Bu işte bir terslik var! Yayalar yolda, araçlar kaldırımda!

Aliağa ilçesinde  yaya kaldırımların  yayaların  olmasına rağmen bilinçsizce araç bırakılması yayaları can güvenliğini tehlikeye sokuyor

Bu işte bir terslik var! Yayalar yolda, araçlar kaldırımda!
Editör: Aliağa Medya
05 Aralık 2019 - 01:41
Aliağa ilçesinde  yaya kaldırımların  yayaların  olmasına rağmen bilinçsizce araç bırakılması yayaları can güvenliğini tehlikeye sokuyor.

Aşıklar Caddesi ve diğer birçok sokakta yaya kaldırımlarının üzerine yasak olmasına rağmen araç park edilmesi yayalar, engelli vatandaşlar ve çocuklar için tehdit oluşturuyor. Kamunun ortak kullanım alanı olup yaya geçişlerine ayrılan kaldırımlardan, yayalardan çok araçlar faydalanıyor.

Belediye ekipleri, kaldırım önlerine yerleştirdiği plastik dubalarla önlem almaya çalışsa da Dubalara zarar verilerek yeni park alanları açılırken yayalar zorluk çekmeye devam ediyor. Vatandaşlar haliyle kaldırımdan gidemediği için  can güvenliğini tehlikeye atark  mecburen yolun ortasından gidiyor.

Sorumsuzca park edilen araçlar vatandaşlar tarafından da tepki görüyor.  Vatandaşlar  zaman  zaman trafik ekiplerin  geldiğini  fakat  bu konun üzerinde belediye ekipleri durmamasından yakındı.

 “Kaldırımların üzerine engel konması polis ve zabıta  denetimine tabiidir.”

Karayolları trafik kanuna göre kaldırımlar, yollar kamuya yani yerel yönetimlere aittir. Yaya ve araç trafiğini düzenleme ve yaya kaldırımları hususu emniyetin ve belediyelerin sorumluluğundadır. Vatandaş tarafından bu yolların veya kaldırımların üzerine engel konması polis ve zabıta  denetimine tabiidir.

Nitekim 5386 sayılı kabahatler Kanunu'nun 38. Maddesi Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından  ceza işlemi uygulanır . Yaya Kaldırımı üzerine araçı park ederek  işgal edenlere t bazı belediyeler  ceza  yazıyor bazıları ceza yazmıyor . Halbuki Kanun maddesi çok açık tarif etmiş “meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden….” burada işgalin motorlu ya da motorsuz araçla olup olmadığı ayrımına gidilmemiş, yani işgalin içeriği bir önem arz etmiyor. Zira belediye zabıtalarının kamuya ait alanların işgallerini önlemek ve bu işgalleri bertaraf etmek gibi bir görevi de bulunmaktadır. Bu nedenle kaldırımları işgal eden motorlu araçlara cezada yazılabilmeli, bulundukları yerden de kaldırılabilmeli.