Ege Gübre Limanı Çed Toplantısı'nda Nemport ile Gerginlik

Aliağa'nın Çakmaklı Mahallesi köy meydanında Ege Gübre firmasının Nemrut Bölgesinde bulunan limanının uzatılarak kapasite artırılması için yapılan ÇED Bilgilendirme toplantısında gergin anlar yaşandı. Kendisini Nemport firmasının avukatı olarak tanıtan bir kişi, Ege Gübre limanının kapasite artırılmasına karşı olduklarını beyan ederek orada bulunan kişiler ile sözlü tartışmaya girdi.

Ege Gübre Limanı Çed Toplantısı'nda Nemport ile Gerginlik
Editör: Aliağa Medya
27 Temmuz 2020 - 08:06
Aliağa Çakmaklı Mahallesi Köy Meydanı’nda yapılan ÇED Bilgilendirme toplantısına komisyon üyeleri, firma yetkilileri ve mahallede ikamet eden vatandaşlar ilgi gösterdi. Bilgilendirme toplantısında yapılan açıklamaların ardından toplantıda hazır bulunan vatandaşlardan olumlu ve olumsuz görüşler yanında liman genişlemesi ile ilgili sorular geldi. Sunum yapan firma yetkilisi tarafından sorulan sorulara cevap verilmesinden sonra söz alan ve kendini Nemport firmasının avukatı olarak tanıtan kişi, Ege Gübre Limanı'nın denize doğru boyunun uzatılarak kapasitesinin artırılmasına karşı olduğunu, boyunun uzatılması sonucunda Nemrut liman bölgesine boyu uzun olan gemilerin diğer limanlara yanaşmasının güç ve sakıncalı olacağını ifade etti. Dinleyiciler arasında bulunan bir başka şahıs ise, konu ile ilgili devlet kurumlarının similasyonlu uygulama yaptığını ve limanın denize doğru boyunun uzatılarak kapasite artırılmasının herhangi bir sakınca yaratmayacağını belirtti. Karşılıklı sözlü konuşmalar ve yaşanan gerginlikten sonra söz alan Mahalle Muhtarı Ahmet Kahraman'da mahalle sakinleri olarak liman boyunun uzatılarak yapılacak kapasite artırımının istihdamı da artıracağını, dolayısıyla karşı olmadıklarını beyan etti. Karşılıklı sözlü tartışmaların ve gerginliğin ardından uyarılan taraflardan sonra ÇED Komisyon üyeleri tarafından toplantı bitirildi. 

Konu ile ilgili görüş belirten uzmanlar ise, Nemport firmasının 1. derece SİT alanı olan Nemport Limanı'nın yanındaki arazilerin 3. dereceye tartışmalı şekilde düşürülmesinin ardından, limanı bahsi geçen alana doğru genişleterek liman kapasitesini büyütme planlarının olduğunu belirtti. Ege Gübre Limanı tarafından yapılacak liman uzatmasının Nemport Limanı genişlemesine engel teşkil edebileceği düşünülerek karşı çıkılmaya çalışıldığı yorumları yapıldı.

Yapılan ÇED Bilgilendirme Toplantısına Aliağa ve Foça bölgelerinde bulunan çevre örgütlerinin katılmaması dikkat çekti.

Murat Öztürk/Aktif Bülten 
Kaynak:https://aktifbulten.com.tr/