Belediye Başkanı Serkan Acar ,'Herkes Aliağa'nın kurallarına uymak zorunda'

Aliağa Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclisi Toplandı

Belediye Başkanı Serkan Acar ,'Herkes Aliağa'nın kurallarına uymak zorunda'
Editör: Aliağa Medya
05 Kasım 2020 - 03:29
Aliağa Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclisi, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde toplandı. Meclis toplantı salonunda gerçekleşen oturumun gündeminde başkanlıktan gelen önergeler, komisyondan gelen raporlar ve gündem dışı önerge yer aldı. Meclis üyelerinin görüşüne sunulan 5 madde tek tek oylandı.
Meclis toplantısı Başkan Serkan Acar’ın İzmir’de yaşanan deprem felaketi ile ilgili yaptığı konuşmasıyla başladı. Zor günlerden geçtiklerini belirten Başkan Serkan Acar, “Duyguların en yoğun şekilde yaşandığı bir yıl geçiriyoruz. Hep birlikte bir pandemi mücadelesi veriyoruz. En az hasarla koronavirüsü nasıl atlatırız diye kederleniyor, bir mücadele veriyorduk. Bu nedenle 29 Ekim’de kısıtlı imkânlarla Cumhuriyetimizin yıl dönümünü kutladık. Akabinde 30 Ekim’de bir deprem afetini hep birlikte yaşadık” dedi.

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar: “İzmir’imizin Başı Sağ Olsun”

Bayraklı'da yıkılan bina enkazlarında 65 ve 91 saat sonra sağ olarak çıkarılan Elif ve Ayda’nın kurtulduğunu ifade eden Başkan Serkan Acar, “Güzelhisar’dan Ferhan Abimizin kızı Fidan’ı kaybettik. Ama tomurcuğu, kızı Ayda’yı kazandık.  Bazen kelimler düğümleniyor insanın boğazında ama bunların hepsini hep birlikte atlatacağız. Acılıları birlikte saracağız. İzmir’imizin başı sağ olsun. Ölenlerimize Allah’tan rahmet, yarılarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.
Başkan Serkan Acar’ın konuşmasının ardından 6 Ekim 2020 ve 9 Ekim 2020 tarihli meclis tutanakları meclis tutanağı okunup onaylandı.
CHP Meclis üyesi Hakan Turan “Yıkılması muhtemel  hasarlı binalarla ilgili bir çalışma yapalım”.
CHP‘li Meclis üyeleri gündem dışı bir önergeyi meclise sundu. CHP’li meclis üyelerinin verdiği önergede, “30 Ekim depreminde yapılan tespitler gösterdi ki yıkılan binaların neredeyse tamamına yakını 1999 yılı öncesi yapılan binalardır. Bölgemiz 1. derece deprem kuşağı altında olduğundan, ilçemizde 1999 yılı öncesi yapılan binaların envanterinin oluşturulabilmesi ve çalışmalarının yapılması elzem olduğu düşünülmektedir.” İfadeleri kullanıldı . Aliağa  Belediyesi Meclisi toplantısında söz alan  CHP Parti Grup sözcüsü Hakan Turan,  “Önce pandemi sonrasında İzmir’de yaşadığımız deprem. Zor günler geçiriyoruz. Hepimiz üzgünüz. Malum deprem kuşağındayız şuan . Bunları konuşmanın zamanı değil fakat  ne kadar hızlı davranırsak o kadar iyi. Aliağamız da eski bir yerleşim yeri. İlçemizdeki  hasarlı binaların tespiti için bizler de katkı koymak istiyoruz. Bu anlamda bir önergemiz mevcut . Yıkılması muhtemel  hasarlı binalarla ilgili bir çalışma yapalım. Önergemizin görüşüleceği bir komisyonumuz da var. O komisyonda önergemiz görüşülsün istiyoruz.” diye konuştu.
Gündem dışı önerge olarak meclise sunulan; Aliağa’da 1999 yılı öncesi yapılan binaların envanterlerinin oluşturulmasını içeren madde oy birliği ile ‘Deprem ve Afetler Komisyonu’ ile ‘Kentsel Dönüşüm Komisyonuna’ havale edildi.
