Emekli Sen Aliağa Şubesin'den Dünya Engelliler Günü Mesajı

Emekli Sen Aliağa Şubesin'den Dünya Engelliler Günü Mesajı
Editör: Aliağa Medya
04 Aralık 2021 - 03:28
 Emekli Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.
Başkan Yeşiltepe mesajında şunlara değindi:
Türkiye halkı büyük bir ekonomik krizle sarsılır; yaşam koşulları her geçen gün zorlaşır ve kötüleşirken toplumumuzda dezavantajlı konumda olan milyonlarca engelli yurttaşımız için içinden geçtiğimiz dönem çok daha zor ve katlanılmaz bir noktadadır. Günümüz Türkiye’sinde; 10 milyondan fazla fiziksel, zihinsel ve fizyolojik duyu yitimli ve engelli yaşamaktadır. İş kazalarında ve savaşlarda engelli hale gelen yurttaşların sayısı konusunda ise şaşırtıcı olmayan bir biçimde veriler derlenmemekte ve engelli haklarının sağlanması için gerekli bütçe ayrılmamaktadır.
 
Hepimiz biliyoruz ki; ekonomik kriz dönemleri dışında da engelli yurttaşların engelsiz bir yaşam sürmeleri konusunda yapılan düzenlemeler oldukça kısıtlı. Yalnızca doğumdan itibaren engelli olan yurttaşlar değil iş kazalarından ve meslek hastalıklarından, savaşlardan doğan engele sahip olan işçiler de hem ayrımcılığa maruz kalmakta veya tamamen görmezden gelinmekte. Bu konuda yapılan düzenlemeler ise sorunları ya öteliyor ya da popülizmin aracı haline getiriyor; engelli yurttaşlar haklarına erişmekte damgalayıcı muamelelere maruz bırakılıyor.
 Siyasetçilerin seçim dönemlerinde veya yalnızca Engelli Haftalarında hatırladıkları engelli yurttaşlar tam tersine hayatın her alanında hak ettiği yeri almalıdır. Bu noktada, meselenin sınıfsal boyutunun farkına varılmalı; engellilik yaratan olayların ve engellerin aşılamadığı durumların çoğunlukla halkımızın yoksul kesiminde yaşandığının da bilincinde olunmalıdır. Bu anlamda, engelli hakları mücadelesinin demokrasi ve sınıf mücadelesinden bağımsız bir mücadele olmadığını; engelli yurttaşların hem hak mücadelelerinin ve hem de bu haklara erişim mücadelelerinin biz emeklilerin de mücadelemizin bir parçası olduğunu belirtiyoruz.
 
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün kutlama değil hak savunuculuğu günü olduğunun bilincinde; engelli yurttaşların mücadelelerinde ve hak arayışlarında onlarla aynı safta olduğumuzu haykırıyoruz!