ALİAĞA KÖY PAZARI'NDA "AL-SAT"ÇIYA GEÇİT YOK

Aliağa Köy Pazarında tezgâh açan üreticilere mikrofon uzattık. Pandemi sürecinde Hem dertlerini dinledik hem de “üretici görünümündeki” “al-satçıları” sorduk.

ALİAĞA KÖY PAZARI'NDA "AL-SAT"ÇIYA GEÇİT YOK
Editör: Aliağa Medya
02 Mart 2021 - 01:23
Aliağa’nın köylerinde tarım ile uğraşan çiftçilerin, doğal şartlarda yetiştirdiği ürünlerini satışa sunduğu Cuma ve Çarşamba pazaryerindeki Köy Pazarı vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaşıyor. Katkısız ve doğal olarak yetiştirilen ürünlerin tezgâhlarda yerini aldığı pazarda; Aliağa yöresine özgü tarhana, erişte, köy ekmeği, köy yumurtası, salça, ceviz, arı sütü, bal, polen, zeytin, zeytinyağı, mevsimlik sebze ve meyvelerin yanı sıra ısırgan otu, radika, kuzukulağı, karalahana, şevketi bostan gibi şifalı otlar da tezgâhları süslüyor.
Aliağa Cumartesi ve Çarşamba pazarlarını yeniden düzenleyerek Türkiye’ye örnek marka pazarlar haline getirmek için harekete geçen Aliağa Belediyesi son aylarda bir dizi önlemler alarak pazaryerinde tedbirlerini arttırdı. Özellikle Aliağa Köy Pazarında tezgâh açarak “Aliağalı üretici”ymiş gibi satış yapanlara göz açtırmayan Zabıta ekipleri, doğrudan üretim yapmayanlara üretici pazarında yer vermiyor. Köy Pazarındaki tüm tezgâh açanlardan Üretici belgelerini ve ikametgâh belgelerini isteyen Zabıta ekipleri, tüketicinin en doğal ve sağlıklı ürüne ulaşması için sıkı tedbirler uyguluyor.


Gerçek Üretici de “Üretici Görünümündeki Al-Satçılardan” Şikâyetçi…

Son dönemde doğrudan üretici olmayıp da “köylü üretici” görünümündeki köy pazarında tezgâh açan bazı al-satçı profesyonel pazarcılardan Aliağalı üreticiler de çok şikâyetçi. Aliağa Yeni Mahalle’deki kurulan Çarşamba Pazarı ve Atatürk Mahallesindeki kapalı Pazaryerinde tezgâh açan köylü üreticiler gazetemize özel açıklama yaparak yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
Pazaryerindeki köylü üreticileriyle yaptığımız sohbetlerde Aliağa Köylü Pazarı’nda Aliağa dışından gelen bazı kişilerin “Aliağalı Üretici” kisvesi altında Aliağa’da yetişmeyen ya da ellerinde olmayan ürünleri satarak tüketiciyi yanılttıklarını öğrendik.  Aliağa’nın farklı köylerinden gelerek Aliağa Köylü Pazarı’nda tezgâh açan üreticiler, Aliağa Belediyesi’nin bu konuda sıkı tedbirler almasını istediklerini belirttiler.

Öte yandan, köylü üreticiler, bazı ürünlerin farklı yerlerden ilçeye geldiğini ve “Organik” “doğal” gibi gösterilen ürünlerin doğal olmadığını savundular.
               
 “Köylünün Sattığı Organik Ürün İle Dışardan Gelen Ürünler Aynı Değil!”

