Dünya Menemen Çömlek Festivali'nde buluştu

Dünya Menemen Çömlek Festivali'nde buluştu
16 Eylül 2023 - 22:32

Menemen Belediyesinin düzenlediği 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali, kıtaları birleştirerek yoğun bir yabancı katılım ve Türkiye’nin dört bir yanından konuklarıyla, ziyaretçilerine merhaba dedi. Yarışmacı, jüri, alternatif pişirim teknikleri gösterileri, workshoplar, sempozyum ve sergi alanlarında toplam 75 yabancı konuğu ağırlayan festival kapsamında, yüze yakın çömlek ustası da farklı kategorilerde hünerlerini sergiliyor. Açılış töreninde konuşan Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Dünyayı Menemen’de buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Menemen Belediyesinin ilçeyi çömlekçilikte dünya markası yapma hedefiyle düzenlediği 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali, kapılarını yoğun bir katılımla ve etkinlik programıyla açtı. Menemen Şehir Parkı’nda açılan stantlar büyük ilgi görürken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, İzmir Valisi Süleyman Elban ve protokol, çömlek tezgahının başına geçip çömleğe şekil verdi.

Menemen Şehir Parkı’nda düzenlenen festivalin açılış törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, STK ve Halkla İlişkilerden Sorumlu AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Cüneyd Dayhan, AK Parti Menemen İlçe Başkanı Hakkı Durmaz, AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş, MHP Menemen İlçe Başkanı Barbaros Çalışçı, Menemen ilçe protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

Çömlek tezgahına geçtiler

Festivalde Bakan Işıkhan, Vali Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ, İzmir Milletvekili Çankırı, Menemen Belediye Başkan Vekili Pehlivan ve beraberindekiler Menemen Müftüsü Mehmet Seven’in okuduğu duanın ardından açılış kurdelesini kesip stantları gezdi. Vatandaşlarla sohbet eden Bakan Işıkhan ve beraberindekiler daha sonra çömlek ustalarının çalışmasını izledi. Ortaya çıkan eserleri inceleyen Işıkhan ve protokol çömlek tezgahına oturarak, günün anısına birer çömleğe şekil verdi.

"Menemen’de dünyayı buluşturduk"

Festivalin açılış töreninde konuşan Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Festivalimizin ikinci yılında, daha da büyüdüğünü ve uluslararası çapta tanınan, bilinen, takdir edilen bir etkinlik haline geldiğini görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu yıl toplam 34 ülkeden gelen 75 yabancı katılımcı ve ülkemizin değerli çömlek ustaları, festivalimize katılım gösterdi. Ayrıca ülkemizin önemli çömlek sanatçıları da yarışmacı, jüri olarak festivalimize katkıda bulunuyorlar. Yine festival kapsamında kıymetli akademisyenlerimiz geçmişten günümüze Menemen çömlekçiliğine ışık tutacaklar. Dünyaca ünlü çömlek ustaları da çömlek yarışmasında en güzel eserlerini yapmak için yarışacaklar. Bu başarı, festivalimize katılan siz değerli konuklarımıza ve destekleyen herkese ait” ifadelerini kullandı.

"Menemen’de hizmet var"

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise, “Menemen Belediyemizin bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası Çömlek Festivali, çömlekçilik sektörümüzü daha yukarılara taşımaya devam ediyor. Umarım dünyaya tanıtılmaya devam edecek. AK Parti belediyeciliğinin en büyük amacı hizmettir. Bunun İzmir’de en güzel örneğini Menemen Belediyemiz gösteriyor. Cumhurbaşkanımızın güzel bir sözü var, ‘Profesör olmak bir şeyler için yetmez. Dert olması lazım insanda. Bu ülke için dertli olması lazım’ diye. Biz vatandaşımızın derdiyle dertlenmeye, çözüm bulmaya devam edeceğiz” dedi.

