Fethin Yıldönümünde 565 Yıllık Foça Fatih Camii Cuma'yla İbadete Açıldı

Fethin Yıldönümünde 565 Yıllık Foça Fatih Camii Cuma’yla İbadete Açıldı

Fethin Yıldönümünde 565 Yıllık Foça Fatih Camii Cuma'yla İbadete Açıldı
Editör: Aliağa Medya
30 Mayıs 2020 - 03:41

İzmir’in turistik İlçesi Foça’da bulunan  565 yıllık Fatih Camii İstanbul’un fethinin 567’nci yıldönümü günü Cuma Namazı’yla tekrar ibadete açıldı. Covid-19 salgını nedeniyle iki ayı aşkın bir süredir toplu ibadete kapalı olan tarihi cami de namaz yeni sosyal hayat dönemi kurallarına uygun şekilde kılındı.

Camilerin önlemlere uyularak ibadete açıldığının açıklanmasının ardından Foça’da her ikisi de tarihi olan Fatih ve Kayalar Camii’nde Cuma Namazı kılındı. Fatih Sultan Mehmet tarafından  1455 yılında yaptırılan Fatih Camii’nin fethin 567.nci yıldönümünde tekrar ibadete açılması iki mutluluğun bir arada yaşanmasına vesile oldu. Foça'nın Türk dönemine ait ilk yapısı, Osmanlı döneminden kalma en eski yapı ve selatin camisi olma özelliğini taşıyan Fatih Camii’ne girişte çeşitli önlemler alındı. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce görevlendirilen personel tek tek ateş ölçümü yaptı. Maskesiz girişlere izin verilmedi. Avlu ve bahçede her kişi için 9’ar metrekare alan çizildi. İlçe anons sisteminden duyurular yapılarak abdestin evde alınması ve camiye kişisel seccade ile gelinmesi istendi. Her yerde mesafenin korunması gerektiğine dikkat çekildi.

FETHİN YILDÖNÜMÜNDE BİR FETİH CAMİSİNDEYİZ

Foça İlçe Müftüsü Veli Südütemiz; fethin yıldönümünde bir fetih camii’nde tekrar ibadet edebilmekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Veli Südütemiz; “Fethin yıldönümünde 15.yüzyılda yapılmış bu fetih camisinde Cuma namazı kılmaktan dolayı çok mutluyuz. Cemaatimizin de çok mutlu, çok sevinçli olduğunu belirtmek isterim. Rabbim tekrarını nasib etsin. Camilerimizi cemaatsiz, minarelerimizi ezansız, gönderlerimizi bayraksız bırakmasın. “dedi.

Cuma namazı ile birlikte avlu ve bahçelerinde kılınmak ve önlemlere uymak şartıyla camilerin öğle ve ikindi vakit namazlarına açıldığı da bildirildi.  

Seyfi GÜL