CHP'li Sındır, "Çiftçinin borcu 200 kat arttı"

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ödemiş Ovakent ve Konaklı’da üreticilerle buluştu, Bıçakçı Yörükleri Kültür Derneğince düzenlenen Yörük Şenliğinde hemşerilerine seslendi

CHP'li Sındır, "Çiftçinin borcu 200 kat arttı"
Editör: Aliağa Medya
28 Ağustos 2019 - 01:05

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ödemiş Ovakent ve Konaklı’da üreticilerle buluştu, Bıçakçı Yörükleri Kültür Derneğince düzenlenen Yörük Şenliğinde hemşerilerine seslendi.


Barbunya Festivali’nin ve Yörük Şenliği’nin düzenlediği alana Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile birlikte gelen Sındır, “Geleneklerimizi birlikte yaşatacak; kadim kültürümüzü gelecek nesillere el ele aktaracağız” dedi. Kahvehane toplantılarında AKP iktidarının tarım politikalarını sert bir dille eleştiren Sındır, “2002 yılından bu tarafa üreticimizin, çiftçimizin borcu 200 kat arttı. 2002 yılında Çiftçi Kayıt Sistemindeki üretici sayımız 2.6 milyon iken bugün 2.1 milyona geriledi. Anadolu bu ihaneti affetmeyecek” dedi.


19 yıl boyunca uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle Türkiye’de tarım sektörünün adım adım eridiğini söyleyen Sındır, “Bu iktidar döneminde tarım sektörü güncel siyasetin bir aracı ve oyuncağı haline geldi ve politikasızlığın sonucunda tarım sektörü hiç olmadığı kadar daraldı. 2002 yılından bu tarafa üreticimizin, çiftçimizin borcu 200 kat arttı. Üreticimizin 2002 yılında 530 milyon TL civarında olan borcu, bugün 106 milyar TL dolayına yükseldi. Sadece borç yükselmedi, nüfusumuz artarken Çiftçi Kayıt Sistemindeki (ÇKS) üretici sayımız da 500 bin civarında azaldı. 2002 yılında ÇKS’deki üretici sayımız 2.6 milyon iken bugün 2.1 milyona geriledi. 2002 yılında ÇKS’ye kayıtlanma oranının bugüne göre çok daha düşük olduğu dikkate alınırsa aslında azalan üretici sayısının çok daha fazla olduğu görülecektir. Çiftçimiz toprağını terk ediyor, üretimden koparılıyor. Sonuç olarak üreticimiz köyünü, toprağını, baba ocağını, bin yıllardan gelen kadim geçim kaynağını terk ediyor. Tarım sektörümüzü ithalata kurban eden, holdinglere peşkeş çeken, köylümüzü de kaderine terk eden bu siyasal iktidarın ihanetini Anadolu affetmeyecek” dedi.