FOÇADA ÇEVRECİLER YOLA CÜRUF DÖKÜLMESİNİ ENGELLEDİLER

  FOÇADA ÇEVRECİLER YOLA CÜRUF DÖKÜLMESİNİ ENGELLEDİLER İzmir’in Foça İlçesi’nde çevreciler, bölgedeki demir çelik fabrikaları ve termik santrallerden gelen cürufların yollara asfalt altı dolgu m

FOÇADA ÇEVRECİLER YOLA CÜRUF DÖKÜLMESİNİ ENGELLEDİLER
Editör: Aliağa Medya
26 Nisan 2019 - 22:38
 

FOÇADA ÇEVRECİLER YOLA CÜRUF DÖKÜLMESİNİ ENGELLEDİLER

İzmir’in Foça İlçesi’nde çevreciler, bölgedeki demir çelik fabrikaları ve termik santrallerden gelen cürufların yollara asfalt altı dolgu mazlemesi olarak dökülmesine engel oldular. Sabah saatlerinden itibaren yol yapımının olduğu bölgede engelleme eylemi yapan çevreciler cürufların tehlikeli atık olduğunu, zehirli ve ağır metaller ile kanserojen maddeler içerdiğini iddia ettiler.

Çoğunluğu Yenifoça Forum Platformu üyelerinden oluşan grup 26 Nisan 2019 Cuma günü saat 09.30’dan itibaren yol yenileme çalışmasının yapıldığı Gencelli – Kozbeyli güzergahında toplandı. Çevreci grup barikat oluşturarak İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZBETON firmasının kamyonlarınca Ilıpınar Mahallesi Gölyüzü mevkiindeki cüruf depolama alanından getirilen cürufların dolgu malzemesi olarak yola dökülmesini engelledi. Kamyonlar geri döndürüldü. Firma yetkilileri malzemenin sağlığı tehdit edecek bir madde içermediğini savunurken, Yeni Foça Forum Platformu üyeleri cürufların tehlikeli atık olduğuna ilişkin TÜBİTAK raporunu belge olarak gösterdiler. Eylemciler ve İzbeton mühendisleri tekrar tahlil ettirmek üzere dökülen malzemeden numune aldılar.
Eylemcilere destek için yanlarında bulunan Foça Belediye Meclis Üyeleri CHP’li Alp Atay ve Kenan Düzgün’ün bilgilendirmesiyle bölgeye İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve Foça Belediye Başkanı CHP’li Fatih Gürbüz’de geldi. İzbeton ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile iletişim kurulmasının ardndan eylemcilere daha önce dökülen cürufun kazınacağı ve normal dolgu malzemesiyle işe devam edileceği sözü verildi.

Verilen söze rağmen saat 16.30’a kadar bölgeden ayrılmayan vatandaşlar adına konuşan Yenifoça Forum Platformu sözcüsü Bahri Çivril, verilen sözlerin tutulup,cürufların dökülmediğinden emin olana kadar bölgede olacaklarını söyledi. Amaçlarının sadece Foça bölgesinde değil tüm İzmir’de bu malzemenin kullanılmamasını sağlamak olduğunu belirten Çivril; “Burada kullanılan malzeme paslanmış metal. Ağır metaller içeriyor. İnsan ve doğa için son derece zararlı. Başta göreve yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den kesinlikle kullanıma izin vermemesini istiyoruz. ” Dedi.

Eylem sırasında Foça İlçe jandarma komutanlığı ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.

Seyfi GÜL/ Foca