Gündem maddelerinin oylanmasına geçildi Başkanlıktan gelen Başkanlıktan Gelen Önergelerden  1.madde( 22.02.2007 tarih ve 26442 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 11. maddesine istinaden görülen lüzum üzerine; Belediye Meclisinin 03.09.2019 tarih ve 351 sayılı kararıyla ihdas edilen Genel İdare Hizmetleri Sınıfı 3 dereceli Tesisler Müdürü kadrosunun Genel İdare Hizmetleri Sınıfı 1 dereceli Tesisler Müdürü kadrosuyla değiştirilmesi yönünde hazırlanan 3 Sayılı Dolu Kadro Değişikliği Cetvelinin onaylanması hususunun görüşülmesi.) oy birliği ile 2.madde(Belediye Meclisinin 03.07.2019 tarih ve 309 sayılı kararı ile Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş.'nin sermayesinin 50.000.000 (Elli Milyon) TL' ye çıkarılması ve ayni olarak karşılanmasına karar verilmiş idi, söz konusu meclis kararına nakdi ibaresinin ilave edilmesi hususunun görüşülmesi) oy çokluğuyla kabul edildi
İyi Parti Meclis Üyesi  Sedat Sarıİçkili yer bölgesine ilave edilmesi talebinin İki kere  red verildi  Ama neden Şimdik evet  ? “
Komisyondan Gelen Raporların görüşülmesine  geçildiğinde  1.madde oylaması öncesi  söz alan İYİ Parti Aliağa Meclis Üyesi Sedat Sarı  736 ada, 1 numaralı parselde bulunan 1 nolu (kafeterya) ve 4 nolu (restoran) dükkanların içkili yer bölgesine ilave edilmesi talebinin; zemin kat planında bulunan 5 adet dükkanın Komisyonlarda iki kere red  edildiği  halde neden  bu üçüncüde evet  denildiğini hususunda komisyon başkanlarında   bilgi istedi.
Sadece İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı’nın  Hayır dediği  1 madde ( 736 ada, 1 numaralı parselde bulunan 1 nolu (kafeterya) ve 4 nolu (restoran) dükkanların içkili yer bölgesine ilave edilmesi talebinin; zemin kat planında bulunan 5 adet dükkanın A sınıfı Restaurant ve/veya kafeterya olarak kullanılmak ve ruhsatlandırılmak üzere (katılanların) oy birliği ile kabul edildiğine ilişkin Çevre ve Sağlık Komisyonu İle Esnaf Komisyonu raporlarının görüşülmesi)  oylamasında  oy çokluğu kabul edildi. 2.madde ise oy birliği ile komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.
Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı, oturuma katılmayan meclis üyeleri Fatih Kürşat Kaplan ve Ferhat Lek’in mazeretlerinin kabul edilmesi ile devam etti.
“Deprem öldürmüyor bina öldürüyor.”
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı, “Geçen hafta Cumhuriyetimizin ilanının 97. Yıldönümünü kutladık. Ben de bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın aziz topraklarını canı pahasına savunan ve asil milletimizin küllerinden yeniden doğmasını sağlayan şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Bunun haricinde maalesef 30 Ekim tarihinde büyük bir acı yaşadık. Çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaralı kurtulanlarımız var. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu tür felaketler yaşanıyor. Baktığımızda engellemek belki elimizde değil ama bunların ortaya çıkaracağı olumsuz etkileri azaltmak yine insanın elinde. Zaten fotoğraflara ve yerinde yaptığımız incelemelere baktığımızda evet doğal afet gelmiş ama insan kusuruyla kaynaklanan çok büyük kayıplar oldu. Deprem öldürmüyor bina öldürüyor. Bu binalar da insanların eserleri. Bu süreçte halkımızın cansiperane bir gayretini gördük. Gerek yaralıların enkaz altından çıkarılması gayretleri, gerekse de depremzedelerin yaralarını sarma noktasında büyük bir gayret gördük. Bu anlamda da isim, grup ayırt etmeksizin ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Bununla beraber son dönemlerde özellikle arama kurtarma ekiplerinin bu tür doğal afetlerde çok büyük rol üstlendiğini gördük. Bu bizim için umut verici bir gelişmedir. Bununla birlikte Aliağamızda ALKUD adında bir kurtarma ekibimiz var. Bu arkadaşlarımızda bu afette görev aldı. Kendilerine buradan teşekkür etmek istiyorum. “İzmir Caddesi’nde bazı problemlerimiz var. Burada bunu söylemekteki amacım aslında olası tekrar oluşabilecek sıkıntıya karşı hep beraber tedbir alalım diye. Biz Haziran ayında ilçe başkanımla beraber İzmir Caddesi’nde esnafı dolaşarak caddenin fonksiyonelliği noktasında görüş alışverişinde bulunduk. Bir sıkıntı var mı? Varsa biz ne yapabiliriz diye katkı koymak istedik. Orada esnaf arkadaşlarımız şunu söyledi ’Belediyemiz bu cadde ile ilgili bir çalışma içerisinde’. Dolayısıyla bu haber bizi sevindirdi. Geçen ay yağmur yağdı ve bir çok mekan sular altında kaldı ya da zarar gördü. Dolayısıyla şimdi kış mevsimindeyiz. Yine benzer durumlarla karşılaşabiliriz. Bu anlamda hazırladığınız proje nedir? Bir şey daha var. Pazaryeriyle alakalı son dönemde ikinci defa sosyal medyada Pazaryeri sahibi olduğunu söyleyen esnafın serzenişlerini duyuyoruz. Açıkçası olayın özünü çok bilmiyorum. Ama sürekli Aliağa ve Aliağa Belediye Başkanıyla alakalı bu çıkışların rahatsızlık verdiğini düşünüyorum. Bu konularda bilgi verirseniz memnun olurum.”  Şeklinde konuştu
