Aliağa limanlarında elleçlenen konteyner ve yük miktarları arttı

Aliağa limanlarında elleçlenen konteyner ve yük miktarları arttı
Editör: Aliağa Medya
15 Nisan 2021 - 10:30
Koronavirüs salgının etkisi sonucunda dünyada ve Türkiye’de dış ticaret daralırken, denizyolu taşımacılığının önemi artmaya devam ediyor
Son yıllarda yapılan yatırımlarla gündeme gelen sanayi ve ticaret şehri İzmir’in Aliağa ilçesinde, 2021  yılının İlk üç ayında Aliağa limanında elleçlenen konteyner miktarı 328 bin  ile bir önceki yılın elleçleme miktarını geçti.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Nisan ayı olağan meclis toplantısından Aliağa ve Türkiye genelinde limanlarda kaydedilen 2021 yılının ilk 3 aylık dönemindeki konteyner ve yük istatistiklerine değinen İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim kurlu  Başkanı Adem  Şimşek şunları söyledi” “2021 yılının ilk 3 ayında Aliağa limanlarında elleçlenen konteyner miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla azda olsa artış göstererek 328 bin TEU olarak gerçekleşti. Bu dönemde Aliağa limanlarında elleçlenen yük miktarı 25,5 milyon groston olurken; Netton olarak ise 15,5 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye toplamında ise 123 milyon netton olarak gerçekleşmiş, Aliağa yüzde 12,5 pay ile BOTAŞ’tan sonra çok az bir farkla 3. sırada yer almıştır. Aliağa Limanlarına gelen gemi adedi sayısına baktığımızda bu yılın Ocak, Şubat ve Mart dönemiyle geçen yılın aynı dönemine göre artış göstererek bin 339 olarak gerçekleşti. Türkiye geneline elleçlenen konteyner miktarını TEU bazlı olarak değerlendirdiğimizde ise 2021’in ilk üç ayının,  geçen yılın aynı dönemine oranla çok az bir artışla 3 milyon TEU olarak gerçekleşmiştir. Elleçlenen konteyner miktarında yüzde 10 pay ile Aliağa, Türkiye sıralamasında 5. sırada yer almıştır. Bu sonuçlara bakarak pandemi sürecinde olmamıza rağmen sektör olarak ekonomide ivmeyi yukarı taşımaya devam ediyoruz.” Dedi.

“Denizciler Öncelikli Aşı Programına Alınmalı”

Dünya Sağlık Örgütü’nün de geçtiğimiz günlerde dikkat çektiği Ulusal Covid-19 Aşı Programında diğer "temel işçilerle" birlikte denizcilerin aşılanmasına öncelik verilmesi gerektiğine de  değinen  Başkan Adem Şimşek “Küresel ticaret hacminin yüzde 90'nının deniz taşımacılığıyla gerçekleştiği, dünya ekonomisin de küresel ticaret gemileri filosunu işleten dünyadaki 2 milyon denizciye bağlı olduğunu düşünürsek denizcilerimizin bir an önce aşılanması hususu çok önemlidir. Genel Başkanımız Sayın Tamer Kıran bu konuyla ilgili çok büyük emek sarf ediyor. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen meclis toplantısında bu konuyu Sağlık Bakanımıza arz etti. Bununla ilgili olarak inşallah yakın zaman da sizlere güzel haberler vereceğiz.” İfadelerini kullandı.