Esnafın emekliliği için yeni protokol imzalandı

‘Esnafın emekliliği için yeni protokol imzalandı’

Esnafın emekliliği için yeni protokol imzalandı
Editör: Aliağa Medya
08 Ocak 2021 - 01:25

Prim borcundan dolayı emekli olamayan esnaf ve sanatkârların emekli olabilmesi için SGK ile kamu bankaları arasında yeni bir işbirliği protokolü imzalandı. Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, imzalanan protokol kapsamında, esnafın düşük faizli krediyle emekli olabilmesi için fırsat verildiğini belirtti.
Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, Sosyal Güvenlik Kurumu ile kamu bankaları(Halkbankası)arasında, yapılandırma kanunu kapsamında borçlanarak emekli olabilecek esnafa yönelik olarak kredi verilmesine ilişkin anlaşma imzalandığını ifade etti. Protokol ile kanun kapsamında borçlanarak emekli olabilecek sigortalıların, kamu bankalarından kredi kullanarak borçlarını ödeyeceklerini vurgulayan Berk, kredinin faizi ve ödeme şartları ile ilgili de bilgi verdi.
Prim Borcu Olan Vatandaşlarımız Ne Yapması Gerekecek?
Bu protokolden faydalanmak isteyen esnaf ve sanatkarların 1 Şubat 2021 tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl Merkez Müdürlüklerine başvuru yaparak alacakları emekli olabilir yazısıyla, ilgili bankaların şubelerine müracaatta bulunarak emeklilik işlemlerini yapabileceklerini dile getiren  Başkan Serdar Berk  “Kanun kapsamında bu hak verilen ve kredi kullanmak isteyenler  Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine başvurarak yapılandırma talep edecekler. Yapılandırma belgesi  SGK’un yapılandırma yapan kişinin ne kadar emekli maaşı alacağına ilişkin vereceği belgeyle Kamu Banka Şubelerine(Ziraat, Halk ve Vakıflar Bankası şubeleri) müracaat edeceklerdir. “ dedi
Kimler Faydalanacaktır?
Kredinin faizinin aylık 1,6 olacağını ve 36 ay vadeye kadar çıkabileceğini kaydeden Serdar Berk  SGK’nın yapılandırma yapan kişinin ne kadar emekli maaşı alacağına ilişkin vereceği belgeyle kamu banka şubelerine (Ziraat, Halk ve Vakıflar Bankası şubeleri) müracaat edecekler. Bu imkandan; birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda 4/b’den yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, 4/b prim borcunu ödemesi durumunda 4/a’dan yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, Ek-5 (Tarım Sigortalıları) ve Ek-6 (Ticari Taksi Şoförlerinin sigortalılığı) kapsamında çalışanlardan birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar ile durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalıların faydalanacak.” diye açıklamada bulundu..