Çaltılıdere'deki Yat Tersanesi İçin CED Toplantısı Yapılamadı

 Çaltılıdere'deki Yat Tersanesi İçin CED Toplantısı Yapılamadı
Editör: Aliağa Medya
06 Aralık 2024 - 00:34
İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Çaltılıdere Mahallesi’nde, göçmen kuşlar ve balıkların yaşam alanı olan 1200 dönümlük sulak alana inşa edilen yat tersanesinin kapasite artışı talebi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) toplantısı gerçekleştirilemedi.
Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi, tersane projesinin genişletilmesi amacıyla dolgu alanı, çekek yeri, rıhtım ve dip taraması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapmıştı. 5 Aralık 2024’te Çaltılıdere Mahallesi’ndeki YZC Kafeterya’da yapılması planlanan halkın katılımı toplantısı, yeterli sayıda katılımcı olmaması nedeniyle yapılamadı 
Toplantıya bölge halkı, çevre örgütleri ve Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) üyeleri tepki gösterdi. Projenin çevresel zararlarını protesto eden vatandaşlar, projeye karşı olduklarını ifade ederek toplantıya katılmadı.

Çevre Platformundan Sert Tepki

ALÇEP Sözcüsü Sebahattin Yeşiltepe, kapasite artışının Çaltılıdere’nin doğal yapısına geri dönülemez zararlar vereceğini belirtti. Yeşiltepe, “Aliağa’da sanayi karayı bitirdi, şimdi denizi öldürüyor. Çaltılıdere’deki sulak alan kuşların yuva yaptığı, balıkların yumurtladığı bir bölgeydi. Dolgu çalışmalarıyla bu alanlar yok ediliyor. Sermayeye peşkeş çekilen bu bölge, sanayi baskısı altında yaşam mücadelesi veriyor” dedi.

Ekoloji Denge Tehdit Altında

Eğer proje onaylanırsa, dolgu alanı 1 milyon 204 bin metrekareden 1 milyon 449 bin metrekareye çıkarılacak. Bunun yanı sıra, denizden 1 milyon 805 bin metreküp dip tarama malzemesi çıkarılarak kullanıma sunulacak. Ancak bu çalışmalar, deniz ekosistemini ve bölgenin biyolojik çeşitliliğini tehdit ediyor. Flamingoların da yaşam alanı olan sulak alanda kuşlar ve balıklar göç etmek zorunda kalırken, deniz kirliliğinin artması bekleniyor.

Bölgenin 2017’de alınan bir kararla sulak alan statüsünün kaldırılmasıyla başlayan projeye yönelik çevre örgütlerinin itirazları devam ediyor. Yerel halk, bu projenin doğaya geri dönülmez zararlar vereceğini belirterek durdurulması için mücadele ediyor.

Haber: İsmail Hakkı Ergün