CHP'li Beko 'Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi'ni sordu?

Ranta dayalı kararlar gelecek nesillerimizi yok edecek!

CHP'li Beko 'Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi'ni sordu?
Editör: Aliağa Medya
25 Ocak 2021 - 11:49
 
CHP İzmir milletvekili Kani Beko , ‘Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi’ni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Bakan tarafından cevaplanması istemiyle meclise soru önergesi veren Beko, bölgenin sulak alan olmaktan çıkarılmasına tepki göstererek, “Ranta dayalı bu kararlar gelecek nesillerimizi de yok edecek” dedi.
CHP’li Beko, İzmir’in Aliağa ilçesi sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 91 hektar büyüklüğündeki Çaltılıdere sulak alanının, alınan bir karar ile sulak alan olmaktan çıkarıldığına dikkat çekerek, “Bölgede yat ve teknelerin yapımı, bakımları ve diğer ihtiyaçların temini için yapılmak istenen ‘Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi’nin yapımına da ilgili karar gerekçe gösterilerek başlandığı vurgulanmaktadır. Bölgeye ve çevresindeki yaşam alanlarına büyük zararlar vereceği vurgulanan bu projenin yapımı için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı da alınmıştır. Ranta dayalı bu kararların gelecek nesillerimizi, ormanlarımızı, biyolojik çeşitliliği ve eko-sistemi yok ettiği açıktır’’ dedi.
 
Bu çerçevede aşağıdaki sorulara cevap istedi;
1. İlgili bölge hangi gerekçe ile sulak alan olmaktan çıkarılmıştır? Hedeflenen yarar, amaç nedir?
2. Bu bölgeye hangi gerekçe ve rapora dayanarak bir Yat İmalat Yeri yapılmaktadır? 
3. Bölgenin sulak alan olduğu açıkken, ilgili alan birçok çeşit kuşa ev sahipliği yaparken; Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunun gerekli görülmemesinin dayanağı nedir? Bu karar hangi gerekçe ile alınmıştır?
4. Yat İmalat Yeri Projesinin çevreye vereceği zarar açıkken, bu çalışmaların yapılması bölge halkının yaşam alanlarına açık bir tehdit değil midir?
5. Bölgede yaşam alanlarını, biyolojik çeşitliliği, sulak alanları yok eden bu katliamla ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?
6. Bölge halkının geçim kaynağı tarım ve zeytin üretimidir. Proje nedeniyle binlerce zeytin ağacının zarar göreceği açıktır. Bu durumda ortaya çıkacak zarar nasıl tazmin edilecektir? Bölge halkı geçimini nasıl sağlayacaktır?