Depremzedeler Foçada Otel Ve Evlere Yerleştiriliyor

Depremzedeler Foçada Otel Ve Evlere Yerleştiriliyor
Editör: Aliağa Medya
14 Şubat 2023 - 12:03
Kahramanmaraş mekezli iki büyük sarsıntıyla asrın felaketini yaşayan 10 ilden gelen depremzede vatandaşlar,  İzmir’in turistik İlçesi Foça’da otel, misafirhane ve evlerde konuk edilmeye başladı. İlk etapta 25 ailenin geldiği ilçede Kaymakamlık, belediye, bazı Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlar yaralara çare olmak için el ve gönül birliğiyle çalışıyorlar.
Foça’da depremin ilk gününden itibaren toplanan yardımlar gönderilmeye, arama kurtarma gönüllüleri  ve bazı kamu kurumlarının personelinden oluşturulan ekipler  de bölgede çalışmaya devam ediyor. İlçede bulunan oteller, kamu misafirhaneleri odalarını depremzedelerin konaklamaları için hazır hale getirdi. Bazı vatandaşlar yazlık yada boş durumdaki evlerini bölgeden gelen ailelerin kullanımına sundu. Evlerin eşya ve diğer ihtiyaçları ilçe halkının imecesiyle karşılanmaya çalışılıyor.
AFAD yada Kaymakamlıklara müracaat ederek ilk etapta yönlendirilen 25 aile, ilçede konuk edilmeye başladı. Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı (ETİK) Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkan yardımcısı  Mehmet İşler tarafından karşılanan depremzedeler otellere yerleştirildi. Konuk edilecek diğer depremzedelerin kendi imkanları, kamu araçları, gönüllüler yada bölgeye yardım taşıyıp, boş dönen araçlarla ilçeye nakledilmeye çalışıldığı bildirildi.       
Otellerde barınma ve beslenme ihtiyaçlarının yanısıra psikolojik destekte verilmeye çalışılan depremzedeler arasında çocuklar da yer alıyor. Küçükler sakin ve huzurlu ortamda oyunlar oynarken, Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nden ailesiyle birlikte ilçeye gelen ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Eylül Albayrak zaman zaman çok sevdiği piyanonun başına geçerek çaldığı şarkılarla onlara moral veriyor.  Kendilerine sağlanan ortam için teşekkür ettiğini belirten Eylül Albayrak duygularını ; “Hatay Kırıkhan’dan buraya Foça’ya geldik.  9 kişiyiz. Anneannem dedem,  teyzem, dayım, halam, annem, babam,ben ve kardeşim. Çok büyük bir deprem yaşadık. Büyüklerimiz alıp bizi buraya getirdi. Bu imkanları bize sağlayan büyüklerime de çok teşekkür ederim.” sözleriyle dile getirdi.
DEPREM OLDUĞUNDA UYANIKTIK
Müstakil evde yaşamalarına rağmen ağır hasar aldıklarına vurgu yapan Aysun Ünlü, depremi Kahramanmaraş’ın Merkez ilçesi  Dulkadiroğlu’nda yaşadıklarını söyledi. Aysun Ünlü;” Buraya İzmir’den gelen tanıdıkların araçlarıyla ulaştık. AFAD ekibi bize yer tahsis etti. Deprem olduğunda uyanıktık. Uyanık olmasak belki çıkamayacaktık. Evimiz müstakildi. Büyük hasarlar aldı. Hala mahallemize girilemedi. İnsanlar birbirlerini kurtarmaya yetişemediler.  Allah herkesin yardımcısı olsun. Çocuklarım burada. İki çocuğum var. 14 ve 7 yaşında . Eşimle beraber geldik. Evimizden çok şükür çıkabildik. İlk zelzelede çıktık, uyanık olduğumuz için.  Buraya 10 kişi geldik. Kayınvaldem ve eltimlerle. Hepimiz buradayız. Sağlıklıyız. Çok şükür. “ dedi.
