Bulaşıcı kist hastalığına savaş açtılar

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof

Editör: Aliağa Medya
07 Şubat 2019 - 01:35

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş’ın başkanı olduğu bilimsel ve mesleki bir dernek olan Türkiye Hidatidoloji Derneği, “İzmir İlinde Kist Hidatik Hastalığı Farkındalığının Artırılması Projesi’’ ile Avrupa Birliği’nden hibe desteği almaya hak kazandı.



Türkiye Hidatidoloji Derneği, 15 farklı ilden ve 500’ü aşkın başvuru arasından seçilen proje ile 38 sivil toplum kuruluşu arasında yer alarak İzmir’e önemli bir AB desteği kazandırdı.  Desteğin sağlanmasıyla birlikte İzmir’in 10 ilçesinde sağlık çalışanlarının ve vatandaşların Kist Hidatik hastalığı konusunda bilgilenmesi sağlanacak. Toplam 65 bin  Euro destek alan proje, 1 yıl sürecek.


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı, Uluslararası Hidatidoloji Federasyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş, Kist Hidatik hastalığının dünyanın birçok bölgesinde ve Türkiye’de halk sağlığını tehdit eden ve ekonomik açıdan da maliyetli bir hastalık olduğunu söyledi.


Proje kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalara değinen Prof. Dr. Altıntaş, ‘‘İzmir şehir merkezi ve 10 ilçesinde (Aliağa, Bayındır, Bergama, Karaburun, Kemalpaşa, Kiraz, Ödemiş, Selçuk, Tire ve Urla) hastalığın yaygınlığını saptamak ve sebep olduğu ekonomik kayıpları tespit etmek amacıyla saha araştırması yapacağız. Büyük bir sağlık ve ekonomik sorun oluşturan bu kronik hastalıktan, insanların kendilerini ve hayvanları nasıl koruyacaklarını anlatacağız. Özellikle çocuk yaşta alınıp kistin yavaş büyümesi nedeniyle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık olmasından dolayı okullara giderek özellikle ilköğretim öğrencilerini bilgilendireceğiz.  Ayrıca kamuoyunda hastalık konusunda farkındalık yaratmak için, halka yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlemenin yanında sağlık çalışanlarının farkındalığının arttırılmasını da sağlayacağız. Araştırma sonuçlarını ilgili yetkililerle paylaşarak gerek bakanlıkların gerekse diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının bu konuya daha fazla önem vermeleri için farkındalık oluşturacağız’’ diye  konuştu.


Kist Hidatik Hastalığı Nedir?


Kist Hidatik Hastalığı, köpeklerden insanlara bulaşan hastalıklardan en tehlikeli ve önemli olanlardan bir tanesi olarak kabul ediliyor. Bu şerit erişkin halinde son konak olan köpeklerin ve köpekgillerin ince bağırsağında, sulu kist denen larva halinde ise ara konak olan koyun, sığır gibi otçullar başta olmak üzere değişik memelilerin ve insanın çeşitli organlarında yerleşiyor. Türkiye’de kaçak olarak, adaklık ya da Kurban Bayramlarında veteriner hekim kontrolü olmadan kesilen küçük ve büyük baş hayvanların kistli karaciğer ve akciğer gibi organlarının köpeklere yedirilmesi sonucu enfekte olan köpekler, gerek insanlar gerekse evcil hayvanlar için sürekli bulaşım kaynağını oluşturuyor. Bulaşımı sağlayan yumurtalar enfekte köpeğin dışkısı ile dışarı atılıyor. Böylece özellikle köpekler ile koyun ve sığır gibi evcil hayvanlar arasında oluşan döngünün insanlara geçişi başıboş dolaşan enfekte köpeklerle temas ile ve enfekte gıda ya da sularla kolayca gerçekleşebiliyor. İnsan ve otçul memeliler tarafından ağız yoluyla alınan gözle görülmeyen yumurtalar sindirim sisteminin duvarını delerek lenf ve kan damarları yoluyla karaciğere varıp, buraya yerleşebiliyor; ya da kalpten akciğer dolaşımına geçiyor. Burada da durmazsa başka organlara (dalak, böbrek, beyin gibi) yerleşerek içi sıvı dolu keseler yani kistler oluşturuyor. Hidatik kistler hemen her yaşta görülebiliyor. Cinsiyet dağılımı önemli bir özellik göstermese de çalışmaların büyük bir kısmında kadınlarda daha fazla görüldüğü belirtiliyor.


Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) 2014 programı kapsamında finanse edilen Yerel STK’lar Hibe Programı kapsamında hayata geçirilecek.