Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur

Bekçilerin kimlik sorup soramaması çok fazla tartışılan konulardan biri oldu

Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur
Editör: Aliağa Medya
21 Kasım 2019 - 23:05
Bekçilerin kimlik sorup soramaması çok fazla tartışılan konulardan biri oldu. İzmir'de mahkemeden emsal niteliği taşıyabilecek bir karar geldi.İzmir Bornova’da iki genç ve mahalle bekçileri arasında yaşanan arbede ve küfürleşmenin yargıya taşınmasının ardından mahkemeden karar çıktı.  Karada Yapılan ilk kimlik kontrolünün ardından iki gence tekrar GBT yapmak isteyen bekçilerin, bu hareketle vatandaşı tahrik ettiğini belirten mahkeme, “Polis vazife ve selahiyetleri kanununun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, çarşı ve mahalle bekçilerinin kimlik sorma yetkisi hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada”İzmir ilinde 09/05/2018 tarihinde meydana gelen ve basında, “Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik soramayacak” şeklinde yayınlanan haber ile ilgili olarak İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesince verilen karar sadece o olaya münhasır bir karar olup aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. denildi.

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:“Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri İle İlgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliğin 16. maddesindeki ‘Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar.' hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur.”

İzmir Aliağa'da 10 bekçi düdük çaldı

 
Günün Başlıkları