Dağ: "Bu daha fragman"

Menemen Belediyesi’nin düzenlediği Çömlek Festivali’nin uluslararası olmasını çok değerli bulduğunu ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, "Değerli toprağını dünyaya tanıtmaya çalışması, ‘dayanışma ve duyarlılık’ temasıyla farkındalık oluşturması bu işi nasıl gönülle yaptığının bir göstergesi. Zaten Aydın Başkanımız göreve geldiği günden bu yana işçi maaşlarını ödeyemez bir belediyeyi şaha kaldırdı. Sıfır borçlu belediye olarak ilçeye kütüphanelerden yollara, çocuk köylerinden kendi imkanlarıyla yapacağı battı çıktıya kadar bir hale getirdi. Aslında bu hizmet anlamında bir fragman. Daha birçok projede hizmetler üretmeye devam edeceğiz. Daha nice başarılara, açılışlara, festivallere Menemen" şeklinde konuştu.

Elban: "Amacına uygun festival"

Festivallerin bir tema bir amaç gerektirdiğini belirten Vali Elban ise, "Çok eski zamanlara dayanan çömlekçiliği de iki yıldır uluslararası festivalde tanıtmak çok önemli. Festivallerin bir diğer önemli faydası da vatandaşlarımızı bir araya getirmek. Ürün tanıtımının yanında eğlence de işin içinde, çocuklarımız birbirinden güzel etkinliklerle vakit geçiriyor. Bu nedenle bu güzel festivalde emeği geçen başta Başkanımız olmak üzere herkesi kutluyorum" diye konuştu.

Işıkhan tebrik etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, "Yıllarca yaşadığım ikinci evim olan İzmir’de böylesine güzel bir festivalde sizlerle bir arada olduğum için çok mutluyum" diyerek, Menemen’de insanlık tarihi kadar eski olan çömlekçiliğin, sadece bir sanat değil bir kültürün köklü bir parçası olduğunu vurguladı. Işıkhan, "Menemen Belediyemiz de değerini kuşaktan kuşağa aktarılması için misyon edindi ve bu güzel organizasyonla uluslararası boyuta taşıdı. 34 ülkeden katılımcıyla hem turizme hem de ekonomiye katkı koymuştur. Bakanlık olarak bu tür festivalleri destek ve teşvik veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Emeği geçen herkesi canı gönülden kutluyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Şehir Parkı’ndaki renkli görüntüler, Cumhuriyet Meydanı’na taşındı. Çömlekçilik sanatına ömrünü adayan Kültür Bakanlığı Sanatçısı, Menemen Çömlekçiler Derneği Başkanı Ahmet Taşhomcu dev bir çömlek ile Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen raku gösterisi sundu. Büyük ilgi gören etkinlik protokol tarafından da alkışlandı.

Festival, ünlü sanatçılar Mustafa Yıldızdoğan ve Ferhat Göçer konseri ile devam etti. Güzel şarkılarını festival ziyaretçileri için söyleyen sanatçılara, gecenin anısına hediye takdim edildi.

Seramik kuş evi sergisine büyük ilgi

Festival kapsamında Tarihi Taşhan’da Seramik ve Kuş Evi Sergisi ve Yarışması düzenlendi. Burada konuşan Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Seramik Kuş Evi Yarışması bizim açımızdan ‘bir hayali gerçekleştirmek’ üzerine kuruldu. Ödüllü seramik sanatçısı, heykeltıraş ve ressam olan değerli büyüğümüz Yıldız Şima Hanımefendi’nin bana telefonda yapmış olduğu bir öneri üzerine başladığımız bu serüven, bugün somut sonuçlarıyla karşımızda duruyor. Ben kendisine huzurunuzda çok teşekkür ediyorum. Bu eserleri sanatseverlerimizin de desteğiyle kurmayı hedeflediğimiz seramik müzesinde sergileyeceğiz” dedi.

Duygu yüklü anlar yaşayan Yıldız Şima ise, “Menemen, Anadolu’ya açılan pırıl pırıl bir pencere gibi oldu. Toprağa, bu sanata değer verdiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Yarışmaya katılan yüzü aşkın sanatçının dereceye giren eserleri protokol tarafından ödüllendirildi.

Sanat ve tasarımda çamurun yeri

Menemen Belediyesi Kültür Müdürlüğünde ise “Sanat ve Tasarımda Çamurun Yeri” isimli panel gerçekleştirildi. Panel moderatörünün İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Can Özcan’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak yer alan katılımcılar, paneli izleyenlere dikkat çeken bilgiler verdi. Daha sonra panel konuşmacılarına çiçek ve plaket takdim edildi.