 ‘O bölgeyi canlandırma olarak düşünelim’
İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi  Sedat Sarı’nın  sorusunu cevaplayan Başkan Serkan Acar “Yağmur suyu konusunda bunun önünü kesecek tedbir yağmur suyu kanallarının oluşturulmasıdır. Bu noktada İzmir olarak eksiklerimiz var. Yağmur suyu kanalları oluşturulmadan sadece kanalizasyon kanallarıyla yağmur suyunun önünü kesmeniz mümkün değil. Tam tersi kanalizasyona da yağmur suyunu sokmamanız gerekiyor. Ama biz de kanalizasyon hatları da yağmur hattı olarak kullanılmaya çalışılıyor. Aliağamızda da sıkıntılarımız var bu anlamda. Yağmur kanalları tam anlamıyla oluşturulmadan bu sorunlar şiddetli yağmurlarda yaşanacaktır. Biz bunun en az zayiatla atlatılması için kimi zaman eğimlerle oynuyoruz. Ama bu tedbirler tabii ki yeterli değil. Biz de şu aşamada gördüğümüz yerlerde bir takım tedbirler almaya çalışıyoruz. Ancak bu topyekûn hareket edilmesi gereken bir konu. İzmir Caddesi aslında Demokrasi Meydanımıza da çok yakın. Biz meydanımızdan başlamak üzere hem bölgenin canlandırılması hem kentsel dönüşümün gerçekleşmesi amacıyla bir proje hazırlıyoruz. Tabii ki İzmir Caddesi de bunun içerisinde. O bölgeyi canlandırma olarak düşünelim bu projeyi. Bununla alakalı Büyükşehire gerekli sunumlarımızı yaptık. Biz tüm hazırlıklarımızı yapıp teklifimizi Büyükşehir’e sunduk. Genel anlamda meydanımız, otoparkımız, meydanımızın etrafındaki kentsel dönüşüm, projelerimiz arasına İzmir Caddesi de giriyor.” İfadelerini kullandı.
‘Kimse oradan bir rant beklentisi içine girmesin’
Pazar yeri konusuna değinen Belediye Serkan  Acar “ “Bize, encümene sormadan kimse devir yapmasın” Konuşmasına son dönemde Aliağa gündeminde yer alan Pazaryeri konusuna da değinerek devam eden Acar, “2008 yılında Pazaryerinin kiralaması gerçekleşmiş. Pazarcılara 12 yıl süreyle kiralama yapılmış. 12 yıl kiralama karşılığında tahsis bedeli olarak 12 bin lira kira bedeli uygun görülmüş. Akabinde de orada sözleşmeler ve protokoller yapılmış. O dönem alınan meclis kararı gereği de 12 yıl sonunda sözleşmenin sona ereceği kararı alınmış. Bu 12 yıllık süreç 2020’nin Aralık ayının 21’inde sona eriyor. Bu sona ermeden evvel özellikle son bir buçuk yıldır tartışılan konular bunlar. Biz bir buçuk yıldır uyarıyoruz insanları. Burada bir disiplinsizlik var. Burada bir kontrolsüzlük var. Burada yeni tezgahlara talip olan insanlar sanki burası ömürlükmüş gibi ciddi paralar ödüyorlar. Bunun önünü kesmek adına bunun bir süresi olduğunu anlatıyoruz. İnsanlar sanki bu tezgahlara ömür boyu sahibi olacakmış gibi davranıyor. Bundan dört beş ay önce yine birileri tezgah sattı orada. Biz bu ticaretin önünü kesmek adına yaklaşık iki buçuk yıldır bir mücadele veriyoruz. Bize sormadan, encümene sormadan kimse devir yapmasın. 2008’de tezgahları alanların şuan belki de yüzde doksan beşi yok. Bunların hepsi devretmiş. Bu tezgahlar beşer altışar kere devredilmiş. Biz bunları temizlemeye kalksak bir tane esnaf kalmaz. Burada ciddi bir rant var. Tabii ki bunlar bağıracak. Ama bilinmesi gereken bir şey var. Aliağa pazaryeri Aliağalılarındır. O noktada herkes disipline olmak zorunda. Pazardaki tezgahların pazarcının olması gerekiyor. O tezgaha sahip olanların belli bir tahsis ödemesi gerekiyor. Devir ederken de belli kurallara riayet etmesi gerekiyor. Biz pazaryerlerimizi kimseye peşkeş çekecek değiliz. Herkes Aliağa’nın kurallarına uymak zorunda. Kimse oradan bir rant beklentisi içine girmesin. Bunun önünü kesmeye kararlıyız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından bir sonraki meclis toplantısı, 8 Aralık 2020 Salı günü saat 18.00’de yapılmasına karar verilmesiyle son buldu