Aliağa İlçesi Sanayin yanı sıra tarımda da var

Aliağa İlçesi Sanayin yanı sıra tarımda da var
Editör: Aliağa Medya
18 Ekim 2022 - 14:53
İzmir’’in Aliağa ilçesinde  zeytin ve zeytinyağı şenliği hasat şenliği düzenlendi.

Etkinliğe katılanların hep birlikte zeytin ağaçlarından hasat yapılması ve toplanan zeytinlerin bekletilmeden sıkılmasıyla birlikte  hasatın verimli geçeceğinin habercisi sayıldı.

Aliağa İlçe Tarım ve Ormanlığı Müdürlüğü tarafından  düzenlenen şenliğe Aliağa Kaymakamı Zekeriya  Güney, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Aliağa Belediyesi Personel Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmedali Özkurt, Aliağa İlçe Emniyet Müdürü M. Ömür Avcı , İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun,  İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mazlum Selim Aksakal, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri , çiftçiler ve vatandaşlar  katıldı.
Çaltılıdere mahallesinde  düzenlenen  şenlik programın ilk bölümü  saygı duruşu ve  İstiklal Marşın’ın okunmasıyla  başlandı.
Açılış konuşmasını  yapan   İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mazlum Selim Aksakal  Aliağa ilçesinin    sanayinin yanı sıra  Tarım ve Hayvancılıkta ülke  ekonomisinde  katkıda  bulunduğunu  belirtti.
Müdür Aksakal ”İlçemizde bulunan 115 bin dekar tarımsal arazinin, 48 bin dekarlık alanında  zeytin üretimi yapılmaktadır. Tarımsal arazimizin nerdeyse yarısının zeytin üretimi yapıldığı için ilçemizdeki tarımsal üretimindeki payı büyüktür. Üretimi  hem sofralık hem de yağlık zeytin üzerinde yapılmaktadır. Zeytin yağlarımızın düşük dizemli ,lezzetli olması ve özellikle sofralık zeylimizde iri daneli ,etlik olmasından dolayı il ve ilçe dışındaki firmalar tarafından rağbet görmektedir. Şuanda  bulunduğumuz alanda yer alan, ilçe ve il dışından gelen zeytin elekçilerin sofralık zeytinimizin kalitesini ve tercih ediliyor olmasının bir kanıttır. Ayrıca İlçemizde 8 adet  zeytin yağ fabrikası  ve  sofralık üretim, paketleme tesisleri bulunmaktadır. Bu tesislerimizde üretilen ürünler yurt içine ve hatta yurtdışında dünyanın birçok noktasına ihraç edilmektedir. Hasat şenliğimizin  düzenleme sebeplerinden biride geçen sene kurduğumuz demanstrasyon ile gübre denemesini sizlerle paylaşmaktır.” İfadelerini kullandı

“20 milyonun üstünde İzmir'de zeytin ağacı vardır”

