Foça, Aliağa ve Menemen Esnafları İftarda Buluştu

İzmir'in  Aliağa ,Foça ve Menemen  ilçelerinde faaliyet gösteren meslek odalarının başkan ve yöneticileri İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB ) tarafından düzenlenen iftar yemeğinde bulu

Foça, Aliağa ve Menemen Esnafları İftarda Buluştu
Editör: Aliağa Medya
14 Mayıs 2019 - 14:58
İzmir'in  Aliağa ,Foça ve Menemen  ilçelerinde faaliyet gösteren meslek odalarının başkan ve yöneticileri İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB ) tarafından düzenlenen iftar yemeğinde buluştu.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin düzenlediği iftar yemeğine yaklaşık 300kişi katıldı.

Aliağa öğretmen evinde gerçekleştirilen  geleneksel iftar yemeğine  , Aliağa Kaymakamı Erhan Günay, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, İESOB Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, Aliağa Müftüsü Süleyman Demiryürek, İlçe Milli Eğitim Müdür Erdal Bayhan, ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, ALTO Meclis Başkanı Adnan Saka, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Aliağa Şube Başkanı Serdar Berk, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Yiyitalp, AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Kazım Sayın, DSP Aliağa İlçe Başkanı Osman Kocabıyık, ,Menemen ve Foça'da faaliyet gösteren meslek odalarının yöneticileri ve İlçe Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte siyasi partilerin temsilcileri katıldı.



İftar yemeğinin ardından Aliağa İlçe Müftüsü Süleyman Demiryürek ‘nin  okuduğu dua sonrası konuşmalara geçildi. İlk sözü alan Aliağa Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk Davetlilerin Ramazan Ayını kutlayarak sözlerine başladı. Berk ”  Oruçlarımızı Allah kabul etsin. Geleneksel olarak düzenlediğimiz iftar yemeğimiz bize bağlarımızı kuvvetlendirme imkanı veriyor. Ramazan ayının ülkemize, bölgemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”İfadelerini kullandı



Serdar Berk’in ardından İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB )  Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Konuşmasına davetlileri selamlayarak başlayan  ‘İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, iftar yemeğinin esnaf teşkilatıyla kucaklaşma açısından güzel bir fırsat olduğunu belirten  Başkan Mutlu “Esnaf kardeşlerim bu ayın kadrini kıymetini bilin. Bu salonda dargın olan kardeşim varsa barışsın. Ramazan ayı ile kırgınlıklar, dargınlıklar son bulsun. Sevgili teşkilat başkanlarım esnafla yakından ilgilenin. Yarından itibaren gidin dükkanlarına, omuzlarına dokunup, ‘Sizin için yapabileceğim bir şey var mı?’ diye sorun. Esnafımızın teşkilata olan aidiyet duygusunu geliştirin. Esnaf ocağı dualı ve farklı bir ocaktır. Üyeler sizin varlık sebebinizdir. Ramazan´da gidin, destek verin. Yanlarında olun, bir olun, beraber olun, iri olun, diri olun. Nereden geldiğinizi unutmayın. Geldiğin yeri unutursan gideceğin yeri de bulamazsın . Bu dünya kimseye kalmaz.  Bu makamların hepsi gelip geçici. O yüzden eser bırakın, geride yaptıklarınız ile anılın. Arkanızdan ‘iyi adamdı” dedirtin.. dedi.



“Ana, babanın duası olmadan esnaflıkta bereket olmaz”

İzmir Esnaf Teşkilatına seslenen Başkan Mutlu; "Birlik olun, beraber olun, iri olun, diri olun. Birbirinize her konuda destek olun, birliğinizi bozmayın, üzüntünüzü, sevincinizi, sıkıntınızı, mutluluğunuzu birbirinizle paylaşmayı gelenek haline getirin" diyerek, birlik beraberlik çağrısı yaptı.

Esnaf temsilcilerine; "Anne ve babanızın kadrini kıymetini iyi bilin" diye nasihatlerde bulunan Mutlu, şöyle konuştu: "Ananız Babanız sağ ise yatın kalkın onları elini ayağını öpün, eğer ölmüşlerse onlara bir rahmet okumayı ihmal etmeyin. Çünkü onların bir duası, bir gülücüğüdür bizleri ayakta tutan, kasamızı, soframızı, kesemizi, işçimizi güçlendiren. Bu nedenle Başkanınız olarak sizlerden istirham ediyorum. Hatta hemen bu gece evinize gider gitmez eğer sağ iseler ana ve babalarınızın ellerini, ayaklarını öpün. Deyin ki; 'başkanımız iftarda bu akşam böyle yapmamızı istedi. Bu nedenle de uzat elini ayağını öpeyim anne, benim bu gece senin duana ihtiyacım var' deyin. Onları bu ramazanda mutlu edin. Unutmayın esnaf ocağı dualı ve kutsal bir ocaktır. Ana, babanın duası olmadan esnaflıkta bereket olmaz"
“Fakire-fukaraya, ihtiyaç sahibine yardım edelim”

Esnaf Teşkilatına; "Bulunduğunuz bölgede fakire fukaraya, yetime öksüze sahip çıkın" diye çağrıda bulunan Mutlu, "Bölgenizde fakir fukara var ise onları kollayın gözetin. Yetim, öksüz var ise onların başını sevgiyle okşayın. Mahallenizde aşı, yemeği pişmeyen ve sırtı açık, ayakkabısı delik varsa sorumlusu esnaf teşkilatıdır. Biz esnaf teşkilatı olarak bulunduğumuz bölgede fakir fukara bırakmamız lazım. Çünkü bu esnaflığın seçeneği değil, görevidir. Bu düstur bize Ahilikten gelme bir borçtur." diyerek, Ahilik kültürü ve felsefesinde sosyal sorumluluğun önemine vurgu yaptı.

Aliağa esnafından memnunum”



İESOB Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu’nun ardından Serkan Acar konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Acar, “Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Allah’a hamdolsun ki bir Ramazan’a daha hep birlikte kavuştuk. Bugün burada bu güzel iftar sofrasını kurup bizim bir araya gelmemizi sağlayan oda başkanlarımız, birlik başkanımız hepsinden Allah razı olsun. Ramazanımız mübarek olsun. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın.” Dedi. Acar’ın ardından Aliağa Kaymakamı Erhan Günay sözlerine başladı. Günay, “ Allah nice güzel iftarlarda birlik içerisinde buluşmayı nasip etsin. Bizi bir arya getiren esnaf kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Aliağa esnafından inanılmaz derecede memnunum. Pek çok yerde görev yaptım. Ahilik teşkilatının özünün burada korunduğunu görüyorum. Nerede bir esnaf kardeşimi görsem güler yüzlü karşılanıyorum. Bizim müşteri olarak aradığımız şey tatlı dil, güler yüz. Ülkemiz biraz ekonomik sıkıntılardan geçiyor. Bu Ramazan ayının getirmiş olduğu durgunluklarda olabilir. Ama inşallah bayram yaklaştıkça tüm bunları da aşar, bol bereketli kazançlar elde edersiniz diye ümit ediyorum.” İfadelerini kullandı. Konuşmaların ardından yemek son buldu.