Balkanlar'da Üniversitelerarası İş Birliği

Balkanlar'da Üniversitelerarası İş Birliği
Editör: Aliağa Medya
19 Kasım 2020 - 00:12

Dokuz Eylül Üniversitesi ile Bosna Hersek Sarajevo Üniversitesi arasında Kültür ve bilim alanında ortak çalışmalar yapılması konusunda iş birliğine gidildi. İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül’ün girişimleriyle yaşama geçirilen proje doğrultusunda, Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Bahar Arslan, bir yıl boyunca Sarajevo Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak görev yapacak.
Köprü Olmaktan Mutluyuz
İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, dernek olarak çalışmalarının sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını belirterek, Balkan ülkelerinde yaşayan Boşnaklara da destek olduklarını söyledi.
Ülkeler arasında gündeme gelen sosyal projeleri duydukları anda heyecanlandıklarını vurgulayan Gül, “Başından beri söylediğimiz bir şey var. Bizler dernek olarak yalnızca buradaki Boşnak hemşerilerimizin sorunlarının çözümüne yardımcı olmakla kalmıyoruz. Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ Sancakları, Makedonya ve diğer balkan ülkelerinde yaşayan Boşnak hemşerilerimize de destek oluyoruz. Üyelerimizin destekleri ile başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bizler ülkeler arasında yapılabilecek sosyal projeler olduğunda heyecanlanıyoruz ve dernek olarak üzerimize ne düşerse yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu güne kadar böyle yaptık ve bundan sonrada bu yoldan devam edeceğiz” dedi,
Dernek olarak iş birliği projesini geçtiğimiz yıl gündeme taşıdıklarını ifade eden Başkan Gül, çalışmanın zor, ancak üstesinden gelinmeyecek bir proje olmadığını bildiklerini söyledi.
İstemenin başarmanın yarısını oluşturduğuna değinen Gül, “Projeyi geçen yıl ortaya sunduğumuzda zor bir iş olduğunu ancak imkansız olmadığını da biliyorduk. ‘İstemek başarmanın yarısını oluşturuyor’ dedik. Yola çıktık. Bugün geldiğimiz noktada, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Boşnak kızımız Bahar Arslan’ın bir yıl boyunca Bosna Hersek’in önemli üniversitelerinden Sarajevo Üniversitesi’nde görev alacak olması bizleri mutlu ediyor. İki üniversite arasında, bilim ve kültür alanında yapılacak olan çalışmalarda dernek olarak bizlerin az da olsa katkısı olduğu için mutlu oluyoruz. Umuyorum bu çalışmaların devamı gelecek ve iki üniversite güzel projelere birlikte imza atacaklar. Her iki üniversite yönetimine teşekkür ediyoruz” dedi.


Kültür Ve Bilim Adına Destek
Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Bahar Arslan, yaşama geçirilen çalışmadan büyük bir heyecan duyduğunu ve bundan sonraki çalışmalarda köprü görevini üstleneceğini söyledi.
Kültür ve bilim adına kurulacak olan diyalog kapısını araladıklarını ifade eden Arslan, “Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Yakınçağ Anabilim Dalı’nda çalışan bir öğretim görevlisi olarak Bosna Hersek Sarajevo Üniversitesi'nden bir yıl boyunca konuk öğretim görevlisi olarak çalışmamı isteyen bir kabul mektubu aldım. Sarajevo Üniversitesi ile iletişim kurmamda yardımcı olan İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül'e katkı ve girişimleri nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Ben de bundan sonra Sarajevo Üniversitesi ile ülkem arasında  kültür ve bilim adına kurulacak olan diyalog kapısını aralamayı ve benden sonrakiler için bir köprü oluşturmayı umuyorum. Destek olan herkese tekrar çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.