FOÇADA "GARİP" ŞİİRLERİN GECESİ

FOÇADA "GARİP" ŞİİRLERİN GECESİ
Editör: Aliağa Medya
17 Ağustos 2023 - 22:00

Edebiyatımızda Garip akımı yada Birinci Yeni olarak bilinen şiir hareketinin öncüleri, Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat, İzmir’n turistik İlçesi Foça’da bir (Gramofon) kafede düzenlenen etkinlikte anıldı. Hayatlarından kesitlerin anlatıldığı, şiirlerinin okunduğu gecede bu şiirlerden bestelenmiş şarkılarda seslendirildi.

Moderatörlüğü ve sunuculuğunu Yılmaz Mızrak’ın üstelndiği etkinliğe, Ahmet Önel, Hasan Öztoprak, Altan Çiloğlu, Mukaddes Yarba, Çisem Keklik ve Özgül Turunçoğlu okudukları şiirler, sanatçı Haluk Çetin  “garip” akımı şiirlerinden bestelenmiş şarkılarla katıldı.

O GÜNÜN ŞİİRİNE KARŞI BİR HAREKETTİR

Yazar Hasan Öztoprak açılış konuşmasında “garip” şiir akımının üç şairin bir manifesto ile başlattıkları yenilikçi bir şiir akım olduğunu söyledi. Hasan Öztoprak; “Biliyorsunuz Garip hareketi Orhan Veli, Oktay Rıfat ve Melih Cevdet Anday’ın birlikte, bir manifesto ile başlattıkları, o günkü şiire karşı, o günün şiirini tamamen yadsıyan bir anlamda, ama aslında o şiirin içinden de çıkmış bir harekettir“ dedi.

MUZAFFER MELİH ANDAY!

Yılmaz Mızrak ise konuşmasında, Melih Cevdet Anday’ın yardımcılığını yaptığını belirterek özel anı ve bilgilere yer verdi. Yılmaz Mızrak; “O çok yönlü bir sanatçıdır. Bir görev dolayısıyla ilgili bir yazı hazırladım. Parafımı attım. Kendisine imzaya sundum. Şöyle baktı. Yılmaz dedi. Melih Cevdet Anday yazmışsın. “Evet hocam” dedim. O dedi benim şairlik adımdır. Cevdet dedemin adıdır. Benim asıl adım Muzaffer Melih Anday’dır.”  Dedi.

Gramofon Kafe’deki “Garip” şiirleri gecesi şiir ve şarkılarla gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

 

Seyfi GÜL