Dünyanın konuştuğu kare

USS Carl Vinson uçak gemisine çarpıp Güney Çin Denizi'ne gömülen F-35C savaş uçağını su üstünde gösteren kare, büyük ses getirdi. Çin'in enkaza ulaşmaması için zamana karşı yarışan ABD ordusu, sızdırılan fotoğraf için soruşturma başlattı.

Dünyanın konuştuğu kare
Editör: Aliağa Medya
29 Ocak 2022 - 23:18

İngiliz uçak gemisi HMS Queen Elizabeth'ten kalkış yaparken düşen F-35'ten yaklaşık iki ay sonra bu kez ABD'ye ait bir yeni nesil jet aynı kaderi yaşadı.

ABD donanması Güney Çin Denizi'nde tatbikat yapıyordu, F-35C savaş uçağı Pazartesi günü bir tatbikat sırasında uçak gemisinin güvertesine çarparak suya çakıldı. F-35C, ABD Donanması'nın en yeni ve gizli ekipmanlarla donanmış uçağı.

Yedi kişinin yaralandığı kazanın üstünden neredeyse bir hafta geçti, sosyal medyada birkaç gündür dolaşımda olan fotoğrafı CNN International sayfasına taşıdı.Fotoğrafta, 100 milyon dolarlık uçağın enkazı henüz Güney Çin Denizi'nin dibine gömülmeden su üstünde görülüyor. Uçağın kokpitinin açık olduğu göze çarpıyor.

CNN Intarnational muhabiri Ivan Watson, bir başka videonun ise F-35C'yi USS Carl Vinson'a yaklaşırken gösterdiğini ancak çarpışmadan hemen önce kesildiğini aktarıyor. Watson'ın haberine göre, ABD ordusu sosyal medyaya sızan görüntü ve fotoğraflar için soruşturma başlattı.

ZAMANA KARŞI YARIŞ! ÇİN PANİĞİ

ABD, okyanusun dibindeki F-35C enkazına Çin'den önce ulaşabilmek için zamana karşı yarışıyor. Savaş uçağının enkazı uluslararası sularda olduğu için, diğer ülkelerin de enkazı çıkarması mümkün.

Bölgeye ilk ulaşan ülke, en pahalı ve son teknolojiyle donatılmış bu uçağın sırlarına hakim olabilir.

ABD Donanması uçağın düştüğü yeri veya uçağı çıkarmanın ne kadar sürebileceğine dair bilgileri paylaşmıyor.

2016'da uluslararası bir mahkemenin aksi yöndeki kararına rağmen Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamında hak iddia eden ve bunu diğer ülkelere de dayatmak için son yıllarda daha aktif bir politika izleyen Çin, uçağı herkesten önce çıkarmak isteyebilir.

Ulusal güvenlik uzmanları Çin ordusunun enkazı çıkarmakla ilgilenebileceğini söylüyor.
[İGFA)