Aliağa'daki Dev Tesis Satışa Çıktı İddiası

Kalyon - Kolin ortaklığının İzmir Aliağa'da bulunan yüzen dev doğal gaz depolama ve gazlaştırma tesisinin satışa çıkarıldığı, yatırımcılarla görüşmelerin sürdüğü iddia edildi.

Aliağa'daki Dev Tesis Satışa Çıktı İddiası
Editör: Aliağa Medya
06 Ağustos 2022 - 19:24
Aliağa'nın Çakmaklı Mahallesi Kızılburun Mevkiinde deniz üzerinde bulunan ETKİ Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret A.Ş.'ye ait   yüksek güvenlik standartlarına uygun Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama ve Gazlaştırma Terminalinin (FSRU), satışa çıkarıldığı iddia edildi. Gazete Durum'dan gazeteci Olcay Aydilek'in haberine göre satış görüşmelerinin devam ettiği ve satışın kısa süre içinde gerçekleşeceği kaydedildi.

Doğalgaz Tedariği Ve Güvenliği İçin Stratejik Önemde
Türkiye'nin en büyük enerji üretim, depolama ve dağıtım bölgesi olan Aliağa ilçesinde Ulusal Doğalgaz güvenliği açısından stratejik önemde iki şirket bulunuyor. Bu şirketlerden biri Egegaz Doğalgaz Terminali. Diğeri ise Aliağa'nın Çakmaklı Mahallesi açıklarındaki ETKİ Liman FSRU Terminali. Bu iki terminal, uluslararası spot piyasadan -163 derecede soğutarak sıvılaştırılan ve LNG'ye dönüştürülen gazı terminalde aynı soğuklukta sıvı olarak koruyarak BOTAŞ'ın talebine göre gazlaştırıp ulusal doğalgaz şebekesini besliyor. Türkiye'nin doğalgaz arzı ve güvenliği açısından son derece stratejik önemdeki bu kişi kuruluştan ETKİ Liman  FSRU Terminalinin satışta olduğu kaydediliyor.

330 Milyon Tl Yatırımla Kuruldu
FSRU Terminalinin yatırımcısı Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret A.Ş. Şirketi,  Kalyon Yatırım Holding A.Ş., Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve İSKA Liman İşletmeleri ve Gemi Söküm San. A.Ş. Tarafından 330 Milyon TL yatırım bedeliyle kuruldu. 6 ayda tamamlandığı için rekor düzeyde tamamlanan tesis özelliğine sahip terminal 6 ayda tamamlanarak hizmete girdi. Tesisin günlük 20 milyon gazlaştırma kapasitesi bulunuyor.

Türkiye'nin İlk Yüzer LNG Terminali
Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ünvanına sahip tesis 23 Aralık 2016'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı. Açılışta tesisle ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ETKİ Liman yüzer LNG depolama ve gazlaştırma terminalinin, tek başına ülkenin doğalgaz ihtiyacının onda birine karşılık gelen bir arz imkanı sağladığını söylemiş ve “Milli iletim şebekemize günde 20 milyon metreküpe kadar gazlaştırılmış LNG gönderme kapasitesi olan bu tesis, hem doğalgazla elektrik üreten santraller hem de ısınma amaçlı tüketim konusunda adeta sigortamız olacaktır. Sadece Aliağa'da değil yeri gelecek belki Akdeniz'e gidecek. Nerede bir sıkıntı varsa bu seyyar terminal oraya gidebilecek." ifadelerini kullanmıştı.

Botaş İle Sözleşmesi Bulunuyor
BOTAŞ ile Etki Liman şirketi arasında uzun yıllara uzanan bir sözleşme bulunuyor.  Şirketin web sitesinde bulunan açıklamasına göre 2020 sonu itibarıyla 9 farklı ülkeden, 40 farklı LNG gemisiyle 11 milyar metreküp üzerinde doğal gaz teslim alınmış, gazlaştırılarak iletim sistemine teslim edildiği belirtiliyor.