ALOSBİ otobüs hattı,

ALOSBİ’den çevre dostu ulaşım . Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) ile Aliağa kent merkezi arasında çevre dostu, ekonomik ve verimli bir işletme esasına sahip “Sıfır Emisyonlu” elektrikli otobüs hattı devreye alınacak

ALOSBİ otobüs hattı,
Editör: Aliağa Medya
22 Aralık 2023 - 20:27
Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) “Yeşil” OSB hedefi kapsamında toplu ulaşımda “sıfır” emisyonlu taşımaya imza attı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçecek Sıfır Emisyonlu Toplu Taşıma Projesi (SETTAP) ile toplu taşımada devrim gerçekleşecek. Modern, ekonomik, konforlu ve çevre dostu bir toplu taşıma hayata geçecek.
 
YEŞİL ALİAĞA YEŞİL OSB

ALOSBİ ile Aliağa kent merkezi arasında çevre dostu, ekonomik ve verimli bir işletme esasına sahip “Sıfır Emisyonlu” elektrikli otobüs hattı devreye alınacak. Yılda 1.3 milyon kişinin kullanacağı projeyle 225 bin litre yakıt tasarrufu sağlanacak ve karbon ayak izinde yılda 604 ton düşüş sağlanacak. Yolcuların ulaşım harcamalarında yüzde 38’e ulaşan bir azalış meydana gelecek.
 
ALİAĞA-ALOSBİ ULAŞIMINA DEV DESTEK
Proje kapsamında ALOSBİ yönetimi, 35 milyon TL’yi aşkın bir projenin sorumluluğunu üstlendi. İki adet elektrikli otobüs alarak çevre dostu ulaşım yatırımına katkı sağlayacak. ESHOT da iki elektrikli otobüsle o hattı besleyerek Aliağa ile ALOSBİ arasında toplu ulaşımı sağlayacak.
 
ULAŞIM MALİYETİ DÜŞECEK
ALOSBİ otobüs hattı, çalışanların fabrikalara daha hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşmalarını sağlayarak iş verimliliğini artıracak, aynı zamanda ulaşım maliyetlerini düşürerek işveren ve çalışanların tasarruf etmelerini sağlayacak.
 
PROTOKOL İMZALANDI
Dev projeye yönelik protokol, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan arasında imzalandı. Törende konuşan ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, proje için herkesin büyük çaba gösterdiğini söyledi. Tezcan “Bu ortak projenin sadece İzmir’e değil Türkiye’ye örnek olacağını düşünüyorum. İtfaiyede de aynı başarıyı sağladık, ESHOT’ta da aynı başarıyı sağladık. İzmir farkını her yerde olduğu gibi bir kez daha gösteriyoruz” dedi.
 
ENERJİ ALOSBİ’DEN
Haluk Tezcan, kurulacak şarj istasyonlarının enerjisini tamamen ALOSBİ bünyesindeki mevcut RES ve GES tesislerinden sağlayacağını belirterek “SETTAP projemiz ile Yeşil OSB olmanın, yeşil dönüşümün içinde yer almanın gereklerinden birini daha yerine getirmiş olduk. Projemizde ESHOT’un destekleriyle çok önem verdiğimiz, iş hayatında kadınların güçlendirilmesi ve temsiliyetinin artırılması maksadıyla kadın sürücülerin istihdam edilmesi sağlayacak ve kadınların iş gücüne katılımını da destek verecek” diye konuştu.
 
TÜRKİYE’YE ÖRNEK
Tezcan, SETTAP projesi ile toplumda aynı zamanda “sürdürülebilir” ulaşım yöntemlerine ve çevreye duyarlı taşımacılığa karşı farkındalığı artıracağını belirtti. Tezcan, toplumun ulaşım alışkanlıklarında dönüşüm sağlayacak benzer projeler için modern bir örnek teşkil edeceğini söyledi.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise uygulamanın kent tarihinde bir ilk olduğunu ifade etti. İzmir’in dört bir yanına güvenli, konforlu, çevreci ve ekonomik toplu taşıma hizmetini ulaştırmak için yeni yöntemler geliştirdiklerini söyleyen Soyer, “İZTAŞIT modelinde olduğu gibi kamu-özel teşebbüs iş birliğiyle yepyeni bir modele imza atıyoruz. İşte İzmir farkı bu. Herkes ‘taşın altına elimi ben de koyayım’ diyebiliyor. Birçok şehirde böyle olmadığı için bazı işler de yürümüyor. Ama İzmir hakikaten bir ortak akıl yaratabilme konusunda çok mahir, çok meziyetli” dedi.