Bergama'nın gündemi: Selinos Antik Kanal Projesi

Bergama’nın gündemi: Selinos Antik Kanal Projesi

Bergama'nın gündemi: Selinos Antik Kanal Projesi
Editör: Aliağa Medya
24 Haziran 2020 - 09:16
Bergama’nın 25 yıllık hayali olan ve yüzyılın projesi olarak nitelendirilen Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi için Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin ilçeye yaptığı gezi ile ihale için 09 Temmuz 2020 tarihini vermesinin ardından ilçedeki heyecan doruğa ulaştı.

Yukarı şehir olarak adlandırılan Akropol Antik Kenti’nin bulunduğu tepenin hemen yamaçlarından geçen Selinos Deresi aynı zamanda tarihi Ulu Cami, Talatpaşa, Kurtuluş, İslamsaray, Turabey, Barbaros ve Selçuk Mahalleleri’ne komşuluk yapıyor.

BAŞKAN KOŞTU; “SELİNOS ANTİK KANAL PROJESİ YÜZYILIN PROJESİ”

Roma İmparatoru Hadrian tarafından inşa ettirilen iki bin yıllık tarihi tonozlardan geçen Selinos’u Bergama turizminin merkezi haline getireceklerini açıklayan Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Biz tarihi kentimiz Bergama’nın 25 yıllık hayalini gerçekleştirmek üzere hemşehrilerimize vermiş olduğumuz sözü yerine getirmek için durmadan çalışıyoruz. Bu projemizle aynı zamanda Osmanlı döneminde yapılan Ulu Cami, Roma döneminde inşa edilen Osmanlı döneminde restore edilerek halen kullanılmaya devam edilen Ulu Cami, Tabaklar ve Üç Kemer Köprüsü’nü de görücüye çıkaracağız. İlçemize gelen yerli yabancı turist Selinos etrafındaki restoran, çay bahçesi, kafe ve kitap ve kültür evleri gibi alanlarda vakit geçirebilecek” dedi. Restore edilmeyi bekleyen Tabaklar Hamamı, belediye tarafından restore edilmeye başlanan Tabakhane, Çırçır Fabrikası, eski Topçu Kışlası içerisinde kalan tarihi yağ fabrikası, 1862 yılında inşa edilen Sinagog ve 1875 yılında inşa edilen Havra ile Roma döneminde inşa edilen Kızıl Avlu (Bazalika) gibi anıtsal yapılara da komşu olan Selinos, Bergama turizminin cazibesini artırıp, Bergama’da yaşayan herkesin turizmi gerçek manada içselleştirmesini sağlayacak.

PROJE’Yİ TARİHİ MAHALLELERİN MUHTARLARI DEĞERLENDİRDİ

İsmail Uzuner (Ulu Cami Mahallesi Muhtarı) “ Sayın Bakanımız burada benimle de konuştu. Ben kendisine buranın yapılacağına olan inancımı belirttim. En başından beri harika bir proje olduğunu söylemiştim. Mahallemizde herkes projeyi heyecanla bana soruyor. Biz mahalle halkı olarak projenin tamamlanması için elimizden geleni yapacağız. Bizim mahallemiz çiftçi kesim.  Kendi ürettiklerimizi buraya gelecek turistlere satarak iyi bir gelir elde edebiliriz.  Belediye başkanımız Bergama için elinden geleni yapıyor. Bu projeler büyük proje. Halkımız hemen olsun istiyor. Ama büyük projeler zaman alıyor. Biz bunun bilincindeyiz”

Yılmaz Özdalkıran (Talatpaşa Mahallesi Muhtarı) “Tarım ve Orman Bakanımıza çok teşekkür ederim. Sık sık ilçemizi ziyaret ederek bir bakanın ulaşılmaz olmadığını Bergama halkına gösterdi. Bergama’da yıllardan beri Selinos Deresi’ne kanalisazyonun aktığını görüyoruz. Daha önceki belediye başkanları da ‘buraya proje yapacağım’ diye söylemleri oldu. Ama hiç biri bir faaliyet göstermedi. Şimdi Hakan Başkan gerçekten harika bir proje yaşama geçiriyor. Selinos Deresi baştanbaşa temizlenip, etrafı düzenlendikten sonra yapılacak kafeler, restoranlar ve parklar ile büyük bir şaheser kazanacak Bergama. Buraya gelecek olan yerli ve yabancı turistler sayesinde istihdam artacak. Bölgenin değeri kat ve kat artacak. Bu projeyi hayata geçirebilen tek başkan Hakan başkan oldu.”