BİR AN ÖNCE ÖLMEYİ DİLEDİK
Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nden gelen Burak Uyar depreme uyurken yakalandıklarını,  mahşer yerini andıran bir gürültüyle uyandıklarını söyledi. Burak Uyar;” Deprem anında uykudaydık ailece. Deprem değil daha çok mahşer yerini andıracak bir şekilde gürültüyle uyandık. Yataktan koridora varıp aileme seslendiğimde kimseden ses alamadım. Yıkılmadı binamız, ama şu an ağır hasarlı. Kolonlar, kirişler herşey kırılmış durumda.  Kardeşime ulaştım. Hepimizin kurtulduktan sonra söylediği tek şey umarız bir an önce ölürüz, uzun süre acı çekmeyiz. Çünkü kurtulma ihtimalini göremedik biz.  Sokağımızdan çıkmamız iki saate yakın zaman aldı. Etrafımızdaki bir çok bina çökmüş, yolları kapatmış durumdaydı.  Sonrasında üç gün araçlarda yattık. Ailemiz perişan durumdaydı.  Soğuklar çekilecek gibi değil, araçlarda zehirlenme ihtimali var. Evlere geçilecek hal yok zaten. Hatay’ın Kırıkhan İlçesi, merkez Antakya İlçesi, Samandağ yerle bir olmuş durumda. Yerde çatlaklar oluşmuş metrelerce. Araçlar gidemiyor. İnsanlar çok kötü durumda. Çadır ihtiyacı had safhada. Isınamıyor insanlar. Biz kurtulduk. Ama kurtulduğumuza, hayatta kaldığımıza sevinemiyoruz. Ölen eşimizi dostumuzu, herşeyimizi kaybettik. İlçemizi kaybettik. Görüştüğüm, yaşayan, hayatta kalan insanlar geri dönmeyi düşünmüyor.  Kenilerine başka yerde hayat kurmak istiyorlar. Çocuklar travma halinde. Şükürler olsun biz ailemizi kurtarabildik. Kendimizi İzmir’e attık. Kaymakamlık aracılığıyla bizi bir otele yerleştirdiler.  Bize burada çok iyi bakıyorlar. Ama ilçemizin, ilimizin vaziyeti kötü durumda. Herkesin elinden geleni yapmasını rica ederim” dedi.
OTURDUĞUMUZ SİTE KOMPLE ÇÖKTÜ
İzmir’in Menemen İlçesi’nden  gelen yardım araçlarıyla, Kahrmanmaraş’ın  Elbistan İlçesi’nden Foça’ya geldiklerini dile getiren Güley Balta oturdukları sitenin komple çöktüğünü söyledi. Güley Balta; “menemen’den gelen yardım amaçlı servislerle gelebildik. Bizi aldılar. Bizim oturduğumuz site komple yere yıkıldı. Komşularımızın hepsi göçük altında kaldı. Birde cenazeleri çıkmadı. Yandılar. Gaz patlayınca cenazeleride yanmış. Biz o anda binanın içinde değildik. Başka yerdeydik. O şekil kurtulabildik. Kızımla, damadımla, oğlumla buraya geldik. Çok kötü her taraf. Sadece oturduğumuz bina değil, her taraf çok kötü” dedi.
KAYMAKAM TÜRKÖZ “ ELBİRLİĞİYLE YARALARI SARACAĞIZ”
Günün birlik beraberlik ve dayanışma günü olduğuna dikkat çeken Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ilçe olarak ilk günden itibaren bu felaketin acılarını azaltmak için seferber olduklarını söyledi. Mehmet Türköz;”  6 Şubat tarihinde Kahramamaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen büyük depremde, daha ilk günden itibaren aziz milletimiz, kadirşinaslığını, cömertliğini, ayrıcalığını yine gösterdi. Bütün vilayetlerden bölgeye yardımlarımız gitmeye başladı. Sağolsun vatandaşlarımız elinden gelen herşeyi getirdi. Kaymakamlıklar, belediyeler, STK’lar, gönüllüler, muhtarlarımız hepsi seferber oldu. Bölgenin yaralarını sarmak için elimizden gelen gayreti göstermeye başladık.  Türkiyemiz dayanışmanın en güzel örneklerini gösteriyor. Bizde Foça olarak ilk günden itibaren öncelikle yardımlarımızı toplamaya başladık. Tırlarımızı, kamyonlarımızı gönderdik. İmkanı olan vatandaşlarımızla gıda, giyecek, soba, seyyar tuvalet gibi ihtiyaçları yine götüreceğiz. Bölgeden kendi imkanlarıyla yada AFAD üzerinden gelen vatandaşlarımız var. Bu konuda da ilçemizde şimdilik üç otelimiz MW Phokaia, Şenyıldız ve Alize Oteller misafirlerimizi kabul ettiler.  Şu anda barınmalarını sağlıyorlar. Onun dışında kendi akrabalarının yanında kalan ailelerimiz var. Evlere yerleştirdiğimiz var. Şu anda sayları 25 aile. Bugün yolda olan, gelmekte olan aileler var.  Sayımız her gün artıyor. Onun dışında kamuya ait olan tesislerimiz var. Başta öğretmen evi, spor lisesi pansiyonu olmak üzere. Hazırlıklarımızı yaptık. Açık cezaevi var. Onlarda hazırlıklarını yaptı. Altyapıyı hazırladık. Misafierlerimizi ağırlamak için elimizden geleni yapacağız. Milletimizin başI sağolsun. Cenabı hak bu tür afetleri bir daha göstermesin memleketimize. Bizim kültürümüz dayanışma kültürü. Sevinçler paylaştıkça artar, üzüntüler paylaştıkça azalır . ilk saniyeden itibaren milletimiz bu konuda kenetlendi. O yüceliğini gösterdi. İnşallah elbirliğiyle bu yaraları saracağız” dedi.
Seyfi GÜL-Foca