ÇALGİYA İZMİR

ÇALGİYA İZMİR

ÇALGİYA İZMİR
Editör: Aliağa Medya
22 Mayıs 2020 - 02:29

Çalgiya İzmir “Çalgiya İzmir”, kökenleri Balkanlar olan, Egeli üç müzisyen Cenk Bosnalı (Ses, perküsyon), Salih Nazım Peker (Divane, cura, kopuz, ses) ve Salih Korkut Peker (Cümbüş, efe divane, ses) tarafından kuruldu.

İsmini, Makedonya ve Bulgaristan’da, “telli çalgılardan oluşan küçük fasıl heyeti” anlamına gelen “Čalgija” kelimesinden alan grup, kökleri ile yaşadıkları coğrafyayı bir araya getirmeyi hedefliyor.

Grubun, sadece telli çalgılar kullanıp, Balkanlar’ın en popüler çalgıları olan akordeon, klarnet ve bakır üflemeli çalgılara yer vermemesinin ise tarihi bir dayanak noktası var: Balkan müziğinin bugün başlıca çalgılarından olan akordeon, klarnet ve trompetin, icat edildikleri ya da bugünkü hallerini aldıkları 19’uncu yüzyıl öncesinde Balkan halk şarkıları ve sevdalinkalar (Bosna Hersek şehirli halk müziği) Osmanlı hakimiyetinin doğal bir sonucu olarak Anadolu’dan göç edenlerin beraberlerinde getirdiği cura (dede sazı) ve tanbura gibi telli çalgılar ile icra ediliyordu. 19’uncu yüzyıl sonrasında akordeon ve nefesli sazların bölgeye hakim olmasına rağmen, zaman içinde değişim geçiren telli çalgılar, tambura ve tamburitza (küçük tambura) isimleriyle Balkan Müziği’nin bir parçası olarak kullanılmaya devam etti.

Akustik ve sade bir müzik peşinde olan Çalgiya İzmir, yüzyıllar önce Balkanlar’ı Anadolu‘yla bir araya getiren telli çalgılarımızın “yeni temsilcileri” olan cümbüş ve divane ile Boşnakça, Makedonca ve Bulgarca halk şarkılarını; Ege ve Rumeli türkülerini sahnesine taşıyor ve sizleri gelenek ve yeniliğin yan yana durduğu bir İzmir-Sarajevo yolculuğuna davet ediyor.

https://www.youtube.com/calgiyaizmir
https://www.facebook.com/calgiyaizmir/
[email protected]