Aliağalı balıkçılara yangın eğitimi

Aliağalı balıkçılara yangın eğitimi
Editör: Aliağa Medya
08 Ekim 2023 - 12:21
İzmir’in Aliağa ilçesinde amatör balıkçıklara Temel Yangın Eğitimi bilgilerinin verilmesin ardından yangın söndürme tatbikatı yapıldı.

Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği’nde (ALDER) düzenlenen eğitimde yangın anındaki paniğin nasıl kontrol edilebileceğini, acil durum anında nasıl önlemler alınması gerektiği, mevcut acil duruma müdahale edilmesi gerektiğinde neler yapılmalı gibi konular uygulamalı olarak balıkçılara anlatıldı.

Yangın söndürme cihazlarının tedarik edildiği bir firmada çalışan Murat Gökbağ, yangını ilk gören kişinin soğukkanlılıkla davranmasını gerektiğini belirterek, panik ve telaş yapmadan yüksek sesle ’yangın var’ diye bağırması gerektiğini dile getirdi. Gökbağ "Yangına ilk müdahale eden kişi yakınında bulunan tüpe ulaşıp kullanırsa başarılı olur. Yangında belirli bir süre geçtikten sonra yangın belirli bir kıvama geldiğinde iş daha da güçleşiyor. Yangını ilk gören kişi panik ve telaş yapmadan soğukkanlı bir şekilde davranarak en yakın söndürme tüpüne ulaşıp daha sonra pimi çekerek hortumu doğru şekilde müdahale ederse başarılı olur. Yangında, yangın tüpü kullanırken açık alanda isek rüzgarı arkamıza almalıyız.

Her yangına her yangın tüpüyle müdahale yapılmaz. Elektrikli yangına köpüklü yangın tüpü ile müdahale edilmez. Kendinize zarar verebilirsiniz. Plastik yangınlarda karbondioksitle müdahale yapamazsınız. ABC kuru kimyevi maddeleri ile yapılır" dedi

Uygulamada yangın söndürme cihazları firmasının çalışanları tarafından kontrollü bir şekilde yakılan yangına, yangın söndürme teknikleriyle tatbikata katılanlara birebir uygulamalı olarak anlatıldı. Balıkçıklar yangına eğitmenler kontrolünde yangın söndürme tüpleriyle başarılı bir şekilde müdahale etti.

Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği Başkanı Naci Biçer, bugüne kadar Bakırçay havzasında böyle yangın eğitimi verilmediğini ifade ederek, "Buradaki eğitimin amacı polyesterin yanış şekli, ahşabın yanış şekli, herhangi bir yangın çıktığında yapılacak ilk davranışlar, yangını söndürürken tüpün nasıl kullanacağı, tüplerin üzerinde bulunan harflerin ne olduğunu Temel Yangın Eğitimi bilgilerinin ne olduğunu öğrenmekti. Üyelerimizin teknelerinde yangın tüpleri bulunmaktadır. Teknedeki yangın tüpleri olup olmadığını hem sahil güvenlik ekipleri hem de derneği tarafından denetlenmektedir. Alınan eğitimle arkadaşlarımız teknelerinde olsun, iş yerlerinde ve araçlarında olsun yangın tüpleriyle yangına nasıl müdahale edeceklerini öğrendiler" diye konuştu.