BERTO'DA Bölge Zeytin Ve Zeytinyağı'nın Tarihi Konuşuldu

BERTO'DA Bölge Zeytin Ve Zeytinyağı'nın Tarihi Konuşuldu
Editör: Aliağa Medya
24 Ağustos 2023 - 10:21
Daha önce bölgedeki üreticilerin de katıldığı geniş kapsamlı bir toplantının da gerçekleştirildiği bölge zeytin ve zeytinyağının tarihsel geçmişine odaklanabilmek için Bergama Ticaret Odası ev sahipliğinde bir toplantı düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BERTO Başkanı Lütfi Kolat; "Geride bıraktığımız toplantılarda, bölgemizde üretilen zeytin ve zeytinyağını markalaştırmak için çıktığımız bu yolculuğun ne kadar doğru olduğunun farkına vardık. Bu odak grup toplantısında da sizlerle birlikte, bölgemiz Zeytin ve Zeytinyağı'nın hem yakın, hem de uzak geçmişini konuşup, tarihsel açıdan da dayandığı temel hikayesi hakkında değerlendirme yapmak istedik. Bu yolculukta bizlerle olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

BERTO Akademik Danışmanı Doç. Dr. Elif Tunalı Çalışkan'ın moderatörlüğünde ilerleyen toplantıda, bölge zeytin ve zeytinyağının markalaşması ve bilinirliğinin arttırılabilmesi için alt metninde yer alacak olan hikayesi üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Tarihsel bulgulara da bakıldığında, binlerce yıldır bu bölgede zeytin ve zeytinyağı üretiminin yapıldığını ifade eden katılımcılar, bu bölgeden çıkan zeytin ve zeytinyağının hikayesinin hem mitolojide, hem de gerçek tarihte yer aldığının ve büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Toplantı; BERTO Meslek Komitesi Bşk. Halk Bilim Araştırmaları Uzm. Hasan Türken, geçmiş dönem Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Rehber Mehmet Gülümser, yerel üretici ve işletmeciler Evren Şenocak, Emin Urgun, Mahmut Sağlık ve BERTO Ticaret Sicil Yetkilisi/Üretici Hamit İri'den oluşan katılımcı grup üyelerinin görüşlerini paylaşmasıyla sona erdi.