Aliağa Kent Kitaplığı'nın 5.Yayını '1.Aliağa Sempozyumu Bildirileri'

Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü kültür yayınları ile gelecek nesillere ulaş

Aliağa Kent Kitaplığı'nın 5.Yayını '1.Aliağa Sempozyumu Bildirileri'
Editör: Aliağa Medya
02 Aralık 2019 - 15:07
Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü kültür yayınları ile gelecek nesillere ulaştırmayı amaç edinen Aliağa Belediyesi, bu kapsamdaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

 

Tisna, Myrina ve Gryneion ile Aiol kentlerinin en büyüğü ve en önemlisi olan Kyme’ye ev sahipliği yapan Aliağa’nın zengin tarihini gün yüzüne çıkartmak isteyen Aliağa Belediyesi, son beş yıldır tarih ve arkeoloji alanındaki akademik çalışmalara büyük destek veriyor. Akademik alanda yapılan çalışmalar, akademisyenler tarafından ortaya çıkarılan on binlerce gravür, resim, harita, fotoğraf gibi tarihi belge niteliğindeki bilgiler derlenerek “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında eşsiz bir arşiv oluşturuldu.

 

Kurulduğu 1952 yılından bugüne kültür alanında özellikle son beş yılda yaptığı akademik araştırmalar ile dev bir kültür hamlesi başlatan Aliağa Belediyesi, Aliağa hakkında bugüne kadar yapılmış birçok araştırmayı, tarihsel belge niteliğindeki yüzlerce yerli ve yabancı belgeyi “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı kitaplarda derliyor.

 

“Aliağa Kent Kitaplığı” Aliağa Belediyesi basın danışmanlığı koordinesi altında basın bürosu tarafından 19 kitap olarak projelendirildi. Yunan, Alman, Macar, Avusturya, Bulgaristan, İngiliz, İtalyan, ABD Boston ve İngiltere British Müzesinde yer alan Aliağa ile ilgili kaynaklar bir araya getirildi ve bir kısmı konunun uzmanları tarafından Türkçeye çevrildi.

 

2020’DE 9 KİTAP DAHA GELİYOR

Aliağa Kent Kitaplığı’nın 19 kitap olacak şekilde derleme çalışmaları sonlandırılırken, çocuk kitabı haricinde, 10 kitap basılarak okuyucu ile buluşturuldu. 4 kitap baskı aşamasında 5 kitabın ise yazımı devam ediyor.

 

ÜCRETSİZ OLARAK HEDİYE EDİLİYOR

“Aliağa Kent Kitaplığı”ndaki eserler okurlara, tarih severlere ve tüm akademi bilim dünyasına ücretsiz olarak hediye ediliyor. Vatandaşlar kitaplara Aliağa Belediyesi Hilal Masa’dan, Aliağa Gençlik Merkezi’nde bulunan Nadir Nadi Kütüphanesi’nden, belediye dış hizmet birimlerinden ve muhtarlıklardan ücretsiz edinebiliyor.

 

Aliağa Belediyesi, “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı 120 sayfalık “Aliağa’nın Antik Kentleri”, 432 sayfalık ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar’, 320 sayfalık “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Belgeler ve Yeni Araştırmalar, 1.Cilt”, 600 sayfalık “İlk Çağ’dan 21. Yüzyıla Aliağa Tarihi”, 400 sayfalık ‘Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1.Aliağa Sempozyumu’, 446 sayfalık “Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Son Araştırmalar ve Disiplinler Arası Çalışmalar, 2.Cilt”, 215 sayfalık “Tapu Tahrir Defterlerine Göre 16. Yüzyılda Güzelhisar”, 247 sayfalık “Seyyahların İzinde Aliağa ve Çevresi 17-20. Yüzyıl”, 200 sayfalık “Aliağa ve Çevresindeki Antik Kentler, Kyme, Myrina, Gryneion, Tisna, Elaia, Aigai, Larisa”, 120 sayfalık “Aliağa Coğrafya Atlası” ile serinin ilk çocuk kitabı 80 sayfalık “Aliağa ve Çevresinde Oynanan Geçmişten Günümüze Çocuk Oyunları” okurlarla buluşturdu.

 

3 BİN 180 SAYFALIK DEV KÜLTÜR SETİ

Toplam 3 bin 180 sayfadan oluşan ve baskıları hızla tükenen kitapları edinemeyen okurlar başucu niteliğindeki kitapların pdf formatlarınahttp://www.aliaga.bel.tr/projeler-kategori/kent-kitapligi-projesi/ linkini tıklayarak ulaşabiliyor. Vatandaşlar kitapların pdf formatlarını mobil cihazlarına indirebildiği gibi görme engelli vatandaşlar da kendileri için oluşturulmuş sesli kitap uygulaması sayesinde kitaplardan yararlanıyor. Ayrıca, Aliağa Belediyesi tarih severler için tüm kitapları pdf formatlarında CD ve Mini DVD olarak da vatandaşlarına sunuyor.