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mazlum Selim Aksakal  ‘ın ardından konuşma yapan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen  İzmir ‘in tarımsal potansiyel anlamında ülke tarımına çok büyük katkılar sunan neredeyse bir sezonda üç ürünün alınabildiği çok nadir görülen, dünyanın en bereketli topraklarından bir tanesine olduğunu belirten  Müdür Özen “150 den fazla bitkisel üretim çeşitliliği olan bir coğrafyadan bahsediyoruz. 30 ilçesi ile beraber bir tarafta Küçük Menderes havzası içerisinde Mısır'ı kestanesi inciri, bir tarafta yarımadası dediğimiz içerisinde dağlarında taşlarında yetişen adına festivaller, düzenlenen otları, şevketi, bostanı, ekinezyası, tıbbi aromatik bitkileri, nergisi derken bir tarafta Bakırçay havzası içerisinde tahılların arpanın, buğdayın, pamuğun, tıbbi, aromatik, bitkilerin her türlü çeşitliliğini bulabileceğimiz ama bütün bu coğrafyanın her metrekaresinde de zeytin dediğimiz hakikaten  İzmir'de medeniyetle beraber var olan neredeyse anıtsal bir ağaç haline dönüşmesi gereken bir üründen bahsediyoruz. 20 milyonun üstünde İzmir'de zeytin ağacı vardır 25 beş milyona doğru giden bir varlıktan bahsediyoruz. Gerçekten sadece İzmir'de değil, İzmir'in her ilçesinde hatta her bölgesinde farklı bir aromaya farklı bir tada farklı, içerisinde barındırmış oldukları değerlere sahip bir üründen bahsediyoruz. Aslında çok fazla tanıtılmamış ya da çok fazla anlatılmamış. 300 den fazla elimizde zeytin işleme tesisi var. İlçemizde sekiz tane bu işletmeleri dönem dönem gezdiğimde şuna şahit oluyorum. Bütün işletmeler duvarlarını asmışlar. Dünya birincileri, Avrupa birincileri, ödüller, belgeler, madalyalar tamam. Bunlarla gurur duyuyoruz ama bunu biz bize biliyoruz. Sanki biz ürünümüzün tanıtımını çok fazla sınırlarımızın dışına taşımamışız gibi geliyor bana. Herkesin bireysel bir gayreti var. Herkesin bireysel bir katkısı var. Odalarımızın, borsalarımızın, komitelerimizin hatta yerel yönetimlerimizin hatta zeytinyağı işleme tesislerimizin de gayretleri var. Ama bizim bunu elimizin genelinde bütün paydaşlarımızı bir araya toplayacağımız zeytin tanıtım günlerini oluşturmamız gerekir.” Dedi.

“Çiftçiliği ,tarımı terk etmemek zorundayız”

Aliağa Kaymakamı Zekeriya   Güney  yaptığı konuşmada  ise sözlerine  başlamadan önce Bartın ile Amasra içerisinde meydana gelen kazasında vefat eden vatandaşımız Allah rahmet, acil şifalar  diledi.
Kaymakam  Güney “ Bugün biz burada zeytin ve zeytinyağının hasat şenliğini yapıyoruz. Tabii ki bu şenlik havasında Folklor  ekibimizin gösterileri de vardır. Bu kazadan dolayı saygımızdan dolayı bu gösterimizi iptal ettik. Aliağa İlçemiz tarım yapılan alanların yüzde ellisi zeytin üretimi yapılıyor. Biraz önce benden önceki konuşmacılarımızın da söylediği gibi zeytin üretimi ülkemizin Ege bölgemizin ve İzmir’imizin önemli ürünlerinden birisi. Yüzyıllardır yaşayan bir bitki ve bunun önemini son derece iyi bir şekilde bütün vatandaşlarımıza bütün ülkemizin diğer fertlerini anlatmak zorundayız. Biz de burada küçük ölçüde bu şenliği düzenleyerek üreticilerimize verdiğimiz değeri ifade etmek istiyoruz. Her ne olursa olsun üretim yapmak zorundayız. Çiftçiliği ,tarımı terk etmemek zorundayız. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan dünyadaki gıda arzı ve güvenliği dolayısıyla biz ülke olarak üretimimizi sürekli arttırmak zorundayız. Ben sözlerimi fazla uzatmadan bu organizasyonun yapılmasına emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından  protokol üyeleri tarafından sofralık zeytin ayıklama eleklerinin bulunduğu alan gezildi ve "Zeytinyağlı Ev Yemekleri Yarışması" düzenlendi. Yarışmalara dereceye girenlere protokol  tarafından hediye takdim edildi.
Çaltılıdere mahallesindeki etkinliklerin ardından  Hacı Ömerli Mahallesi'nde Demonstrasyon yapılan zeytinlikte zeytin hasadı gerçekleştirildi. Program  Yeni Şakran'da faaliyet gösteren Mehmet Şengül’e ait zeytinyağı fabrikasında, zeytinden elde edilen ürünler sergisini gezilerek son buldu.