Aliağa’nın Güzelhisar Mahallesinden gelerek uzun yıllardan beri tezgâh açarak geçimini köylü pazarında sağladığını dile getiren bir üretici  “Bu pazara gelerek kendi yetiştirdiğimiz organik ürünlerimizi satıyoruz. Alıp-satma değil, yetiştirdiğimiz öz ve öz kendi ürünlerimiz.  Ama köylü pazarında bazı dışardan gelerek tezgâh açan esnaflar kendi ürününü değil, dışardan gelen ürünleri alıp satıyor. Bu durum da bizi üzüyor.  Buradaki kendi ürününü yetiştiren gerçek köylü üreticilerle alıp satan Pazarcı’nın sattıkları ürünler aynı değil. Eğer buranın ismi Aliağa Köy Pazarı olarak geçiyorsa buna dikkat edilmeli. Aliağa’nın mahallelerinden gelen köylü üreticilerimiz kendi yetiştirdiği ürünleri satarken,  dışardan gelen ve organik olmayan ürünlerin burada satılması hepimize zarar veriyor. “
 Köylü Pazarındaki üretici , yerlerinin değişmesi konusunda bir takım kaygıları olduğunu ifade ederek “ Şu anda yerlerimiz henüz değişmedi. Ama bizleri duvar dibine vereceği şeklinde bazı duyumlar alıyoruz. Bizim pazarcı esnafları olarak Aliağa Belediyesi’nden istediğimiz bizlere 1’er metre yer versinler, bizler dün olduğu gibi yarın da kendi yetiştirdiğimiz ürünleri bu pazarda tüketicileri memnun ederek satalım. Başka bir şey istemiyoruz” Şeklinde konuştu.

“Pazar Yerinde 1 Metreden Yarım Metreye Yerlerin Düşeceği Konusunda Duyumlar Alıyoruz.”
Aliağa’nın Çıtak Mahallesinden gelerek Köylü pazarında ürünlerini sattığını dile getiren bir üreticide  “Belediye bizden belge istedi. Çiftçilik belgesi çıkarttık, İkametgâhla götürdük Zabıtaya verdik. Yerlerimizin 1 metreden yarım metreye düşürüleceği konusunda duyumlar almaktayız. Ama 1 metreden yarım metreye düşünce ister istemez buradaki pazarcı esnafları olarak yerin darlığı konusunda büyük sıkıntı yaşayacağız.” Dedi.
Çıtak Mahallesi köylü  üretici , “Burada köylü pazarcıları kendi yetiştirdiklerini satsınlar, sıkıntı yok. Başta Menemen olmak üzere çok farklı bölgelerden gelerek burada ürünler satıldığı zaman buranın Aliağa Köy pazarı ismini olmasının bir anlamı kalmıyor. Pazardaki ürünlerden sadece bir örnek verecek olursak; köy yumurtası satılıyor. Ama aslında çiftlik yumurtası. Bunu kim takip ediyor? Buraya alışverişe gelen vatandaşları da kandırmasınlar. Bunların takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz burada uzun yıllardan beri kendi lezzetimiz zeytinyağını satıyoruz hem evimizde tüketiyoruz. Burada gönül rahatlığı içinde müşterilerimize satıyoruz. “


 “Atalarımız Boşuna Dememişler “Ucuz Etin Yahnisi Yavan Olur”

Köylü pazarında ürünü satan Çıtak Mahallesindeki  üretici  “Burada Belediyeden tek istediğimiz; kendine ait öz ürünleri satanla, alıp-satan ve buradaki köylü pazarındaki kalitenin düşmesine neden olan konularda Belediye’nin ekipleri bu konuyu takip etsinler. Bizler bu konudan büyük rahatsızlık duymaktayız. Bize deseler başka bir ilden veya farklı ilçelerden size zeytinyağı gönderseler kalitesini bilmediğimiz o yağı asla bu Pazar’da satmayız. Köylü pazarında sadece zeytinyağı değil, organik köy yumurtası diye fiyatı da ucuz ama gelin bakın aslında o satılan köy yumurtası değil, çiftlik yumurtası. Burada alıcıyı kandırmasınlar. Atalarımız boşuna dememişler.” Ucuz Etin Yahnisi Yavan Olur.” Diye. Böyle olunca da buradaki pazarın ortamı da bozuluyor.  Kaliteli ürün ile kalitesiz ürünün birbirinden ayrılması gerekir. Bu konuda gerekirse Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünden Gıda teknikerleri gelsinler, pazardaki satılan ürünleri denetlesinler. Bizim bu konuda içimiz rahat. Bu köylü pazarındaki sorunların giderilmesi konusunda Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar’ın çözüm üretmesini bekliyoruz.” ifadelerinde bulundu.