‘ARKEOLOJİ, TARİH, COĞRAFYA, TURİZM VE KÜLTÜRÜYLE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE 1.ALİAĞA SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ’ / MURAT ÇEKİLMEZ-SERDAR VARDAR

Aliağa Belediyesi’nin 2017 yılı eylül ayında gerçekleştirdiği ‘Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1.Aliağa Sempozyumu’ kitaplaştırılarak akademi dünyası ile buluşturuldu. Aliağa Kent Kitaplığı’nın beşinci yayını olan eser arkeoloji ve akademi dünyasından büyük ilgi gördü.

 

14-15 Eylül 2017 tarihlerinde Adnan Menderes Üniversitesi ve Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin bilimsel organizasyonu, Aliağa Belediyesi’nin de kurumsal desteği ile Hampton By Hilton Otel’de düzenlenen “Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1.Aliağa Sempozyumu” kitaplaştırıldı. Aliağa Belediyesi’nin kültür yayınları kapsamında akademik bir dille kitaplaştırılan ‘1.Aliağa Sempozyumu Bildirileri’ 400 saydan oluştu. Aliağa Kent Kitaplığı dizisinin beşinci kitabı olan eser Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez ve Kâtip Çelebi Üniversitesi öğretim üyesi Öğretim Üyesi Dr. Serdar Vardar editörlüğünde hazırlandı. Sempozyuma katılamayan ya da sempozyum belgelerine ulaşamayan vatandaşlar sempozyum bildirileri kitabına yoğun ilgi gösterdi.

 

Sempozyum bildirileri kitabında, 1.Aliağa Sempozyumunda sunulan bildirilerin tam metinleri yer aldı. 10 farklı üniversiteden 30 değerli akademisyenin Aliağa ile ilgili bilgi, belge, araştırma ve bilimsel çalışmalarına kitapta yer verildi. Aliağa ve çevresinde ilk yerleşmenin 8 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olduğu akademik verilerle anlatıldı. Sempozyum bildirileri kitabı önümüzdeki yıllarda yapılması planlanan kazı ve araştırma çalışmaları açısından önemli bilgiler sunuyor.

 

İÇİNDEKİLER

Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık tarihine ışık tutan sempozyum bildirileri kitabında şu konulara yer verildi;

 

‘ARKEOLOJİ, TARİH, COĞRAFYA, TURİZM VE KÜLTÜRÜYLE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE 1.ALİAĞA SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ’

 

1. Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Araştırma Alanı, Kalıntılar ve Geleceğe Yönelik Planlar,

Murat Çekilmez

2.Aliağa ve Myrina Çevresinde Doğal Çevre Değişmeleri

Serdar Vardar

3. Aliağa Bölgesi’nde Yapılan Arkeojeofizik Çalışmalar

Fethi Ahmet Yüksel – Kerim Avcı

4. Aiolis’de Bir Dağ Kent: Aigai

Yusuf Sezgin

5. Larisa’da (Buruncuk) Yerleşme Düzenine İlişkin Araştırmalar

Ilgın Külekçi

6. Larisa’nın (Buruncuk) Kent Dışı Alanları

Turgut Saner

7. Aliağa’da Sanayileşme, Ekonomik Büyüme ve Nüfus İlişkileri

Çiğdem Ünal

8. Aliağa İlçesindeki Tarihi Camiler Üzerine Değerlendirmeler

Ersel Çağlıtütüncigil

9. Aliağa’nın Depremselliği

Emre Özşahin – İlker Eroğlu

10. Aliağa İlçesinde Arazi Kullanımı-Arazi Örtüsü (AKAÖ) Değişiklikleri

Üzerindeki Antropojenik Etkiler

İlker Eroğlu – Emre Özşahin

11. 16. Yüzyılda Güzelhisar Kazası’nın Demografisi

Kadir Adamaz

12. İllüstrasyonlarla Aliağa ve Çevresine Bakış

Gökhan Yıldız

13. Aliağa, Belgesel ve Tanıtım

Mustafa Tunç

14. Yeni Destinasyonların Ortaya Çıkışında Seyahat Acentelerinin Rolü:

Aliağa Örneği

Nazım Çokişler – Aytuğ Arslan

15. Aliağa’nın Turizm Potansiyelinin SWOT (GZFT) Analizi ile Belirlenmesi

Gülşah Akkuş

16. Aiolis Bölgesinde Ana Tanrıça – Kybele Kültü: Genel Bir Bakış

Emre Erdan

17. Myrina ve Gryneion’un Territoriumunda Yapılan Araştırmalar

Emrah Özdemir

18. Gryneion ve Territoriumu

Aslıhan Güçlü

19. Temaşalık Burnu, Gryneion ve Kalıntıları

Kemal Ersavaş.