Başkan Berk : "Esnaf zor günlerden geçiyor"

Aliağa  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk , pandemi sürecinde alınan tedbirler ile işyeri kapanan esnafların çok zor durumda olduğunu belirtti. Berk ; “Devlet, esnaf ve sanatkarları koruyucu, destekleyici tedbirler alır. İnsan sağlığı her şeyin önündedir. Sağlığımız için devletimizin aldığı tüm tedbir ve önlemleri destekliyoruz. Ancak, esnaf ve sanatkar çok zor durumda” dedi.

Başkan Berk : "Esnaf zor günlerden geçiyor"
Editör: Aliağa Medya
09 Şubat 2021 - 03:19
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirten Aliağa  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk , esnaf ve sanatkarlar için taleplerini gerekli merciilere ilettiklerini ve bundan sonra da ileteceklerini söyledi. Devletin pandemi döneminde zor durumda olan esnafa destekte bulunduğunu ama yeni tedbirler ile esnaf ve sanatkarların çok zor durumda olduğunu dile getirdi.
“Daha çok hibe yardımı yapılmalı “
Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası  Başkanı Serdar Berk salgının ikinci karantina döneminden darbe alan sektörler için açıklanan kira ve hibe destek paketleri esnaf ve işletmelerin beklentilerini karşılayamadığını altını çizen Başkan Berk,   açıklanan paketin mağdur olan esnafın derdine derman olamayacağını söyledi .Oda Başkanı  Berk , “Bizim beklentimiz doğrultusunda çıkmayan bir karar oldu. Gerçekten biz esnaf ve sanatkarların daha mağdur gruplara daha çok hibe yardımı yapılmasından yanaydık.” dedi.
Aliağa Esnaf ve  Sanatkarlar  Odası Başkanı Serdar  Berk Pandemi sürecinde yapılan kısıtlamalardan kahvehane, kıraathane, çay bahçeleri, cafe, kafeteryalar, lokaller, internet kafeler,  okul servisleri,  düğün salonları, restoran, lokanta, pastane vb. hizmet sektörleri en çok etkilenen kesimlerin olduğunu  belirten  Başkan  Serdar Berk “Kahvehane, kıraathane, internet cafe, lokanta, restoran, düğün salonları, Çay ocakları, pastane, kafe, okul kantinleri başta olmak üzere, iş yeri kapanışlarından, kısıtlamalardan, sokağa çıkma yasaklarından en çok etkilenen işletmeler başta olmak üzere , zorunlu giderlerini karşılayabilecek, ayakta durabilmelerini sağlamak amacıyla, geri dönüşsüz hibe nakit desteği verilmelidir” vurgusunu yaptı.
 “Esnafımız Ekonomin Temel Taşıdır”
Pandemi sürecinde Esnafın çok büyük zorlukların yaşadığını ,Özellikle Aliağa ’da yerel esnaf kendine destek bulamadığını söyleyen Berk  Kıraathane sahipleri evlerine ekmek parası götürebilmek için çay ocağına dönmek zorunda kaldıkların vurguladı.Berk“En büyük kaybımız Aliağa’daki sıcak paranın ilçeden dışarı çıkması. Aliağa halkı küçük esnaftan alışveriş yapmıyor. Gidiyor süpermarketlerden alışveriş yapıyor. Süpermarketlerden yapılan alışverişin hem esnafımıza hem de ilçemize hiçbir faydası yok. Küresel ve dev zincir firmalar karşısında rekabet gücü azalan yerel esnafımız, pandemi süreci ile birlikte ayakta kalma savaşı veriyor. Esnafımızı  bu küresel bu krize karşı yalnız bırakmamalıyız. Herkesin birbirine omuz verip destek olması gereken bir dönemdeyiz. Esnaflık bizim kültürümüzün önemli bir parçası ve can damarıdır. Esnaflar ekonominin temel taşlarıdır.  Esnafımızn  bu süreçte büyük yara almamasını sağlamalıyız. Aliağa halkımızın  bu zorlu süreçte Esnafına sahip çıkmasını   istiyoruz ”diye söyledi.
“Biran önce faaliyetlere başlanmalı “
İş yerlerin tamamen açılana ve normale dönene kadar da esnafın krizden  çıkmasın oldukça zor göründüğünü ifade eden  Başkan Berk “Kısmen verilen destekler sayesinde esnafımız bir nebzede olsa da rahatlattı. İş yerleri tamamen açılana ve normale dönene kadar da esnafın zor durumdan   çıkması oldukça zor görünüyor. Kısıtlamalar nedeniyle faaliyetleri durdurulan kahvehane, kıraathane, internet, kafe, kır bahçesi, elektronik oyun salonları, bilardo salonları ve halı saha işletmecileri ile hizmetleri yalnızca paket servisi ile sınırlandırılan restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi işletmelere müşteriler için  HES kodu zorunluluğu getirilerek faaliyetlerinin  bir an  önce başlamasına olanak sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu
“ 122 iş yeri kapandı “
  Aliağa Esnaf  ve Sanatkarlar Odası Başkanı  Serdar Berk  en fazla göç alan kentleri arasında yer alan hızla gelişen sanayi kenti Aliağa  ilçesinde 2020 yılı içerisinde odaya kayıtlı ilçede açılan iş yeri sayısının bir önceki yıla göre arttığını , kapanan firma sayısında ise 2020 yılına, bir önceki yılın aynı dönemine göre azalma olduğunu söyledi .Başkan Berk “01ocak  itibariyle, Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın bin 709 aktif üyesi bulunuyor. 2020 yılında ilçemizde, çeşitli nedenlere bağlı olarak 122  iş yeri kepenk indirdi. Kapanan 122  iş yerine karşılık; market, lokanta, kafeterya, tekel bayii, kadın erkek kuaför gibi meslek dallarında 338  iş yeri açıldı” diye konuştu.