ki örümceği görünce tedirgin olan Cengiz Doğan çok etkili, bir kutu böcek ilacının neredeyse tamamını sıkarak yere düşürdü. Durumu Foça ve İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkililerine telefonla bildirdi. Kısa sürede eve gelen İBB ekibi evin çevresini ilaçladı. Ancak vatandaşlar çevrede Yeşiltepe adıyla bilinen makilik ve kuru otlarla kaplı geniş alanda bu tür böceklerin çokça olabileceğinden endişeli olduklarını belirterek önlem alınmasını istediler.
AKREP DESEM AKREP DEĞİL ÖRÜMCEK DESEM ÖRÜMCEK DEĞİL
10 yıldır sürekli olarak Foçada yaşadığını belirten Cengiz Doğan ilk defa böyle bir böcekle karşılaştığını söyledi. Cengiz Doğan;” 10 yıldır Foça sakini olarak yaz kış burada yaşıyorum. Olayı size şöyle arz edeyim. Bir gün akşam üzeri dışarıya bakayım dediğimde ana giriş kapısının sineklik telinin ortasında değişik bir hayvan gördüm. Yaklaştım. Işıkları yaktım. Akrep desem akrep değil. Örümcek desem örümcek değil. Hiçbir şeye de benzetemedim. Ağzında kancaları olan, sekiz tane bacaklı, uzun, yaklaşık on santim, on iki santim uzunluğunda hiç görmediğim bir hayvanla karşılaştım. Kapının yanında çok kuvvetli bir böcek ilacım vardı. Onu sıkmaya başladım. Yani neredeyse kutunun üçte ikisini sıktım. Ondan sonra kendisini bıraktı, yere düştü. Daha sonra formu da bozulmadığı için, resmini çekip, bir kavanoza koydum. İnternetten araştırdığımda bunun çok tehlikeli, insanları ısırdığında doku bozukluklarına neden olan ve hatta ölümle sonuçlanabilen, büyük hayvanları yiyebilen çok zehirli bir örümcek olduğunu, adının da sarı kız örümceği olduğunu birebir internetteki resimlerinden anladım. Bunun üzerine derhal İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesini aradım. İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgilileri Sarıkız örümceği adını duyar duymaz, hemen geliyoruz dediler. İzmir'den bir saati geçmeyen bir süre içerisinde evimdeydiler. Çok kuvvetli bir ilaç sıkacaklarını söylediler. Örümceğin resmini çektiler. Teyit ettiler. daha sonra internette haberleri araştırdığımda bu örümceğin görüldüğü yerde de zaten çok büyük panikler yaşandığını, yerden bir metreye kadar yukarıya sıçrayabildiğini, insanlara ölümcül zarar verebildiğini okudukça dehşete kapıldım. Foça'da ilk defa gördük, duymadık da Foça'da. Fakat işte kapımdaydı. kendisini etkisiz hale getirdim. Fakat ben buradan bir Foça sakini olarak Foça'da yaşayan değerli dostlarıma ikazda bulunmak istiyorum. Bir tane gelmiş olamaz. Mutlaka bunun devamı vardır. Bir yerlerde yumurtası, üremesi gerçekleşmiştir. Lütfen dikkatli ve hassas olmanızı rica ediyorum. Yetkililerimizin de dikkatini çekmek istiyorum. Oturduğumuz ve Sarıkız Örümceğiyle karşılaştığımız evimizin hemen arka tarafı. Yeşiltepe diye adlandırdığımız kuru otlar, makilik, hiç temizlenmeyen ve hiç ilaçlanmayan bir alana sahip. Bu Yeşiltepe'nin, temizlik yapılarak Sarıkız Örümceğine karşı ilaçlanmasının çok önem arz ettiğini düşünüyorum. “ dedi.
Seyfi GÜL