Aliağa Gümrüğü İhracatta 2'nci, İthalatta İse 7'nci Sırada

Aliağa Gümrüğü İhracatta 2'nci, İthalatta İse 7'nci Sırada
Editör: Aliağa Medya
13 Ocak 2022 - 12:06
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi ocak ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı İsmail Önal’ın başkanlığında; Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ve şube meclis üyelerinin katılımıyla video konferans sistemiyle gerçekleştirildi. Toplantının gündeminde İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi’nin 2021 yılı oda faaliyet raporunun görüşülmesi,  aralık ayı ve 2021 yılsonu tahmini istatistikleri değerlendirildi.
İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ve Şube Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla video konferans sistemiyle gerçekleştirilen meclis toplantısında geçen ayın toplantı zabıtları onaylandı. Kasım ayı mizanları onaya sunuldu, oy birliğiyle onaylandı.
Aralık ayı faaliyet raporunun da video konferansa katılan üyelerle paylaşıldığı İMEAK DTO Aliağa Şubesi Olağan Meclis Toplantısı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek’in konuşmasıyla devam etti.
2021 yılı içerisinde dalgalı bir süreç izleyen pandeminin geçmesini umut ederken omicron varyantıyla yine yükselişe geçtiği bir dönemin yaşandığını belirterek konuşmasına başlayan Adem Şimşek, “bu dönemde maske, mesafe ve temizlik önlemlerimizi daha sıkı bir şekilde uygulayarak 2022 yılında bu salgının sonlanacağını umut ediyorum.” dedi.
“SEKTÖRÜMÜZDEKİ YÜKSELİŞ YENİ YILDA DA DEVAM EDECEK”
Başkan Adem Şimşek, konuşmasına 2021 yılı Aliağa limanlarında tahmini konteyner ve yük istatistiklerini değerlendirerek devam etti. Şimşek; “2021 yılsonu rakamlarına baktığımızda limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 1 milyon 400 bin TEU olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir. 2021 yılı içerisinde limanlarımızda elleçlenen yük miktarı ise 70 milyon net tonu bulacaktır.  Aliağa tahmini yüzde %5 artış ile Türkiye sıralamasında yine ikinci liman olarak kayıtlara geçecektir. Aliağa Limanlarına gelen gemi adedi sayısına baktığımızda geçen yıla oranla yüzde 8 artış göstererek 5 Bin 900- 6 bin adet aralığında kapanacağını düşünüyoruz. Türkiye genelinde elleçlenen konteyner miktarını TEU bazlı olarak değerlendirdiğimizde ise yüzde 11 pay ile Aliağa, Türkiye sıralamasında 5. sırada yer alacaktır. 2021 yılı net sonuçları henüz açıklanmamış olsa da bu sonuçlar doğrultusunda sektörümüzdeki yükselişin yeni yılda da devam edeceğini gösteriyor.” dedi.
“ALİAĞA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ, İHRACATTA EN YOĞUN İŞLEM HACMİNE ULAŞAN  2’NCİ, İTHALATTA İSE  7’NCİ GÜMRÜK OLDU”
2021 yılı itibari ile Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesislerinde 112 adet geminin söküme alındığını belirten Adem Şimşek şöyle devam etti: “2021 yıl sonu itibariyle 112 adet gemi tesislerde söküme alınmış ve 816 bin LTD geri dönüşüme kazandırılmıştır. Ticaret Bakanlığımız ilk 11 ay verileri ve yılsonu tahminlerimize göre Aliağa Gümrüğü ihracatta yaklaşık 18 milyar USD ile Türkiye’nin en yoğun işlem hacmine ulaşan 2. Gümrük müdürlüğü konumunda olarak yılı kapatacaktır. Bu da Ege Bölgesi’nde yapılan işlemin yaklaşık % 50’sine denk gelmektedir. Ticaret Bakanlığımız ilk 11 ay verileri ve yılsonu tahminlerimize göre Aliağa Gümrüğümüz ithalatta yaklaşık 13 milyar USD ile Türkiye’nin en yoğun işlem hacmine ulaşan 7. Gümrük müdürlüğü olacaktır.” dedi. Başkan Şimşek, konuşmasının sonunda şu ifadeler yer verdi: “Geçtiğimiz yıl maalesef pandemi nedeni ile sosyal sorumluluk projelerimizin birçoğunu ve her yıl düzenlemiş olduğumuz yarışmalarımızı gerçekleştiremedik. 2022 yılı içerisinde sosyal sorumluk projelerimizi ve yarışmalarımızı gerçekleştirme kararımızı aldık. Pandemiden kaynaklı ekstra bir sorun yaşanmazsa bu yıl faaliyetlerimizi en güzel şekilde yapacağız.” dedi.

Toplantı dilek ve temennilerin dinlemesiyle son buldu.