FOÇADA ÖLÜ CARETTA CARETTA BULUNDU

FOÇADA ÖLÜ CARETTA CARETTA BULUNDU

FOÇADA ÖLÜ CARETTA CARETTA BULUNDU
Editör: Aliağa Medya
22 Temmuz 2020 - 19:34
İzmir’in Foça İlçesi önlerinde bulunan Fener Adası’nda sahile vurmuş Caretta Caretta türü kaplumbağa ölü halde bulundu. Aralarında çevreciler ve bir Veteriner Hekim’in de buluınduğu ekip teknelerle adaya giderek kaplumbağanın durumu ve ölüm nedeni konusunda inceleme yaptı.
Şahsi teknesiyle Fener Adası civarında gezintiye çıkan bir vatandaşın taşlık olan sahilde görerek ilgililere haber vermesi üzerine Foça’da bir inceleme ekibi oluşturuldu. Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ve balıkçı Şevki Avcı’nın tahsis ettiği iki balıkçı teknesiyle adaya giden ekipte Foça Belediyesi’nden Veteriner Tamer Karakaya ve iki yardımcı personel ile Foça Çevre Platformu (FOÇEP) ve Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Bahadır Doğutürk yer aldı.
Yapılan fiziki muayene ve ilk tespitler sonucu Caretta Caretta’nın yaşlı olduğu ve doğal nedenlerden ölmüş olabileceği saptandı. Veteriner Tamer Karakaya ölü kaplumbağanın görüntüsü ve kokusundan sahile bir ay kadar önce vurmuş olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Tamer Karakaya; “ Bir ay yada daha fazla zaman önce kıyıya vurmuş bir Caretta Caretta. Ölüm nedeninin doğal nedenlerden olduğu kanısına vardık. Dış etkenlerden yada insanlardan kaynaklı bir etki görülmemiştir. Genel dış görünümüne baktığımızda herhangi bir harabiyet vesaire görülmemektedir. Plastik atık yutma gibi bir konuda belirlenmedi. Su ürünlerindeki arkadaşlarla diyaloğa geçip nihai kararımızı vereceğiz.” Dedi.
Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme kurulu Üyesi Bahadır Doğutürk zaman zaman bölgede canlı yada ölü olarak bu tür kaplumbağalara rastlandığını belirtti. Bahadır Doğutürk; “Caretta Carettalar hakkında 10 yıl sonra bile olsa yumurtladığı yerlere mutlaka döndüğüne dair öyküler var. Burada da bir kaç yıl aralarla da olsa onlara rastlıyoruz. Bölgede üreme noktalarının olup olmadığı konusunun da araştırılması gerekir diye düşünüyoruz. “dedi.
İlk incelemelerin ardından ekip ölü kaplumbağayı hijyen koşullara dikkat ederek tekneye aldı ve Foça İlçe Merkezi’ndeki Veterinerlik kliniğine götürdü. Burada Su Ürünleri yetkilileri ile yapılacak ayrıntılı incelemeden sonra toprağa gömülebileceği bildirildi.
Seyfi GÜL/fOÇA