B sınıfı ehliyetle 125 cc motosikletler kullanılabilecek!

B sınıfı ehliyetle 125 cc motosiklet kullanılabilecek: Karar Resmi Gazete'de Yayınlandı

B sınıfı ehliyetle 125 cc motosikletler kullanılabilecek!
Editör: Aliağa Medya
10 Şubat 2024 - 10:33
Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile B sınıfı ehliyete sahip olanlar, belirli koşullar dahilinde 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanılabilecekler.
"Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" gereğince, A1 sınıfı sürücü belgesi alabilmek için, en az 2 yıllık geçerli B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak, gerekli sağlık koşullarını sağlamak ve son 5 yıl içinde sürücü belgesinin geçici veya daimi olarak geri alınmamış olması şartları aranmaktadır.

Bu yeni düzenleme, motosiklet kullanımı konusunda daha esnek bir yaklaşım sunarak, B sınıfı ehliyet sahiplerine motosiklet kullanımı için ek bir sürücü belgesi alma zahmetinden kurtarıyor. Ancak sürücülerin bu hakkı elde edebilmeleri için gereken sağlık şartlarını taşımaları, son 5 yıl içerisinde sürücü belgelerinin geçici veya daimi olarak geri alınmamış olması şartları aranmaktadır


2 YIL İÇİNDE BELGEYE İŞLETİLEBİLECEK

Bu yönetmelikle birlikte, ticari faaliyetlerde kullanılan motosikletler hariç, A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletlerin Türkiye sınırları içerisinde B sınıfı ehliyet sahipleri tarafından da kullanılabilmesi mümkün hale geliyor. İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının ortaklaşa yürüteceği bu düzenleme, sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kodun eklenmesi ve sürücülerin istemeleri halinde 2 yıl içinde bu sertifikalarını sürücü belgelerine işletebilmelerini sağlayacak.
Yeni düzenleme, sürücülere daha fazla özgürlük ve esneklik sunarken, trafik güvenliğinin korunması adına belirlenen şartlara uyulmasını zorunlu kılıyor. Bu yönetmelik, yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girerek, motosiklet kullanımı ve sürücü eğitimi konularında önemli bir dönüşümün başlangıcını işaret ediyor.