Clarksons'tan Aliağa'da daha fazla tesisin AB listesine alınması çağrıda bulundu.

Clarksons'tan Aliağa’da daha fazla tesisin AB listesine alınması çağrıda bulundu.

Clarksons'tan Aliağa'da daha fazla tesisin AB listesine alınması çağrıda bulundu.
Editör: Aliağa Medya
27 Temmuz 2020 - 00:18
Avrupa'da geri dönüşüme gönderilen gemi sayısı arttı, ancak söküm yapılan tesis sayısı yetersiz kaldı. İngiliz Clarksons Platou Shipbroking, Aliağa'da daha fazla tesisin AB listesine alınması çağrısında bulundu.
Dünya çapında 5 kıtada 25’ten fazla ofisi ile hizmet veren İngiliz lojistik hizmet sağlayıcısı Clarksons’un brokerlik şirketi Clarksons Platou Shipbroking, geçtiğimiz günlerde yayımladığı raporda Türkiye’de AB onaylı listesine giren geri dönüşüm tesislerinin yıl sonuna kadar kapasitesinin dolduğunu açıkladı. Raporda, Avrupa’da geri dönüşüm talebinin arttığı, ancak söküm tesislerinin yetersiz kaldığı vurgulanarak,  Aliağa’da daha fazla tesisin AB listesine alınması çağrısında bulunuldu. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Atık yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, salgına rağmen 2020'nin ilk altı ayında Aliağa’ya 57 geminin söküme geldiğini açıkladı.
Koronavirüse karşı tedbirlerin alınarak faaliyetlerin sürdüğünü belirten  Atık yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin ÇevikerÇeviker, diğer tesislerin de AB listesine alınmasının, gemi söküm sayısını önemli ölçüde artıracağını söyledi.
Türkiye'nin tek gemi söküm bölgesi olan İzmir'in Aliağa ilçesinde, 1450 metre sahil uzunluğuna sahip kıyı şeridinde 28  gemi söküm yetkisine sahip işletme var. Mülkiyeti,  Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı?na (TOKİ) ait olan 28 adet parsel üzerinde faaliyet gösteren bu firmala rtoplam geri dönüşüm kapasitesi yaklaşık 1 milyon ton.Aliağa'daki geri dönüşüm tesislerinden Leyal, Leyal Demtaş, Işıksan, Sök Denizcilik, Ege Çelik ve Öge Gemi olmak üzere altı tesis AB listesinde bulunuyor. Diğer tesisler de AB tüzüğüne uyumlu hale gelmek için çalışmalarını sürdürüyor.