“Belediye Başkanımız Serkan Acar’dan Çözüm Bekliyoruz.”

Aliağa’nın Karakuzu Mahallesinden olduğunu, ilçe merkezinde yaşadığını dile getiren bir üretici , “Köylü pazarımızda tabii ki bir takım sıkıntılarımız var. Bunlardan en önemlisi dışardan çok farklı bölgelerden gelen ürünlerle buradaki pazarın eski konumunu kaybetmeye başladı. Bu da bizi üzüyor. Burada bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması gerekir. Bu konuda Aliağa Belediye Başkanımızdan çözüm rica ediyoruz. Bizim gibi köylü pazarcı esnaflarının yanında, alışveriş yapmaya gelen müşterilerimiz de son günlerde bundan sıkıntı yaşıyorlar. Bu konuda müşterilerimiz de pazarda kaliteli ve organik ürün almak istiyorlar. Durum böyle olunca onlarda bir anlamda organik olmayan ve dışardan gelen ürünleri alıyorlar. Sonuçta buradaki bizler gibi kendi ürününü yetiştiren üreticilerin sattığı gibi olması mümkün değil” dedi.


“Ayıklama Yapılması Gerekli”

30 yıldan beri köylü pazarında tezgâh açan,  pandemiden dolayı satışlarının düştüğünü belirten bir köylü üreticide , “Satışlarımız düştü, eskisi gibi çok satış yapamıyoruz. Köyümüzde ürettiğimiz ürünleri satıyoruz. Burada bir söylenti var; Köylü yeri değişecek falan diyorlar. Şu anda yerimizdeyiz. Düzenleme yapsınlar, içimizden ayıklanacaklar ayıklansın.  Gene de bizi kenara vereceklermiş, mağdur etmeyeceklermiş ona da razıyız. Ama bizi kapı dışarı yapmasınlar. Tek kişilik tezgâhlarda üç kişi çok var. Onları ayıklayıp bize düzenleme yapsınlar. Üç kişilik tezgâhlar diye verildi bize. Adam mesela yaşlandı, ölen oldu gelmedi. O tezgâhta tek başına duruyor, başkasını durdurmuyor. Öyleleri çok var. Onları ayıklama yapsınlar, insanları mağdur etmesinler. Bunu istiyoruz. Ama bir ayıklama yapılması gerekli. Yine adam tek başına durur, iki kişi bir tezgâhta da duramaz. Aliağa’nın dışından gelmiş 4 tane tezgâh işgal etti Aliağa’da. Köylü pazarının içinde bu. Yani bunları düzene soksunlar. Ama köylüyü mağdur etmesinler.” İfadelerini kullandı

“Al-sat şeklindeki ürünlerle yerli köylülerin yetiştirerek sattıkları ürünlerin karışmamalı”

Köylü pazarında uzun yıllardan beri tezgâhlarını açan, kaliteli ürünler sattıkları yönünde birleşen organik üreticiler Köylü pazarının değerinin korunması için tedbirlerin arttırılması gerektiğini belirtiyor. Köylü üreticinin en büyük talebi de, doğrudan üreten Aliağalı üretici ile al-satçıların mutlaka ayrılması gerektiği yönünde. Köylü üreticiler, Aliağa Belediyesi’nin çözüm bulması aşamasında destek bekledikleri noktasında birleştiklerini ifade ettiler.


 “Yetiştikleri ürünleri satsınlar”

Pazaryerindeki diğer esnaflar ise, bahçesinde yetiştirdiği ürünleri satmaya gelen köylülerin, tezgahlarında başka ürünleri de satmasına tepkilerini dile getirdiler. Kendilerinin işgaliye parası ile vergi verdiklerini belirten Pazarcı esnafı, Köylülerin kendi yetiştirdikleri ürünlerin yanı sıra bahçelerinde yetişmeyen ürünleri halden veya diğer yerlerden alıp köylü pazarında satmalarını hem haksızlık hem de tüketicinin kandırılmasına neden olduğunu belirterek duydukları tepkiyi dile getirdiler.

Egede Yedigün