Nizamettin Büken (Kurtuluş Mahallesi Muhtarı) “Bakanımızı Selinos kıyısında  görünce duygulandım, yaşım 63, bu zamana kadar böylesi ilgi görmedim. Bakanımız, Belediye Başkanımız ve kurum amirlerimiz orda. Bu proje ile mahallemize çok sayıda turist gelecek. Mahalle halkımız kendi elleriyle yaptıkları yiyecekleri gelen turistlere satarak, yeni gelir kapısı açacaklar. Çiftçi olarak kendi ürettiğimiz ürünleri standlarda satabiliriz. Bakanımız ve Belediye Başkanımız çok güzel müjdeler verdi. Muhtar olarak her zaman destek olacağım. Cumhurbaşkanımızın Bergama’daki konuşması, Belediye Başkanımızın yoğun mesaisi ve Tarım ve Orman Bakanımızın konuşmasından sonra bu projenin tamamlanmasına kesin gözüyle bakıyorum.”

Enes Sevici  (İslamsaray Mahallesi Muhtarı) “ Bergama için çok güzel proje. Beni ve mahallemde yaşayan herkesi çok mutlu eden bir proje. Selinos Deresi’nin yanında tarihi bir mahalleyiz. Bu ıslah çalışması projesi sadece mahallemiz için değil Bergama için bir velinimet. Bu proje gerçekleştiğinde bana göre yüz yılın projesi olarak tarihe geçecek. Yıllardır yapılacak denilip te  yapılamayan bir proje. Geçmiş dönem belediye başkanlarının da bu tür söylemleri oldu. Ama sadece sözde kaldı. Hakan başkanımız bu proje için en somut adım atan başkan oldu. Ankara’ya bu kadar çok gidip gelerek büyük projeler için yoğun bir mesai harcıyor. Biz bunun farkındayız.”

Salih Baydan (Turabey Mahallesi Muhtarı) “Bakanımız ve Belediye Başkanımızın Selinos için verdiği müjde bizleri çok sevindirdi. İlçemiz merkezinden geçen Selinos’a halen kanalizasyon akmakta. Evlerimizin bu dereye çok yakın olmasından dolayı, özellikle yaz aylarında oluşan koku sebebi ile çok büyük mağduriyet yaşamaktayız. Bu mağduriyetleri, Büyükşehir Belediyesi’ne, İZSU’ya bildirdik. Ancak hiç bir sonuç alamadık. Bakanımızın sözlerinden sonra artık bu sorunun kalmayacağını düşünüyorum. Bu proje hayata geçirildikten sonra Bergama’ya turist akını olacağından adım gibi eminim. Bana göre; Bergama’da yapılmış ve yapılacak en büyük proje olacak burası. Hakan başkanımız, bu konunun üzerine çok fazla düşüyor ve sorunları en kısa zamanda çözeceğine inanıyorum.” 

Erhan Gücüyeter (Selçuk Mahallesi Muhtarı) “Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanımıza ve belediye başkanımıza böyle bir projeyi Bergama’mıza kazandırdıkları için teşekkür ederim. Bu proje çok önemli. Temizlik açısından bölgemize çok şey katacaktır. Çünkü halen birçok evin kanalizasyonu bu dereye akıyor. İzmir Büyükşehir bildirdik. Ama 1,5 yıldır herhangi bir cevap alamadık. Bu proje ile mahallelimiz yeşil alanlar ve kafelere kavuşacak. Belediye başkanımıza çok teşekkür ederiz. Başkanımızı çok sıkı takip ediyorum. Şu son bir sene içinde en az 15 kere Ankara’ya gittiğine şahit oldum. Bergama’ya hizmet getirebilmek için bu kadar çalışan bir başkana sahip olduğumuz şanslıyız. Allah yar ve yardımcısı olsun.”

Yılmaz Aşık (Barbaros Mahallesi Muhtarı) “Selinos Deresi’nin bir parçası benim mahallemde bulunuyor. Buranın temizlenmesi ve ıslah edilmesi çok iyi olacak.  Bu bölgede tesislerin yapılacağı söyleniyor. Bunlar yapılırsa iyi olur. Aslında yapılıp yapılamayacağı ile ilgili kafamda sorular vardı. Ama Cumhurbaşkanımızın ve bakan beyin sözleri ile yapılacağına inanıyorum. Turistler geldiğinde kafe ve restoranlarda oturacak. Herşeyi geçtim, derenin pisliği ortadan kalkacak. Bu derenin etrafı çok kötü durumda. Güzel olacağına inanıyorum. Hakan başkan elinden geleni yapıyor. Ama ne kadar hızlı gider bilemem. Başkan çabalıyor. İnşallah muvaffak olur.”

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam